<strong>FÅR DOMMEN:</strong> Det er gått snart fire måneder siden hovedforhandlingene i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen ble ferdig. I dag får de to dommen i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR DOMMEN: Det er gått snart fire måneder siden hovedforhandlingene i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen ble ferdig. I dag får de to dommen i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen-saken

I dag faller dommen mot Eirik Jensen. Slik blir maratonrettsmøtet

Først på slutten av den fire timer lange seansen, får Eirik Jensen og Gjermund Cappelen vite straffen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at retten har hørt 122 vitner over 68 rettsdager med 6000 sider dokumenter til grunn, kommer domsavsigelsen i rettssaken mot Eirik Jensen (60) og Gjermund Cappelen (50) i dag.

Det skjer nesten fire måneder etter at siste dag av hovedforhandlingen ble ferdig 24. mai i år.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Tingrettsdommer Kim Heger, fagdommer Sven Olav Solberg har dermed brukt sommeren på å skrive dommen, i samråd med de tre meddommerne.

Fire timers rettsmøte

Rettsmøtet begynner 09.30 mandag morgen og vil vare i cirka fire timer.

De to fagdommerne vil lese nesten hele dommen, bortsett fra noen mindre deler som vil bli sammenfattet.

Domsslutningen - altså om tingretten finner de to skyldig eller ikke, og eventuelt straffeutmålingen - vil leses helt til slutt.

Det betyr at de to tiltalte må sitte gjennom hele rettsmøtet før de får vite avgjørelsen. Dagbladet vil følge hele rettsmøtet og gi deg fyldig dekning gjennom hele dagen.

Både Cappelen og Jensen vil være til stede under dagens rettsmøte, på tross av at Jensen har uttrykt at han skulle ønske han kunne velge selv om han måtte møte opp.

Samtidig er det ventet et enormt presseoppbud for det som har vært det siste årets mest omtalte rettssak. Gjennom hele hovedforhandlingen har det også vært en rekke tilhørere til stede i tingrettens sal 250, noe som trolig også vil være tilfelle på i dag.

Jensen har via sin advokat sagt at han ikke ønsker å bli fotografert eller avbildet i retten i løpet av disse timene.

Blir ikke fengslet

Som Dagbladet skrev fredag, vil ikke Eirik Jensen bli fengslet, uansett utfall av rettssaken. Spesialenheten vil ikke begjære fengsling av Eirik Jensen.

Det betyr at Jensen eventuelt ikke må i fengsel før det er en rettskraftig dom og han blir kalt inn til soning. Jensen har varslet at han ser for seg at saken kan bli anket - uansett utfall.

For Gjermund Cappelen, som har tilstått hele tiltalen, er situasjonen annerledes. Statsadvokat Lars Erik Alfheim har lagt ned påstand om 18 års fengsel for hasjbaronen, og foreslår til sammen tre års strafferabatt for å ha tilstått og for å ha snakket inn Jensen.

<strong>FÅR STRAFF:</strong> Hasjbaron Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR STRAFF: Hasjbaron Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Samtidig mener statsadvokaten at 50-åringen, som har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i desember 2013, bør få fradrag for 1260 dager utholdt varetekt. Cappelen har tilstått alt han er tiltalt for, og må tilbake i fengsel igjen etter rettsmøtet.

Straffestrid

Hans forsvarer Benedict de Vibe mener imidlertid Cappelen bør får halvert straffen fra en strafferamme på 21 år, og har sagt han ser for seg at elleve år er riktig dom for hasjbaronen fra Bærum.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

I tillegg til tiltalen for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling mellom 2004-2013, er Eirik Jensen tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

Det gjelder både manglende tillatelse og ulovlig oppbevaring av til sammen ni våpen fordelt på sitt kontor, hjemme og i en fritidseiendom.

Jensen har erkjent å ha flere av våpnene, men har argumentert med at mange av dem var ikke-funksjonelle og at han hadde de i tjenesteøymed. Enkelte tiltalepunktene for våpnene bre frafalt i løpet av rettssaken, og Jensen erkjente ikke straffskyld for noen av dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer