I dag får de NOKAS-tiltalte sin straff

Slik ble Schumann, Havnå, Halimi og Toska og åtte andre menn norgeshistoriens verste ranere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag den 5. april 2004 klokka 08.01 ble Norsk Kontantservice i Stavanger ranet av en gjeng bevæpnede menn med finlandshetter.

De fikk med seg historiske 57,4 millioner kroner - der mesteparten sannsynligvis er forsvunnet for alltid. De etterlot seg en ørepropp på plassen, et par utbrente biler i byen, blodspor i en leilighet og et lass med våpen og utstyr ved en sjark i Drammen.

Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept denne dagen i Stavanger sentrum.

Torsdag den 15. februar fra klokka 10.00 får 12 menn mellom 26 og 48 år sannsynligvis norgeshistoriens strengeste straffer for grovt ran med døden til følge. Flere av ranerne risikerer forvaring.

Strafferammen for grovt ran med døden til følge er 21 års fengsel. Tre av de antatte hovedmennene, «Mesterhjernen» og sjakkspilleren David Toska fra Oslo, odelsgutten Kjell Alrich «Skyggen» Schumann fra de dype skogene i Hedmark, den smilende fikseren, fotballspilleren og norsk-eritreeren Metkel Betew og den kosovoalbanske storsjarmøren og politikvinnebedåreren Ridvan Halimi risikerer lovens aller, aller strengeste straff: 21 års forvaring. En straff som i praksis kan bety livstid i fengsel.

Hvem er de egentlig? Hvordan ble en sjakkspiller fra vestkanten i Oslo, en vanekriminell odelsgutt fra Finnskogen, to kickboksere fra Arendal, en smilende norskeritreer, deler av albanerligaen i Gøteborg, en narkoman fra Oslo, et par utelivs-småkonger fra Sandnes, en familiefar fra Lillestrøm og en nordnorsk skipper bosatt i Drammen norgeshistoriens verste ranere?

David Aleksander Toska (født 18.11.1975):

Født i Bergen, men flyttet til Oslo og Ullevål Hageby i 1985. Gikk de første skoleårene på Ullevål skole på vestkanten. Toska var en skoleflink gutt, tross lesevansker, og var spesielt flink i matematikk. Han spilte tennis og ble etter hvert en habil sjakkspiller.

FÅR STRAFFEN I DAG: Kl. 10 begynner straffeutmålingen i NOKAS-saken. Sendes direkte på Dagbladet.no. Foto: SCANPIX
FÅR STRAFFEN I DAG: Kl. 10 begynner straffeutmålingen i NOKAS-saken. Sendes direkte på Dagbladet.no. Foto: SCANPIX Vis mer

Som 14-åring flyttet han til Bjølsen øst i Oslo, der faren bodde. Her ble han en del av et småkriminelt miljø - der flere i dag tilhører hovedstadens ransmiljø.

Jobbet en kort periode på Burger King. Toska kom tidlig i trøbbel, og var i kontakt med Konfliktrådet allerede i tenårene. På Bjølsen traff han jenta som seinere skulle bli hans samboer.

Paret har en sønn på tre og et halvt år. Samboeren var mistenkt og siktet for medvirkning til ranet, men slapp tiltale.

David Toska er dømt for ranet av Norske Medisinaldepot i Oslo i 2000, og var tiltalt for et bankboks-kupp på Bryn i Oslo året etter. Han er også tiltalt for ranet av Postens Brevsenter i Oslo, og dømt for heleri i forbindelse med et lån til Thomas Øye.

Toska ble pågrepet i Malaga i Spania et år etter NOKAS-ranet, og tilsto allerede i de første avhørene. Da hadde politiet funnet en ørepropp som han mistet på Bankplassen i Stavanger. Toska og samboeren bodde i en leilighet i Sandnes en periode før ranet.

Han har forklart seg inngående om sin egen rolle i ranet, men har sagt mindre om de medtiltalte. Blåste i lagmannsretten en vekter som hjalp ranerne forut for NOKAS-ranet. Man tror også det var David Toska som sto bak tipset som førte til at de stjålne Munch-bildene kom tilbake i fjor høst.

