I dag faller dommen: Ubaydullah Hussain tiltalt for å oppfordre til terrorhandlinger

- Vi mener uttalelsene er på trygg grunn, sier Hussains forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen mot islamisten Ubaydullah Hussain (29) faller i dag i Oslo tingrett.

Han er tiltalt for fem facebook-ytringer, hvor han på ulike vis støtter og hyller terrorhandlinger og drap, noe statsadvokat Carl Fredrik Fari mener må tolkes som indirekte oppfordringer til å utføre terror.

- Vi mener uttalelsene er på trygg grunn innenfor norsk lov, og er spent på tingrettens vurdering. Påtalemyndigheten har laget en straffesak av dette og gitt utsagnene stor spredning og oppmerksomhet, og ettertiden må vurdere om en slik strategi er smart, uansett hva tingretten kommer til i dag, sier Hussains forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

- En dårlig sak
Fari mener at de gjentatte uttalelsene, riktig tolket, er straffbare. Hussain er blant annet tiltalt hans hyllest av de to mennene som drepte den britiske soldaten Lee Rigby med kniv og machete på gata i London. I tillegg kommer da da han mente terroristene som blant annet drepte fem fem nordmenn i Algerie, fortjente «Allahs høyeste belønning».

Hussains forsvarer John Christian Elden, mener påtalemyndighetene har en dårlig sak.

- Det må være en klar hjemmel for straff, det er elementært i Norge, og Høyesterett har slått det fast flere ganger. Påtalemyndigheten mener det er indirekte trusler. Jeg mener de har en dårlig sak, har Elden tidligere uttalt til Dagbladet.

29-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 c som er ment å ramme forstadiet til terrorhandlinger. Aktor Carl Fredrik Fari sier det er snakk om indirekte oppfordringer.

- Sakens spørsmål er, slik jeg ser det, om bestemmelsen også kan omfatte mer indirekte oppfordringer til terror, sa statsadvokaten i sitt innledningsforedrag 23. september.

Spørsmål om IS og terror Hussain har forklart at han ikke har ment å oppfordre til terror, men at han står for støtten han har gitt uttrykk for.

I retten fikk Hussain en rekke spørsmål fra aktor om blant annet sitt syn på terrorhandlinger og Den islamske stat (IS, tidligere ISIL). Han nektet å svare på de fleste, og viste heller til sin frie forklaring, hvor han blant annet sa at han kunne svarer til Allah og islam, og at han ikke anerkjenner norske lover.

Han mener vestlige myndigheter og medier «hyller vestens krigføring mot muslimer».

- Når muslimsk befolkning angripes, så skyves det under teppet. Jeg har prøvd å svare med det samme. Jeg vil fortsette å avsløre Vestens hykleri og dobbeltmoral, har han forklart

Aktor spilte også av VG-intervjuet hvor Hussain blant annet forsvarte halshogginger. Etter intervjuet ble han blant annet anmeldt for å oppfordre til terror. Frps stortingsrepresentant sa at det var «grusomt og helt forkastelig at vi har mennesker i Norge som støtter IS og deres groteske metoder».

Ubaydullah Hussain får dommen i Oslo tingrett klokka 11 i dag. Dagbladet følger saken.