NEST HELLIGST: Profeten Muhammeds moské i Medina - profetens gravsted - ble rammet av en eksplosjon mandag kveld nær sikkerhetssgjerdet, melder saudiarabiske medier. Foto:AUDI PRESS AGENCY 
NEST HELLIGST: Profeten Muhammeds moské i Medina - profetens gravsted - ble rammet av en eksplosjon mandag kveld nær sikkerhetssgjerdet, melder saudiarabiske medier. Foto:AUDI PRESS AGENCY Vis mer

I dag feirer muslimer over hele verden Eid. Men «helvetesuka» til IS har lagt en demper på feiringa

Rundt 300 mennesker mistet livet den siste uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tretti dager uten mat og væske mellom morgengry og solnedgang, markerer muslimer over hele verden at fastemåneden ramadan i dag er over.

Men måneden, som ifølge islam skal brukes til å søke innsikt og fred med andre mennesker, har i stedet blitt brukt til å spre vold og uro, og lagt en solid demper for dagens id-feiring.

Ytterliggående IS-sympatisører har brukte de siste dagene av muslimenes hellige måned til å angripe mål i Midtøsten, Asia og Europa.

Totalt har rundt 300 mennesker mista livet i landene hvor majoriteten er muslimer, og det er ventet at dødstallene skal stige ytterligere.

- IS kjemper en eksistensiell kamp

Det er terrorgruppa IS som har tatt på seg skylda for angrepet i Bagdad og Bangladesh, men foreløpig er det ingen som har tatt på seg ansvaret for angrepet i Istanbul og utenfor Muhammeds gravplass i Medina.

FJERNER DE DØDE: Irakiske brannfolk og sivile bærer bort de døde som ble drept i en bilbombe da de var på markedet for å handle inn mat og gaver i forbindelse med ramadan. Minst 200 personer ble drept i angrepet, som terrorgruppa IS påtar seg skylda for. Foto: Scanpix
FJERNER DE DØDE: Irakiske brannfolk og sivile bærer bort de døde som ble drept i en bilbombe da de var på markedet for å handle inn mat og gaver i forbindelse med ramadan. Minst 200 personer ble drept i angrepet, som terrorgruppa IS påtar seg skylda for. Foto: Scanpix Vis mer

Ekspertene er likevel samstemte i at det er IS som står bak alle angrepene.

- ISIL kjemper en eksistensiell kamp. Framtida deres står på spill, og de forsøker å få sine motstandere til å betale en så høy pris som mulig og samtidig inspirere det særskilte segmentet av unge menn og kvinner som støtter denne ideologien, sier Fawaz Gerges, en London-basert ekspert på jihadistgrupper til nyhetsbyrået AP.

SÅRET: En såret politibetjent blir fraktet til sykehus etter at en gruppe mennesker tok gisler på en restaurant i Bangladeshs hovedstad Dhaka. Foto: AP
SÅRET: En såret politibetjent blir fraktet til sykehus etter at en gruppe mennesker tok gisler på en restaurant i Bangladeshs hovedstad Dhaka. Foto: AP Vis mer

Angrepene kommer etter at IS har vært på defensiven i Syria og Irak de siste månedene, og etter at irakiske sikkerhetsstyrker i forrige måned klarte å befri IS-bastionen Fallujah.

Professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Brynjar Lia, tror også at det er IS-sympatisører eller organiserte celler med tilknytning til IS som står bak.

- Hevn og gjengjeldelse er hovedmotivet til IS, så man skal ikke se bort fra at det er dem som har utført angrepene. De har et globalt nettverk av støttespillere og har rekruttert fremmedkrigere fra en rekke land, inkludert disse landene som nå har blitt utsatt for angrep.

Muslimer reagerer på angrepet i Medina

Selvmordsangrepet i Medina har skapt spesielt stor avsky blant mange muslimer ettersom det rammet et sted som millioner av pilegrimer valfarter til hvert år. På sosiale medier har flere stemplet Medina-angrepet som et direkte angrep på islam, og skrevet at angriperne umulig kan være muslimer.

ØNSKER ET OPPGJØR: Shoaib Sultan ønsker at man nå begynner å utfordre IS' ideologi. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
ØNSKER ET OPPGJØR: Shoaib Sultan ønsker at man nå begynner å utfordre IS' ideologi. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
 ISLAM I KRISE: Linda Noor i Minotenk sier at IS prøver å skape skille mellom muslimer. Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 ISLAM I KRISE: Linda Noor i Minotenk sier at IS prøver å skape skille mellom muslimer. Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Mdg-politiker og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, mener på sin side at det blir altfor lettvint å si at det ikke er muslimer som står bak.

- Disse menneskene er blitt villedet fordi de følger en ideologi som er feil og problematisk. Altfor lenge har vi muslimer sagt at det de gjør er feil og at vi tar avstand fra deres handlinger, men nå er det også på tide at vi utfordrer ideologien deres som ligger til grunn for handlingen de gjør, sier han.

- Disse personene forklarer handlingene deres med islam, og da må man også hente motargumenter fra islam for å utfordre dem slik at andre vanlige ungdommer ikke i faller på dem.

Linda Noor i tankesmia Minotenk beskriver islam som en religion i krise.

- IS prøver å skape skille mellom muslimer ved å hevde at alle som ikke er "rettroende" sunnimuslimer er vantro, og nettopp derfor er det viktig å få fram at majoriteten av muslimer ikke skiller mellom de sekteriske underlinjene i islam slik som IS gjør, sier Noor og legger til:

- Vi må også huske at det er muslimer og i muslimske land den aller meste av ekstrem islamistisk terror rammer.