FOLKEMORDTILTALT: Sadi Bugingo (47) er tiltalt for overlagt drap på rundt 2000 mennesker. TEGNING: FEDOR SAPEGIN
FOLKEMORDTILTALT: Sadi Bugingo (47) er tiltalt for overlagt drap på rundt 2000 mennesker. TEGNING: FEDOR SAPEGINVis mer

I dag får Bugingo en historisk dom

Står tiltalt for å ha medvirket til overlagt drap på 2000 mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen faller i Norges første folkemordsak i dag.

Rwanderen Sadi Bugingo (47) er tiltalt for å ha medvirket til overlagt drap på anslagsvis 2000 personer i april 1994, fordelt på tre punkter i tiltalen.

47-åringen erkjenner ikke straffskyld.

Fikk liste Grunnen til at rettssaken er i Norge, er at Bugingo i flere år har bodd og arbeidet i Bergen. Norske myndigheter fikk for noen år tilbake en liste med flere navn på rwandere bosatt i Norge, som de mente at kunne ha deltatt i folkemordet i 1994.

Det ble satt i gang en etterforskning, og Bugingo ble tiltalt.

Bugingo har fortalt i retten at han flere ganger ble truet, og måtte betale for å redde tutsier, blant annet sin egen kone.

Under rettssaken har det blitt fløyet inn vitner fra Rwanda, som var til stede under massakrene Bugingo er tiltalt for å ha deltatt i.

- Full frifinnelse Påtalemyndigheten mener på sin side at dette ikke burde vektlegges, og la ned en påstand om 21 års fengsel for Bugingo, det er øverste strafferamme for lovbruddene tiltalen omfatter.

Bugingos forsvarer, Harald Stabell, la ned påstand om full frifinnelse, ifølge NRK. Han la til grunn at vitneforklaringene har vært sprikende, og at om Bugingo har vært til stede da noen av drapene ble utført, så er ikke dette nok til at han skal dømmes.

De tre punktene i tiltalen er massakre som ble utført på kommunehuset i Birenga, sykehuset i Kibungo og på det katolske bispedømmes eiendom i samme by.

På disse tre områdene hadde tutsier søkt tilflukt fra Interahamwe-militsen, som sto bak massakre under folkemordet.

- Mellomleder Tiltalte utførte ifølge statsadvokatene ingen drap egenhendig, men han spilte en rolle som mellomleder i planleggingen av drap lokalt og medvirket til dem på flere måter, både praktisk og psykisk. Han var del av et stort apparat som ble organisert for å drepe tutsier.

- Og handlinger som begås organisert, er farligere en handlinger som begås på egen hånd. Også dette trekker i skjerpende retning når straffen skal utmåles, sa statsadvokat Marit Formo i påtalemyndighetens prosedyre.

Selve måten drapene ble begått på, veier også tungt i skjerpende retning når straffen skal bestemmes, mener hun.

- Drapene ble gjennomført på en ubegripelige brutal måte. De som ble skutt, var heldige. Resten ble hakket i hjel med macheter, hakker og kniver. De ble i realiteten torturert til døde, gamle som spedbarn, kvinner som menn, sa Formo.