David Toska har erkjent straffskyld for grovt ran med døden til følge, men nekter for å ha utført ranet som ledd i en kriminell virksomhet (\'60a, den såkalte mafiaparagrafen)

Forsvares av advokat Øystein Storrvik.

Dømt til 19 års fengsel i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Funnet skyldig av juryen i lagmannsretten i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Kjell Alrich Schumann (født 08.04.1966):

Vokste opp som odelsgutt på en gård i Finnskogen i Hedmark. Har en brokete bakgrunn med blant annet landbruksskole, har jobbet i motebransjen sammen med sin daværende kone på 80-tallet, og vært trailersjåfør.

Har også en lang kriminell løpebane, særlig som biltyv, og mistenkes å være en del av ransmiljøet rundt Sven-Eirik Utsi. Straffedømt for en rekke forhold. Utsi ga ham også et slags alibi for NOKAS-ranet, der Schumann regnes som en av hovedmennene.

«Skyggen» er kjent som en mester til å forkle seg, og lekte lenge katt og mus med politiet etter ranet, før han ble pågrepet på Frogner i Oslo en drøy måned etter ranet.

Med seg hadde han en bag med over 50.000 kroner i. Nektet lenge å ha vært med på selve ranet, og påsto han trakk seg ut like før.

Men han innrømmet endelig i Lagmannsretten at han var den som skjøt og drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland - etter at to av de medtiltalte (Lars Erik Andersen og Thomas Ingebrigtsen) pekte ham ut.

Schumann er den elegante og velartikulerte av de tiltalte, og han liker å spille saksofon og male. Giftet seg nylig i Stavanger fengsel med narkodømte Kristine Aukland.

Knyttet til ranet gjennom DNA-funn på en hanske og en finlandshette. Bodde også en periode i Stavanger før ranet. Har innrømmet straffskyld for grovt ran med døden til følge, men ikke for å være del av en organisert gruppe.

Forsvares av advokat Morten Furuholmen.

Dømt til 16 års forvaring i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Erling Mathias Havnå (født 02.11.1957):

Familiefar og tidligere europamester i kickboksing. Vokste opp i Oslo, og var svært aktiv i idrettsmiljøet sammen med lillebror og kickbokser Magne Havnå. Lillebroren døde i en ulykke ikke lenge før ranet, noe Erling Havnå tok tungt.

Startet det norske kickbokserforbundet. Flyttet seinere til Arendal der han blant annet skal ha startet et treningsstudio. Har tidligere jobbet som rørlegger, gymlærer og i barnevernet. Det var i barnevernet han traff en kamerat av NOKAS-tiltalte Ridvan Halimi, og Havnå skal sånn ha blitt kjent med David Toska. Erling Havnå er ikke tidligere straffedømt, og har beskrevet ranet og perioden rundt som tidenes 40-årskrise.

Er også tiltalt for ranet av Postens Brevsenter i Oslo i 2003. Nektet lenge å ha vært med på NOKAS, og viklet seg deretter inn i flere forskjellige forklaringer om sin egen rolle under ranet. Knyttet til NOKAS gjennom DNA på ei finlandshette. I lagmannsretten tilsto han å ha vært med på selve ranet, og innrømmet straffskyld for grovt ran.

Forsvares av advokat John Christian Elden

Dømt til 17 års fengsel i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 18 års fengsel.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe. Også funnet skyldig i grovt ran av Postens brevsenter.

Metkel Negassie Betew (født 24.07.1978):

Norsk-eritreer. Betew er en kamerat av både Ridvan Halimi og David Toska. I ungdommen skal han ha vært et stort fotballtalent, helt til han fikk en alvorlig sykdom som 18-åring.

Ifølge Friomsorgen har han vist liten evne til å ta normalt arbeid, og har vært en aktiv kriminell helt siden videregående. Han beskrives som en som ikke angrer sine lovbrudd, som ofte er preget av grundig planlegging. Betew framstår som en smilende og blid fyr, noe han også har gjort under rettssaken. Han beskriver også seg selv som glad og vennerik, og sier han ønsker å jobbe med barne- og ungdomsarbeid.

Betew beskrives av politiet som en «fikser», og mistenkes for å ha ordnet mye av det praktiske utstyret i forkant av NOKAS-ranet. Betew er straffedømt fem ganger tidligere, blant annet for ran av en Sparebanken NOR-filial i Oslo i 1999, og det mislykte ranet mot DNBs tellesentral i Oslo i 2000.

