I dag faller dommen over kriseberedskapen

Forvent slakt av UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 14 i dag legger Jan Reinås fram evalueringen av regjeringens innsats etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia 2. juledag. Ifølge kilder VG har snakket med er det all grunn til å tro at Reinås-utvalget vil være svært kritiske overfor Utenriksdepartementets håndtering av krisen.

UD hadde eneansvar for den norske innsatsen og koordineringen av denne de første kritiske dagene i romjula. Når Reinåsutvalget i dag konkluderer, skriver de ifølge VG at de overlevende og pårørende hadde all grunn til å forvente mer av UD enn det departementet klarte å gi.

Dagbladet dokumenterer i dag hvordan UDs krisehåndtering sviktet, spesielt i Thailand, men også i registreringen av savnede fra hovedkvarteret i Oslo.

- Det er veldig viktig for oss å plassere ansvaret. Noen må ansvarliggjøres, ikke bare systemet, forteller lederen for Nasjonal Støttegruppe etter Flodbølgekatastrofen, Christoph Wernersen, til Dagbladet.

Reinåsutvalget siganliserer at de tar de pårørende og overlevende på alvor når Reinås først tar turen ned til støttegruppa for å presentere rapporten. Reinås har valgt å legge fram konklusjonene for de involverte før han overrekker rapporten til regjeringen klokka 14.

Se pressekonferansen direkte klokka 14 her.

OVERHOLDT FRISTEN: Jan Reinås legger fram dommen over myndighetenes arbeid under flodbølgekatastrofen i dag. Stortinget skal etter planen legge fram en stortingsmelding basert på rapporten før sommerferien.