I dag får Karita dommen

Til langt på natt satt medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite for å lese redegjørelsen fra barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. I dag avgjør komiteen om Stortinget skal forfølge den omstridte adopsjonssaken videre. Det kan i så fall få svært alvorlige følger for statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ser ikke bra ut for barne- og familieministeren, sa Frp-formann Carl I. Hagen, da han tok seg en pause fra lesingen like før midnatt.

Han sier rett ut at han ikke har fått fullgode svar på flere omstridte spørsmål, og han slår fast at saken kan få en meget dramatisk utgang for Bekkemellem Orheim. SVs Kristin Halvorsen var heller ikke fornøyd med det hun hadde lest.

- Per i dag kan jeg ikke stå inne for det skjønnet Bekkemellem Orheim har utvist, sier Halvorsen. Hun legger til at hun har et sterkt ønske om å få avsluttet den «tvers i gjennom ulykkelige saken» så fort som mulig.

Tviler

Men hun har sine tvil om komiteen makter å komme fram til en konklusjon når den møtes ved 12-tiden i dag.

Dersom komiteen må fortsette arbeidet, kan det ende med at Stortinget blir innkalt i løpet av sommeren.

- Jeg håper at vi greier å behandle denne saken med verdighet og med hensyn til de berørte parter - og det på en slik måte at det ikke hersker tvil om at det er barnets beste som gjelder i adopsjonssaker, sa Halvorsen til Dagbladet i natt.

Stort materiale

Det var ved 21.45-tiden i går kveld komiteen fikk en stor bunke dokumenter fra en hardt presset barne- og familieminister. Bekkemellom Orheim mener anklagene mot henne er krenkende, og har levert fra seg et omfattende materiale for å bevise at hun ikke har gjort noe galt.

I regjeringskvartalet fortsatte barne- og familieministeren å finslipe forsvaret for avgjørelsen om å la en kvinne - av mange omtalt som mentalt tilbakestående - få adoptere et barn fra Kina.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil vite hvorfor hun overprøvde faglige råd, og hvorfor en saksbehandler som har uttalt seg om saken fikk sparken på dagen.

- Jeg er glad for å få legge fram ting som ikke har vært framme tidligere. Det er forferdelig å bli beskyldt for å være korrupt, kjøpt og betalt. Jeg håper kontrollkomiteen nå vil se at jeg har handlet innenfor mine rammer, sier Bekkemellem Orheim.

Adopsjonssaken

  • Barne- og familieminister overprøvde et avslag fra Statens Ungdoms- og Adopsjonsråd (SUAK) om å la en mentalt tilbakestående kvinne og ektemannens henne få adoptere et barn fra Kina.
  • Verken SUAK eller Faglig råd for adopsjonssaker var i tvil om sitt avslag.
  • Kvinnen skal ha vært uføretrygdet siden tenårene på grunn av en hjerneskade.
  • Kvinnens far skal ha skrevet et følelsesladet brev til statsråden før hun omgjorde vedtaket.
  • Tidligere førstekonsulent Liven Arner i SUAK har skrevet brev både til barne- og familieministeren og statsminsteren og har bedt dem nekte kvinne å få adoptere. Hun har også kommet med kraftige beskyldninger mot statsråden i et åpent brev i VG denne uka. Arner er nå sagt opp.

Har møtt kvinnens far

Hun sikter til de alvorlige anklagene fra den oppsagte saksbehandleren i Statens Ungdoms- og Adopsjonsråd. Det er blant annet kommet fram at faren til denne kvinnen, en mangeårig fylkespolitiker og ordfører fra samme fylke som statsråden, skrev et følelsesladet brev til statsråden.

- Vedkommende er ikke partifelle av meg. Jeg har møtt han noen ganger, men vi har aldri sittet sammen i samme politiske organ. Og jeg har aldri møtt adopsjonssøkeren, sier Bekkemellem Orheim.

Hun har hele tiden framholdt at hun ikke kan gi detaljer i saken på grunn av taushetsplikten.

- Det er kommet ganske uhyrlige påstander, som jeg forstår at folk reagerer på. Jeg føler at anklagene er krenkende, sier statsråden.

Riktig beslutning

I dag må hun legge fram alle dokumenter i saken. Bekkemellem Orheim sier at hun aldri har vurdert sin stilling. Hun står fast på at beslutningen hennes har vært riktig - så fremt hun ikke er blitt lurt av lokale leger og sosialarbeidere.

- Føler du at tilliten til deg er svekket?

- Det får andre vurdere, sier barne- og familiministeren.

- Synes du situasjonen er ubehagelig?

- Det er mest ubehagelig i forhold til dem saken egentlig gjelder, som kanskje får livene sine ødelagt. Jeg skal tåle kritikken mot meg selv, sier hun.

PRESSET: Barne- og familieminister Karita Bekkemellom Orheim måtte i går avlyse tur til kvinnekonferanse i Stavanger og i stedet forberede forsvaret sitt til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.