Han nekter konsekvent å ha vært med på NOKAS-ranet - til tross for at hans DNA både er funnet på doringen i leiligheten der ranerne søkte tilflukt, og på en sovepose i en lastebil som ble forsøkt brent opp etter ranet. Han ble pågrepet av politiet i Frankfurt etter å ha vært i Eritrea. Nekter all straffskyld.

Forsvares av advokat Marius Dietrichson.

Dømt til 16 års forvaring i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 18 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Ridvan Halimi (født 11.05.1979):

Kommer fra Mitrovica i Kosovo, men kom til Norge som 13-åring på begynnelsen av 90-tallet. Han hadde gode karakterer på skolen, og imponerte medelevene med sine kunnskaper. Har blant annet jobbet i et flyttebyrå i Oslo, og har drevet en albansk ungdomsklubb.

Halimi skal også ha vært tilknyttet den såkalte albanerligaen i Gøteborg sammen med medtiltalte Ikmet Kodzadziku og Jusuf Hani, som fortsatt er på rømmen. Han er domfelt fire ganger, for tyveri, trusler, medvirkning til ran og brudd på veitrafikkloven. Halimi beskrives som en smart og oppvakt sjarmør, som tidligere skal ha hatt et forhold til en politikvinne. En psykolog som har vurdert Halimi på oppdrag fra forsvareren beskriver han som en «liten blomst» - en spennende mann full av empati.

Familien mislikte sterkt hans kriminelle karriere, og han har forsøkt å bryte med miljøet uten å lykkes. Halimi var på rømmen et helt år etter NOKAS-ranet, og ble pågrepet hjemme i Kosovo. I første omgang nektet han å ha deltatt i ranet, men i lagmannsretten innrømmet han deltakelse.

Hans DNA er funnet på en flaske og en hanske i en av fluktbilene etter ranet. Erkjenner straffskyld for grovt ran, men ikke dødsfølge eller å være del av en kriminell gruppe.

Forsvares av advokat Trygve Staff.

Dømt til 16 års forvaring i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 16 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Ikmet Kodzadziku (født 20.05.1980):

Svensk-albaner og del av den såkalte albanerligaen i Gøteborg sammen med medtiltalte Jusuf Hani - som fortsatt er på rømmen. Også kamerat av Ridvan Halimi, som skal være linken til NOKAS-gjengen.

Kodzadziku nekter også konsekvent all deltakelse i ranet. Han innrømmer derimot å ha vært i Stavanger ransdagen, men hevder det var for å levere et stort parti kokain sammen med kompisen Jusuf Hani. Kodzadziku kom tidlig i politiets søkelys, og var den aller første som ble pågrepet. Det skjedde hjemme i Gøteborg allerede dagen etter NOKAS-ranet. Da hadde han blitt stoppet av norsk trafikkpoliti i Stavanger to ganger - både natta før ranet og på vei ut av byen dagen etter. Politiet skal sitte på DNA-spor som knytter svenskalbaneren til ransstedet.

Nekter all straffskyld.

Forsvares av advokat Knut Smedsrud.

Dømt til 15 års fengsel i Tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 16 års fengsel.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Lars-Erik Andersen (født 17.11.1976):

Ungdomskamerat av David Toska fra Oslo. Har blant annet jobbet i et klimaventileringsselskap i Oslo og har drevet eget snekkerfirma. Hadde en periode store rusproblemer, og er tidligere straffedømt for både narkotikamisbruk, legemsfornærmelse og trusler.

Satt i fengsel etter NOKAS-ranet, men var på rømmen da han ble pågrepet av politiet. Påsto lenge at han var i Oslo på ransdagen, og fikk også et slags alibi av en kamerat. Nektet alt i tingretten, men etter å ha byttet advokat gjorde han kuvending før ankesaken og tilsto alt. Han var også den aller første som navnga Kjell Alrich Schumann som politi-drapsmann.

