Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag får de dommen

Aktor har bedt om 19 og 20 års fengsel i Faiza-saken, klokka 13 kommer fasiten.

KVALT AV STRIPS: Under en rekonstruksjon viste Håvard Nyfløt hvordan han skal ha festet stripsene blant annet rundt Faizas hals under kidnappingen. Den drapstiltalte 26-åringen hevder dødsfallet var et uhell. Foto: POLITIET
KVALT AV STRIPS: Under en rekonstruksjon viste Håvard Nyfløt hvordan han skal ha festet stripsene blant annet rundt Faizas hals under kidnappingen. Den drapstiltalte 26-åringen hevder dødsfallet var et uhell. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 13 i dag starter opplesingen av dommen i Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett.

Aktor, statsadvokat Carl Fari, mener Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (29) bør få henholdsvis 19 og 20 års fengsel for overlagt drap på Faiza Ashraf (26) 3. februar i fjor.

Nyfløt nekter straffskyld for drap fordi han hevder kvinnen døde ved et uhell mens hun lå stripset i baksetet på bilen hans. Khan har kun erkjent kidnappingsbestillingen, ikke drapsplanene.

- Ikke bare en bortføring Khans desperate forelskelse og gjentatte avvisninger førte til at han hyret kroppsbyggeren til å kidnappe og drepe Faiza, ifølge aktoratet. Fari tror ikke på Nyfløts nåværende historie - om at dødsfallet var et uhell under kidnappingen mens han la en intrikat felle for Khan, som var den han egentlig ville drepe.

- Det er fire fakta i denne saken som er uomtvistet. Vi vet at Nyfløt spadde opp gropen på Solli to-tre dager før drapet skjedde. Vi vet at han bortførte Faiza på oppdrag fra Khan og at bortføringen endte med at Nyfløt forvoldte Faizas død. Og til slutt vet vi at det ikke var Khan som endte i gropen, men Faiza, sa Fari i sin prosedyre.

- Disse fire forholdene underbygger med styrke at dette har vært en drapshandling og ikke bare en bortføring. Både Khan og Nyfløt må ha en troverdig forklaring på hvorfor det forholder seg sånn. Den forklaringen har de ikke gitt, sa statsadvokaten.

- Dexter-modus Nyfløts forsvarer, Frode Sulland, har lagt vekt på rapporten fra de psykiatrisk sakkyndige og argumenterte i sin sluttprosedyre at selv om Nyfløt har gitt ulike forklaringer og først nektet for alt i politiavhør, har historien vært konsistent fra første samtale med psykolog og psykiatere.

Sulland mener de sakkyndiges rapport styrker Nyfløts forklaring om at han var besatt av sitt forbilde, TV-seriehelten Dexter, og at planen i virkeligheten var å drepe medtiltalte Shamrez Khan.

DREPT: Faiza Ashraf ble bare 26 år gammel.
DREPT: Faiza Ashraf ble bare 26 år gammel. Vis mer

Shamrez Khans forsvarer, John Christian Elden, har prosedert på Nyfløts manglende troverdighet etter de mange ulike forklaringene om Khans rolle.

- I denne saken er det snakk om hvilke av Håvard Nyfløts påstander retten velger å tro på. Men det er ikke alene nok som fellende bevis, det må underbygges av andre beviser. Noe slikt har ikke blitt framlagt i denne saken. Aktoratet fastslår for eksempel at ett av avhørene med Nyfløt inneholder mange løgner, men plukker ut som sann den ene påstanden om at Khan skal ha bestilt drap, sa Elden da rettssaken ble avsluttet for to uker siden.

I tillegg til en eventuell fengselsstraff har bistandsadvokat Harald Stabell krevd totalt 750 000 kroner i erstatning fra de tiltalte til Faizas foreldre og bror.

TILTALT: Håvard Nyfløt.
TILTALT: Håvard Nyfløt. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media