Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag får hun Nobels fredspris

Årets vinner av Nobel fredspris, Wangari Maathai, har tidligere havnet i trøbbel etter uttalelser i media. I går møtte hun verdenspressen mer medievant enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg mente ikke å såre noen, sa Wangari Maathai i går.

Det var NRK Sameradioen som ønsket svar på om fredsprisvinneren angret på uttalelsen om at hun ikke anerkjenner urfolks rettigheter.

Lusekofte

-  Forstår du at mange ble såret? spurte NRK-journalisten.

-  Jeg blir spurt om alt, også det jeg ikke vet mye om. Jeg må lese mer om dette tema, sa en ydmyk Maathai.

I salen satt et tettpakket pressekorps. Alle hadde sine spørsmål, og på podiet satt årets fredsprisvinner i norsk lusekofte og svarte på alt fra krig og fred, til miljø.

-  Hvordan har livet ditt endret seg etter at du fikk fredsprisen? ville svensk tv vite.

-  Livet er totalt forandret. I nesten 30 år har jeg forsøkt å få fram mitt budskap, uten å bli hørt. Nå hører alle. E-posten min er full, jeg får brev og invitasjoner fra hele verden, svarte Maathai.

All oppmerksomheten som følger med Nobelprisen har ikke alltid vært like lett å takle for dama, som i tillegg til å lede The Green Belt Movement i Kenya, også er visemiljøvernminister.

-  Holder du fast på at aids kan ha blitt utviklet i et laboratorium? spurte TV 2 Nettavisen, og henviste til den etter hvert så berømte uttalelsen fra Maathai om at aids er et redskap brukt av vesten for å kontrollere afrikanere.

-  Har jeg ikke sagt

-  Jeg har ikke sagt det jeg er sitert for å ha sagt, svarte Maathai.

En journalist fra burmesisk radio ville vite hva fredsprisvinneren mente verden burde gjøre for å løslate Aung San Suu Kyi.

-  Tror du den amerikansk-ledede krigen mot terror gjør verden tryggere? spurte en japansk reporter.

-  I Kenya har vi hatt flere terrorangrep, blant annet på den amerikanske ambassaden og et hotell i Mombasa. Dagens krig mot terror er uheldig, for uskyldige dør. Det er derfor behov for å finne bedre måter å løse konflikter på enn våpen mot terror, svarte Maathai, før hun nok en gang unnskylde seg. -  Dette er igjen noe jeg ikke vet mye om, sa hun.

MEDIEVANT: - Jeg trenger medietrening, sa Wangari Maathai, da Dagbladet møtte henne i Kenya tidligere i år. I går viste fredsprisvinneren at hun fint takler all oppmerksomheten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media