Håper på og kan vente seg en betydelig strafferabatt for å ha gitt politiet viktige opplysninger, men frykter også straffereaksjoner fra miljøet. Gikk etter tingretten ut og kritiserte sine tidligere forsvarere Steinar Wiik Sørvik for at han ble oppfordret til å nekte for alt selv da han ville forklare seg. Har hatt litt trøbbel med temperamentet i retten. Har erkjent straffskyld for grovt ran, men ikke dødsfølgen eller å være del av en kriminell gruppe.

Forsvares av advokat Harald Stabell.

Dømt til 15 års fengsel i Tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 10 års fengsel.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Alf Henrik Christensen (født 11.03.1962):

Småbarnsfar med ei jente på nesten tre og en gutt på sju år. Jobbet som jobbet som barnevernsarbeider i hjembyen Arendal, og tok utdanning som barnevernspedagog. Kompis av Erling Havnå fra kickboksermiljøet og barnevernet.

Han leide bil fra samme firma som Havnå i Arendal dagen før ranet, og passerte en bomstasjon sør for Stavanger på samme tid som Havnå. De to kompisene har forklart at de tilfeldigvis kjørte sammen til Stavanger, men at Christensen ikke har hatt noe med NOKAS-ranet å gjøre.

Politiet mener at de to Arendals-kameratene kjørte i følge til Stavanger, og at begge leiebilene ble brukt som fluktbiler. Christensen selv sier at han var i Stavanger for å kjøpe rør som han skulle frakte videre til Haugesund.

Forsvares av advokat Erik Lea.

Dømt til 13 års fengsel i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 13 års fengsel.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Dan Pettersen (født 04.07.1975):

Eks-soldat fra Sandnes som leide ut huset sitt i Nedre Dalgate i Stavanger både før og etter ranet. Innrømmet først i lagmannsretten at han visste at det skulle begås et ran. Pettersen har en fortid som yrkesmilitær med bakgrunn fra Telemarksbataljonen og NATO-oppdrag i Kosovo, og var også et kjent fjes i utelivsbransjen i Sandnes.

En bekjent av tidligere Idol-vinner Kjartan Salvesen. Folk begynte å snakke da Pettersen var storkar og strødde rundt seg med penger på byen i tida etter ranet. Bekjent av David Toska. Han var selv i leiligheten da ranslaget søkte tilflukt der etter ranet.

Politiet mener Dan Pettersen opptrådte som en hjelpemann før og etter ranet, som i tillegg til å stille leilighet bidro med lokalkunnskap i planleggingen av det store ranet. Hans DNA er funnet på en av bagene som ble brukt under ranet. Pettersen har erkjent straffskyld for grovt ran, men nekter skyld for dødsfølgen og for å ha vært del av en organisert gruppe.

Forsvares av advokat Brynjar Meling.

Dømt til 15 års fengsel i Tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 15 års fengsel.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Johnny Thendrup (født 12.01.1965):

Oslogutt vokst opp på Stovner, der han beskrives som den snilleste gutten i klassen. Før NOKAS-ranet jobbet han på en søppelbil i Oslo, og får de beste skussmål av kollegene som en pliktoppfyllende og grei kar.

Plutselig en dag dukket han ikke opp på jobb, og de neste kollegene hørte var at han var mistenkt for NOKAS-ranet i Stavanger. Johnny Thendrup har også jobbet som rørlegger. Han har kjørt motorcross-sykkel og stått på kommunevalglista for Vidar Kleppes parti Demokratene - etter påtrykk fra svigerfaren. Han har tre barn og levde et tilsynelatende vanlig familieliv på Lørenskog i Akershus. Han har kun en dom for spritsmugling for flere år siden. Men Thendrup kom på et eller annet tidspunkt i kontakt med feil folk - via kameraten David Toska, som to-tre uker før ranet skal ha bedt ham bli med.

Under NOKAS-ranet ble Johnny Thendrup skutt i låret og trodde han skulle dø i timene etter ranet. Han er utpekt av vitner, og skal også selv ha løsnet skudd under ranet. I Dan Pettersens leilighet, dit ranerne flyktet, ble hans DNA funnet i blodsporene. Thendrup ble pågrepet i Amsterdam, og tilsto allerede i tingretten. Han har forklart seg om egen rolle, men ikke andres.

Nekter for at broren Thomas har deltatt i ranet. Han er glad i å male, og har i fengsel malt et portrett av Rimi-Hagen som også er oversendt motivet selv.

