Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag får Breivik psykiatri-«dommen»

Anders Behring Breiviks forsvarere vil dra rett til Ila fengsel for å informere ham om «dommen» når de i dag får den nye psykiatri-rapporten.

SKREVET I PÅSKA: De sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks tilregnelighet, Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, har brukt påska på Aspaas' kontor i Tønsberg og skrevet ferdig sakkyndigrapporten.
Foto: Trond Reidar Teigen/NTB SCANPIX
SKREVET I PÅSKA: De sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks tilregnelighet, Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, har brukt påska på Aspaas' kontor i Tønsberg og skrevet ferdig sakkyndigrapporten. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kl. 11 i dag overleverer psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik.

- Vi leverer den til tingretten personlig klokka 11 begge to. Så trekker vi oss tilbake litt. Klokka 12 blir det lagt ut en pressemelding fra retten med hovedkonklusjonene. Etter dette møter vi pressen, sier Aspaas til Dagbladet.

Den første konkluderte med at han er psykotisk er paranoid schizofren. Det er knyttet stor spenning til Tørrisen og Aspaas' konklusjon. Faller de ned på samme utfall som Torgeir Husby og Synne Sørheim, er straffesaken mot ham helt over, og han vil bli dømt til tvungent psykisk helsevern. Konkluderer de motsatt, vil det være mulig å dømme ham til straff, slik både en rekke bistandsadvokater og han selv ønsker.

Skrevet i påska Tørrissen og Aspaas har brukt store deler av høytida til å ferdigstille rapporten, på Aspaas's kontor i Tønsberg.

De to argumenterer ikke ut fra den forrige rapporten i sin rapport.

- Vi kommenterer ikke den andre rapporten, men berører de samme emnene, sier Aspaas
Etter at rapporten er levert retten, vil statsadvokatene, Breiviks forsvarere og bistandsadvokatene kunne hente den i retten kl. 11.15.

- Vi vil da dra rett til Ila fengsel for å informere ham om innholdet i den, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Forsvarerne vil holde en improvisert pressekonferanse utenfor fengselet når de kommer ut igjen, slik de har gjort flere andre ganger.
Da den første rapporten ble lagt fram, holdt statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden en pressekonferanse, hvor de redegjorde for konklusjonene og noe av grunnlaget. Det vil de ikke gjøre denne gangen. De har rett og slett ikke tid, får Dagbladet opplyst, da de er midt inne i intense forberedelser før rettssaken, som starter mandag 16. april. De vil i stede sende ut en pressemelding med konklusjonen.

Ønsket ikke ny rapport Statsadvokatene protesterte mot oppnevningen av de nye sakkyndige. Samtidig har de gjort det klart at de vil kunne prosedere på at Breivik skal straffes, hvis den nye sakkyndigrapporten konkluderer med at han er tilregnelig og andre bevis som kommer fram i retten tilsier det samme.

Statsadvokatene, og Breiviks forsvarere, ønsket i utgangspunktet ingen ny sakkyndigrapport. De argumenterte med at den første rapporten uansett opprettet en tvil om tilregneligheten, som ifølge norsk rettspraksis skulle komme tiltalte til gode, slik at han ikke kunne straffes. Men hvis den nye rapporten konkluderer med at Breivik er tilregnelig samtidig som han selv ønsker å bli dømt slik, finnes det ingen sammenliknbar rettspraksis. Lagdommer Anders Bøhn er blant de som har argumentert for at det da vil være mulig å dømme Breivik til straff.

- Grundigere Det er til slutt retten som avgjør. Og det er helt åpent hvilken av de to rapportene, og øvrige bevis, den vil legge mest vekt på.
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som var en av de ivrigste pådriverne for å få oppnevnt de nye psykiaterne, sa i påsken til NTB at hun forventer at retten legger mest vekt på den siste.

- Den er mye grundigere gjennomført. De har blant annet gjennomført en døgnobservasjon av Breivik i tre uker, noe som gir et helt annet innblikk i hans psyke over tid, sa Larsen.

Samtidig har Breivik hatt full gang til den første rapporten før han begynte samarbeidet med Tørrisen og Aspaas, og dermed mulighet til å tilpasse sin atferd og forklaring, og bevisverdien vil av den grunn kunne bli sett på som noe lavere.

Alle de fire oppnevnte psykiaterne vil følge hele, eller store deler, av rettssaken.

- Vi vil i utgangspunktet følge hele saken, sa Tørrisen til Dagbladet før påske.

Atferd kan avgjøre Som Dagbladet skrev påskeaften kan Breiviks atferd i retten bli avgjørende for det endelige utfallet.

Alle de fire sakkyndige skal observere og spørre ham ut i retten. Da vil Breiviks egen forklaring, hvordan han reagerer under andres forklaringer og atferden hans generelt få stor innvirkning på utfallet av tilregnelighetsspørsmålet Alle de fire sakkyndige vil ha mulighet til å revurdere sine konklusjoner. Til slutt blir det dommerne som avgjør.

- Hvis det nye settet med sakkyndige konkluderer omvendt fra de første, så vil hans atferd i retten ble veldig viktig for utfallet. Da må dommerne, og de sakkyndige selv, bruke sitt gode skjønn til å vurdere hvordan han framstår, sa den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling