SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

Eirik Jensen

I dag får han det siste ordet

1788 dager etter at han ble pågrepet, skal Eirik Jensen i dag forsøke å overbevise juryen om at han er uskyldig.

Eirik Jensens fall fra politileder til korrupsjons- og narkotikatiltalt, er spektakulært. I nesten to fulle rettsdager har hans forsvarere argumentert for hvorfor de mener han er uskyldig i å ha bistått Gjermund Cappelens enorme narkotikasmugling i nesten ti år.

Natt til 18. desember 2013 hadde politiet brutt seg inn i Cappelens hasjlager på Røa. 110 kilo hasj - til en verdi av over fem millioner og 68 850 kroner i kontanter var borte.

Det var politiet som hadde gjennomført innbruddet, og spanet deretter på både Cappelen og Jensen som møttes dagen etter, 19. desember.

SISTE ØKT: I dag er det siste ordinære rettsdag i Jensen-saken, og den siste sjansen for partene til å påvirke juryen. Eirik Jensen vil trolig få siste ord i saken. Tirsdag er det rettsbelæring før juryen trekker seg tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SISTE ØKT: I dag er det siste ordinære rettsdag i Jensen-saken, og den siste sjansen for partene til å påvirke juryen. Eirik Jensen vil trolig få siste ord i saken. Tirsdag er det rettsbelæring før juryen trekker seg tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et siste innlegg

Denne kvelden ble også hasjbaronen fra Bærum pågrepet. Samtidig hadde Spesialenheten fått vite om varsler mot Eirik Jensen, og etterforskningen pågikk for fullt.

Nesten to måneder etter, 24. februar, ble Eirik Jensen pågrepet i garasjen på politihuset.

FORSVARER: Sidsel Katralen holdt i går prosedyre i Jensen-saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Sidsel Katralen holdt i går prosedyre i Jensen-saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det som har blitt omtalt som det største fallet for en politimann i norsk historie hadde nådd offentligheten.

I dag, 1789 dager etter at han ble pågrepet, skal Jensen holde et innlegg har forberedt lenge.

Det blir hans aller siste mulighet til å overbevise juryen om at han ikke har holdt sin beskyttende hånd over hasjbaronen Cappelen - og at de må frifinne ham.

Julehasjen som forsvant

Jensens medforsvarer, Sidsel Katralen, brukte i går mye tid på å snakke om dagen Cappelen ble pågrepet i 2013.

Etter at «julehasjen» hadde «forsvunnet» i politiets raid, skal Jensen i SMS-er ha rådgitt Cappelen om hva som kunne ha skjedd.

- Jensen går ikke i gangen og lytter. Han sender ikke SMS til Cappelen om at det skjer noe. Han kjenner til hemmelige metoder, men har ikke sjekket det, sa Katralen i retten i går, og la til:

- Dersom Cappelen var involvert i dette, ville Jensen sagt at han ikke måtte foreta seg noe før det blir trygt. Han gjør det helt motsatte.

Katralen spurte så retorisk om ikke Jensen ville gjort alt han kunne for å hjelpe Cappelen, dersom han faktisk hadde en rolle som hans medhjelper.

- Han er den helt sentrale personen og ville i så fall gjort alt i sin makt. Men han gjør alt han har gjort tidligere. Han fortsetter å jobbe for politiet og henter informasjon.

- Finnes ikke spor

Hun mener kommunikasjonen viser at det er Jensen som på dette tidspunktet styrer Cappelen, og at sistnevnte jobber som informant for Jensen.

HASJLAGER: Politiet gjorde innbrudd mot Cappelens hasjlager dagen før Bærums-mannen ble pågrepet. Foto: Hans Arne Vedlog
HASJLAGER: Politiet gjorde innbrudd mot Cappelens hasjlager dagen før Bærums-mannen ble pågrepet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det finnes ikke spor av at han jobber for Cappelen. Hvorfor bekymrer han seg ikke for Cappelen? Aktor Presthus viste til at det var snakk om hasj til fem millioner kroner. Ville ikke Jensen da ha gjort alt for å få hasjen tilbake? Dette er ikke oppførselen til en kriminell.

Under sin prosedyre i Borgarting lagmannsrett har hun gått detaljert og kronologisk gjennom forsvarets alternative tidslinje, som Jensen og hans forsvarere håper skal kunne så nok tvil hos jurymedlemmene til at de ikke kan finne ham skyldig etter tiltalen.

Katralen tok for seg hvert eneste punkt i tiltalen hvor Jensen er anklaget for medvirkning, eller forsøk til medvirkning, til innførsel av narkotika til Norge. Som Svinesund-hasjen, som ble avdekket ved en tollkontroll på Svinesund 6. juni 2012.

- Jensen hadde på denne tiden en informant i en pågående operasjon. Det er ikke bestridt. Politivitner har bekreftet at man må være tilgjengelig under operasjonen, og at det er behov for informasjon. Cappelen var ikke informant i denne politioperasjonen, Jensen hadde en annen informant, sa Katralen.

Snusgjeld?

Hun mener dette ville vært et elendig tidspunkt for Cappelen å forsøke å smugle hasj inn i Norge, dersom Eirik Jensen faktisk hadde en rolle som Cappelens høye beskytter.

- Jensen er ikke tilgjengelig for å passe på. Dersom Jensen skulle ha vært en slik beskytter, så ville han varslet Cappelen om dette. Men Cappelen ble ikke varslet, sa Katralen.

Som vanlig forsøkte også Jensens forsvarere å framstille det som at Cappelen var utsatt for alvorlige trusler og pengepress fra kriminelle høsten 2013, blant annet etter konkursen i snusselskapet Pure Nordic, noe hasjbaronen nekter for.

Jensen-forsvarer Randby mener Cappelen kan ha hatt utestående gjeld på flere millioner da han ble pågrepet 19. desember 2013 og at dette kan ha vært motiv for å snakke inn Jensen.