Forsvares av advokat Johnny Veum.

Dømt til 13 års fengsel i Tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 14 års fengsel.

Funnet skyldig i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe.

Thomas Oscar Ingebrigtsen (født 01.03.1979):

Kommer fra Sandnes, og er en venn av Dan Pettersen. De to kameratene drev et utested sammen i Sandnes.

Er en slags outsider i hele NOKAS-saken, og skal ikke ha deltatt i selve ranet, men vært mellommann da David Toska leide leiligheten til Dan Pettersen. Skal da ha visst at det ble oppbevart våpen i boligen. Gjorde også ærend for ranerne.

Han var den første som valgte å samarbeide med politiet, og har navngitt flere av de medtiltalte. Han ga også verdifull informasjon om forberedelsene til ranet. Han har også pekt ut Kjell Alrich Schumann som den som drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland. Ikke tidligere straffedømt, men siktet for salg av anabole steroider.

Har erkjent medvirkning til grovt ran.

Forsvares av advokat Tor Kjærvik.

Dømt til 4 års fengsel i Tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 4 års fengsel, derav tre og et halvt år betinget.

Funnet skyldig i medvirkning til grovt ran, og som en del av en organisert kriminell gruppe.

William Pettersen (født 30.11.1948):

«Skippern» fra Drammen skal ha hatt en litt mer perifer rolle under ranet. Han er tiltalt for å ha oppbevart våpen som ble brukt under NOKAS-ranet. Bager med våpen og utstyr ble funnet ombord i båten hans «Gamle Henningsvær» og i sjøen ved siden av.

Likevel nekter Skippern straffskyld, og sier han ikke visste at de våpnene han oppbevarte skulle brukes til NOKAS. William Pettersen skal ha blitt koblet til NOKAS-gjengen gjennom en drapsdømt mann som han sonet sammen med tidlig på 200-tallet. Pettersen sonet en smuglerdom.

Den drapsdømte 48-åringen skal tidligere ha vært siktet og telefonavlyttet i forbindelse med NOKAS. Da fengselsoppholdet var over holdt mennene kontakten, og Pettersen måtte en dag låne penger av 48-åringen. Det endte med at han lånte penger av den nå avdøde William Ellingsens - Toskas bestevenn som skulle ha deltatt i ranet.

Etter Ellingsens død ble Skippern kontaktet av David Toska angående pengene og lån av en bil.

Slik ble han involvert i NOKAS-saken.

Forsvares av advokat Joakim Ronold.

Dømt til 6 års fengsel i tingretten.

Påtalemyndighetens påstand nå: 5 års fengsel.

Funnet skyldig i medvirkning til grovt ran, ikke som en del av en organisert kriminell gruppe.

Den siste tiltalte, Thomas Thendrup, ble frikjent av juryen, men fagdommeren satte kjennelsen til side. Må derfor vente ny rettssak hvis ikke Høyesterett forkaster tilsidesettelsen.

Thomas Thendrup (født 04.01.1971): Johnny Thendrups lillebror, og får som broren de beste skussmål fra barndoms- og ungdomskamerater. Beskrives som en grei, stille og rolig gutt fra Stovner. Thendrup har en sønn.

Han har også et fyldig rulleblad som inneholder seks dommer - blant annet fire års fengsel for ranet av en pengetransport knyttet til Sparebanken NORs filial i Bogstadveien i Oslo, sammen med blant andre Metkel Betew. Thomas Thendrups DNA er funnet på en hanske sammen med ransutstyret, men både han og broren hevder at den har kommet dit gjennom Johnny Thendrups deltakelse i ranet. Lillebror har ikke forklart seg for politiet, og nekter å ha hatt noe med ranet å gjøre.

Han sier han var hjemme med sønnen sin da ranet skjedde den 5.april 2004.

Thomas Thendrup sto for den største dramatikken i lagmannsretten da juryen fant ham ikke skyldig. Men frikjennelsen ble satt til side av fagdommeren. Det betyr at Thomas Thendrup uansett må gjennom en ny rettssak.

Ble dømt til 16 års forvaring med 10 års minstetid i tingretten.

Forsvarere i lagmannsretten: Ellen Holager Andenæs og Berit Reiss Andersen.