Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag får Sverige vite om Palme-drapsvåpenet er funnet

30 år etter drapet på Sveriges statsminister kan en mystisk revolver gi et gjennombrudd.

ÅSTEDET: Her i Sveavägen i Stockholm ble Olof Palme skutt og drept 28. februar 1986. Foto: Björn Elgstrand / NTB scanpix sweden
ÅSTEDET: Her i Sveavägen i Stockholm ble Olof Palme skutt og drept 28. februar 1986. Foto: Björn Elgstrand / NTB scanpix sweden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Etter 30 år kan drapet på statsminister Olof Palme stå foran et gjennombrudd. I dag er det ventet at Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping (tidligere Statens kriminaltekniska laboratorium), kan bekrefte eller avkrefte at det virkelig er drapsvåpenet Leif GW Persson har funnet.

Den kjente forfatteren, samfunnsdebattanten og professoren ved Polishögskolan i Stockholm Leif GW Persson, kan nå ha klart det politiet i Sverige ikke har maktet på 30 år. Identifisere våpenet som den ukjente drapsmannen brukte da statsminister Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i Stockholm den 28. februar 1986.

Smith & Wesson Det var i fjor høst kriminalteknikerne på det som i dag heter Nationellt Forensiskt Centrum, undersøkte ei kule Persson hadde fått tilsendt anonymt.

Kriminalteknikerne kunne ikke med sikkerhet fastslå om den nye kula var skutt med samme revolver som ble brukt da Palme ble myrdet. Men de fastslo at de aldri tidligere hadde vært så nærme en positiv treff. Det til tross for at kriminalteknikerne de siste 30 åra har prøveskutt flere hundre revolvere av typen .357 Magnum - Smith & Wesson.

Anonymt tips Like før jul, etter å ha etterlyst den ukjente tipseren i Expressen og SVT-programmet «Veckans brott», fikk Leif GW Persson kontakt med den anonyme tipseren. Revolveren ble overlevert, og deretter sendt til det kriminaltekniske laboratoriet i Linköping.

Tore Olsson, mangeårig sjef for Nationellt Forensiskt Centrum, karakteriserer overfor den svenske avisa Expressen våpenet Leif GW Persson har funnet som svært interessant.

- Det er også mulig å få fram DNA fra våpenet, selv om det er mange år siden, sier Olsson til Expressen.

Olsson og resten av Sverige får trolig i dag svaret på om det virkelige er drapsvåpenet som nå er funnet.

Overfor Expressen har Leif GW Persson allerede bekreftet at kriminalteknikerne har fastslått at det er biologiske spor på våpenet. Hvis skyteprøvene med revolveren gir svar om at det er sannsynlig at drapsvåpenet er funnet, kan de biologiske sporene muligens føre etterforskerne nærmere gjerningsmannen.

SPENT POLITIPROFESSOR: Leig GW Persson. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPENT POLITIPROFESSOR: Leig GW Persson. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Teoretisk kan det absolutt være spor på revolveren, selv om det har gått 30 år siden drapet. Det kan for eksempel være DNA-materiale, blodspor, hudrester eller spytt, sier Olsson til Expressen.

Gjennombrudd? Kula som Leif GW Persson leverte til det kriminaltekniske laboratoriet skal ha vært svært lik kula som drepte statsministeren. Rillene på kula skal være det nærmeste kriminalteknikerne har vært, etter at de for 30 år siden startet testingen av skytevåpen i forbindelse med Palme-saken. Men det skal være på det rene at kula Leif GW Persson levert, er mykere enn kula som traff og drept Olof Palme.

De siste dagene har kriminalteknikere prøveskutt revolveren med samme type ammunisjon som ble brukt på Sveavägen den 28. februar 1986.

Og etter all sannsynlighet får Sverige i morgen vite om de står foran et gjennom brudd i drapssaken som har ridd landet som en mare i 30 år. Eller om det nok en gang er blindspor, og at heller ikke denne gangen har politiet kommet nærere en oppklaring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media