I dag faller trolig dommen i det som omtales som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak

Dette bør du vite om Yara-saken.

YARA-SAKEN: Rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara. Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
YARA-SAKEN: Rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara. Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag faller trolig dommen i det som omtales som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak. Men hvorfor omtales den som nettopp dette? Og hva handler egentlig saken om?

Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel. Selskapet har over 7 600 ansatte, og har virksomheten i fler enn 50 land. I april 2011 startet Økokrim etterforskningen av Yara, etter at selskapet selv varslet om mulige bestikkelser fra selskaper til en konsulent i Libya.

Forelegg på 295 millioner kroner I januar 2014 ble Yara ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Blant bestikkelsene ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits. 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene. Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse.  - I Norge har vi ikke hatt noen straffesaker for retten som kan sammenliknes med denne, sier korrupsjonsekspert Helge Kvamme i advokatfirmaet Selmer. Denne saken har et internasjonal omfang, hvor det er snakk om mulige bestikkelser via tredjeparter ved  internasjonal forretningsvirksomhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.