I dag får stortings-pensjonistene dommen

Kl 13.

Talleraas og Stangeland (t.h.) reiser seg i det dommerene kommer inn i rettsal 227 der pensjonssaken mot de to bedrageritiltalte tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland startet i Oslo Tingrett. Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix
Talleraas og Stangeland (t.h.) reiser seg i det dommerene kommer inn i rettsal 227 der pensjonssaken mot de to bedrageritiltalte tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland startet i Oslo Tingrett. Arkivfoto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to tidligere stortingsrepresentantene nekter straffskyld og håper i det lengste at Oslo tingrett mener de var uskyldige ofre for et kaotisk pensjonssystem da de fikk flere hundre tusen kroner inn på konto i pensjonspenger de ikke var berettiget til. Dersom retten mener Talleraas og Stangeland burde skjønt at de fikk penger de ikke skulle hatt, risikerer de fengselsstraffer.

Selv om øvre strafferamme for grovt uaktsomt bedrageri er to års fengsel, mente førstestatsadvokatene Elisabeth Roscher og Tarjei Istad at seks måneders ubetinget fengsel for Anders Talleraas og 60 dager for Magnus Stangeland er nok, da saken var oppe i tingretten i november.

Økokrim mener de to tidligere stortingsrepresentantene satt stille mens flere hundre tusen kroner i uberettiget pensjon strømmet inn på konto. Ikke bare måtte de to forstå at dette var penger de ikke skulle ha, men det å unnlate å stanse utbetalingene og melde fra om feilen var sterkt klanderverdig, ifølge aktoratet.

Selv framholder Talleraas, tidligere parlamentarisk leder i Høyre, og Magnus Stangeland, tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, at de hadde undersøkt reglene grundig og at de derfor var overbevist om at gullpensjonen de fikk ved siden av betydelige biinntekter var berettiget. Til sammen har de to fått rundt 3,2 millioner kroner for mye, ifølge tiltalen.

Forsvarerne til begge la ned påstand om full frifinnelse da de avsluttet sine prosedyrer.

(NTB)