YARA-SAKEN: Rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara. Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
YARA-SAKEN: Rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara. Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

I dag faller trolig dommen i det som omtales som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak

Dette bør du vite om Yara-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag faller trolig dommen i det som omtales som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak. Men hvorfor omtales den som nettopp dette? Og hva handler egentlig saken om?

Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel. Selskapet har over 7 600 ansatte, og har virksomheten i fler enn 50 land. I april 2011 startet Økokrim etterforskningen av Yara, etter at selskapet selv varslet om mulige bestikkelser fra selskaper til en konsulent i Libya.

Forelegg på 295 millioner kroner I januar 2014 ble Yara ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Blant bestikkelsene ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits. 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene. Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse.
 
- I Norge har vi ikke hatt noen straffesaker for retten som kan sammenliknes med denne, sier korrupsjonsekspert Helge Kvamme i advokatfirmaet Selmer. Denne saken har et internasjonal omfang, hvor det er snakk om mulige bestikkelser via tredjeparter ved  internasjonal forretningsvirksomhet.

Statseid virksomhet Kvamme forklarer at det er en kombinasjon av type sak, beløpene som skal ha blitt betalt via tredjeparter, dimensjoner som at toppledelsen er involvert, og at det er snakk om internasjonale selskaper, som gjør at saken omtales som stor. 

- Om det er den største er vanskelig å anslå, men det er hvert fall den første saken som er brakt fram for retten som gjelder denne typen betalinger via tredjeparter. Og den er naturlig nok alvorlig fordi tidligere topplederne i en statseid virksomhet er tiltalt for korrupsjon, sier Kvamme til Dagbladet.

Har Yara-toppene tjent på dette personlig?

- Det som er spesielt med denne typen betalinger, er at de ofte gjennomføres for å vinne forretningsprosjekter, ikke for at enkeltpersoner i selskapet selv skal tjene på det. Men det kan ligge underliggende incentivordninger, som kan føre til en personlig vinning. Men i første rekke, er det bedriften som har gevinst ved å oppnå forretningsprosjekter, sier Kvamme.

Etterfølger selskapet og personene Yara har allerede blitt ilagt og akseptert bot på nærmere 300 millioner kroner. Likevel går Økokrim videre i saken, og etter topplederne. Ifølge Kvamme er dette ikke uvanlig, da en korrupsjonshandling kan medføre straffeforfølgning både mot foretak og enkeltpersoner som er involvert.

- Derfor har Økokrim valgt å forfølge både selskapet og personene, sier han.

Ken Wallance, Daniel Clauw, Thorleif Enger og Tor Hobla er alle tiltalt for å ha medvirket til å betale bestikkelser i Libys. Alle, unntatt Holba, er også tiltalt for bestikkelser i India.

Ifølge NTB, argumenterte statsadvokat Marianne Djupesland i sin prosedyre for historisk trenger staffer i en historisk alvorlig sak. Djupesland så ingen formidlende omstendigheter i saken og konkuderte sin prosedyre med følgende påstander.

• Thorleif Enger, seks års fengsel
• Kendrick Wallace, sju års fengsel
• Daniel Clauw, seks års fengsel
• Tor Holba, tre års fengsel