Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

Holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet.

FÅR HEMMELIG DOKUMENT: Kronprins Haakon vil i dag bli forelagt et gradert dokument PST mener styrker deres sak mot mulla Krekar.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR HEMMELIG DOKUMENT: Kronprins Haakon vil i dag bli forelagt et gradert dokument PST mener styrker deres sak mot mulla Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir Krekar-saken tema når regjeringen møtes i statsråd klokka 11.00.

Årsaken er at politiet vil legge fram en gradert PST-rapport som bevis mot mullaen, som de mener styrker deres sak om at han må tvangsflyttes til Kyrksæterøra.

Beviset må opp for Kongen i statsråd, som i dag er representert ved kronprins Haakon. Beviset må legges fram for ham, dersom det skal kunne brukes i ankesaken i Borgarting lagmannsrett, melder NTB.

- Ytterligere dokumentasjon Som Dagbladet skrev i går får ikke Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, se den hemmelighetsstemplede rapporten.

Meling er kritisk til den nye bevisføringen.

- Vi vet ikke hva vi skal forsvare oss mot. Mulla Krekar kan ikke gardere seg mot det for han kan ikke snakke med advokaten, og jeg kan heller ikke ha kontakt med denne advokaten. Det er et rettssikkerhetsproblem, sier han til NRK.

Det er utlendingslovens paragraf 133 som brukes for å hemmeligholde PST-rapporten om Krekar. Politiinspektør i Oslo politidistrikt og aktor i saken, Vegard Rødås kjenner ikke til noen tilfeller der den er blitt brukt tidligere.

PÅGREPET: Mulla Krekar ble pågrepet i går, og blir framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett klokka 14.00 i dag. Politiet anser Krekar som en trussel mot rikets sikkerhet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅGREPET: Mulla Krekar ble pågrepet i går, og blir framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett klokka 14.00 i dag. Politiet anser Krekar som en trussel mot rikets sikkerhet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dette er ytterligere dokumentasjon på at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, sier han til Dagbladet.

Oppnevnes advokat Dersom beviset blir godkjent, vil det oppnevnes en særskilt advokat som kan vurdere om bevisene er holdbare. Ordningen brukes i saker der det føres bevis om forhold som holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller forholdet til fremmed stat.

Loven trådte i kraft 1. januar i fjor, og det er bare andre gang denne spesielle loven blir brukt i norsk rettshistorie, ifølge Aftenposten. Den første saken omhandler utvisningen av eks-Taliban-minister Abdul Rauf Mohammad.

Blir ikke Larsen Advokat Mette Yvonne Larsen har nødvendig sikkerhetsklarering, og har blitt upekt påsom en som kan påta seg jobben som særskilt advokat.

Larsen sier imidlertid til Dagbladet i dag at det ikke er hun som blir den særskilte advokaten i Krekar-saken.

Grunnen til det er en rollekonflikt med Stabell sitt tidligere oppdrag, opplyser hun.

Larsen tilhører en gruppe advokater som går under betegnelsen «kjeller-advokat», som blir betrodd å gå gjennom hemmelige, håndbårne dokumenter i et avlyttingssikkert rom i kjelleren i Oslo tinghus.

- Straffbare uttalelser Krekar ble i går pågrepet etter TV-intervjuet som ble vist på NRK onsdag denne uka.

Han er siktet for brudd på straffelovens § for 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling. Bakgrunnen er uttalelsene han kom med i gårdagens intervju med NRK. Ifølge TV2 ble siktelsen i formiddag utvidet til også å gjelde trusler.

BLIR IKKE KREKAR-ADVOKAT: Mette Yvonne Larsen sier til Dagbladet i dag at det ikke er hun som blir den særskilte advokaten i Krekar-saken. Grunnen til det er en rollekonflikt med Stabell sitt tidligere oppdrag, opplyser hun. Foto Bjørn Langsem
BLIR IKKE KREKAR-ADVOKAT: Mette Yvonne Larsen sier til Dagbladet i dag at det ikke er hun som blir den særskilte advokaten i Krekar-saken. Grunnen til det er en rollekonflikt med Stabell sitt tidligere oppdrag, opplyser hun. Foto Bjørn Langsem Vis mer

I intervjuet sa han blant annet at personer som lager karikaturer av profeten Muhammed fortjener å dø.

- Det er åpenbart at uttalelsene han sa til NRK i går er straffbare etter straffelovens § 140. Den har en strafferamme på åtte år for å oppfordre til straffbare handlinger. Det er helt opplagt at han kan bli straffet for uttalelsene, sier jusprofessor Ståle Eskeland til Dagbladet.

Fengslingsmøte - NRK-intervjuet var bakgrunnen for at Krekar ble pågrepet og siktet, men det er ikke utenkelig at siktelsen blir utvidet, sier politiinspektør Vegard Rødås ved Oslo politidistrikt til NTB fredag morgen.

Krekar fremstilles for fengsling i Oslo tingrett i ettermiddag.

Rødås vil ikke utdype fengslingsbegjæringen før den blir behandlet i Oslo tingrett i ettermiddag. Både Krekar og hans forsvarer Brynjar Meling er ventet å være til stede.

- Krekar er kjent med konsekvensene av å ytre seg slik han har gjort. Han har likevel valgt å si det han sier, sa Meling til NRK etter at Krekar ble pågrepet.

Statsministeren reagerer Krekars uttalelser til rikskringkasteren fikk blant annet statsminister Erna Solberg (H) til å reagere, melder NTB.

- Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til et stort engasjement for fellesskap og samhold - og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sa statsministeren til NTB etter at intervjuet ble sendt.

Krekar er også politianmeldt etter et intervju med et kurdisk TV-selskap. Anmeldelsen gjelder nye trusler mot Halmat Goran. Kurderen har tidligere brent deler av Koranen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!