I dag får Breivik vite hva han tiltales for

Forsvarerne er ankommet Ila fengsel.

 PÅ VEI INN: To av Breiviks forsvarere, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn, er ankommet Ila fengsel der Breivik klokka 10 i dag får forkynt tiltalen.
Foto: Eivind Griffith Brænde / Scanpix
PÅ VEI INN: To av Breiviks forsvarere, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn, er ankommet Ila fengsel der Breivik klokka 10 i dag får forkynt tiltalen. Foto: Eivind Griffith Brænde / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik får i formiddag forkynt tiltalen mot seg.

Breiviks to forsvarere, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn, ankom Ila fengsel og forvaringsinstalt klokka 09.40 i dag. 

Statsadvokatene har overlatt til politiets 22. juli-gruppe å forkynne tiltalen. Politiet skal lese opp tiltalen mot ham, med forsvarerne til stede. Deretter vil forsvarerne diskutere innholdet i tiltalen med sin klient.

Politiet ankom Ila fengsel etter forsvarerne. Det er førstebetjent Tore Jo Nielsen og stevnevitne Roy Andersen som forkynte tiltalen for Breivik.

Offentliggjøres Først klokka 12 i dag offentliggjøres tiltalen. Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har varslet at de vil holde en pressekonferanse hvor de orienterer om og offentliggjør tiltalen som er tatt ut.

Det er ventet at påtalemyndigheten tar ut tiltale for brudd på terrorlovene i straffeloven.

Siktelsen mot Breivik har gått ut på at han har brutt straffelovens paragraf 147a, for å ha utført en terrorhandling i form av drap med hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet. Han er også siktet for å ha skapt alvorlig frykt i befolkningen.

Navngis Hele terrortiltalen vil bli offentliggjort. I utgangspunktet var Svein Holden innstilt på å sladde navnene på de overlevende som er nevnt i tiltalen. I tillegg ville han holde detaljerte opplysninger om hvordan gjerningsmannen gikk fram da han tok livet av 77 mennesker og skadet flere titalls andre, unna offentligheten.

Men da disse planene vakte mange reaksjoner, snudde statsadvokaten og gikk inn for full åpenhet om tiltalen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har tidligere varslet at tiltalen ikke vil inneholde navnene på alle de fornærmede i saken. Tiltalen vil inneholder navnene til de 77 som ble drept i Oslo og på Utøya, og de som ble hardest skadd.

POLITIET SKAL FORKYNNE:  Førstebetjent i Oslo-politiets 22. juli-enhet Tore Jo Nielsen og stevnevitne Roy Andersen skal forkynne tiltalen for Anders Behring Breivik. Foto: Erling Hægeland
POLITIET SKAL FORKYNNE: Førstebetjent i Oslo-politiets 22. juli-enhet Tore Jo Nielsen og stevnevitne Roy Andersen skal forkynne tiltalen for Anders Behring Breivik. Foto: Erling Hægeland Vis mer