Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag fikk Mevludin se pappas drapsmann i jern

Mevludin Oric overlevde Mladic massakre i Srebrenica hvor faren ble drept sammen med 7779 muslimer.

OVERLEVDE:Mevludin Oric overlevde massakren i Srebrenica. I dag ble farens drapsmann pågrepet.  REUTERS/ Danilo Krstanovic
OVERLEVDE:Mevludin Oric overlevde massakren i Srebrenica. I dag ble farens drapsmann pågrepet. REUTERS/ Danilo Krstanovic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massakren i Srebrenica i begynte i grålysningen sommerdagen den 11. juli i 1995. I spissen for troppene som inntok byen stod general Ratko Mladic. Med seg hadde han spesialstyrken «Skorpionene».

7779 I dagene som kom skulle 7779 våpenløse gutter og menn drepes. Uten lov, uten dom. I ettertiden skulle de blodige dagene omtales som Srebrenica-massakren.

Blant de få overlevende etter massakren var da 20 år gamle Emir Suljagic.
-Det var som en konsentrasjonsleir som var lukket opp, men ikke slik vi husker fra andre verdenskrig. Byen var besatt og vi fryktet det verste, skriver han i boken «Postkort fra graven». Srebrenica var av FN erklært som en såkalt sikker sone, noen den skulle vise seg å ikke være.

MASSEGRAVER I SREBRENICA: Avdekkes i 1998. FOTO:AP Photo/Staton R. Winter, File
MASSEGRAVER I SREBRENICA: Avdekkes i 1998. FOTO:AP Photo/Staton R. Winter, File Vis mer

Suljagic kom tett på general Mladic under massakren i juli 1995. I ettertid tror Sulijagic at møtet med den brutale krigsforbryteren var avgjørende for at livet hans ble spart. I boken forteller han at han var så nær at han kunne kjenne generalens åndedrettet.

- Jeg snakket med han, han lot meg leve og drepte nesten alle jeg kjente, jeg vet ikke hvorfor. Mevludin Oric var 25 år da han ble tatt til fange av serbiske soldater og ført sammen med 2500 andre muslimer til en skole i landsbyen Grbavci. Mevludin Oric fortalte i 2005 til Reuters, at han så Mladic i døren til gymsalen minutter før fangene ble ført bort og henrettet.

Lyden av maskingevær Der sto han sammen med livvaktene sine, så utover gymsalen og lo. Etterpå fikk fangene bind for øynene og ble stuet sammen på lastebiler. Lastebiler kjørte fangene til et jorde og soldatene stilte dem opp på linje. Oric stod selv i rekken av fanger. I sin nervøse hånd holdt han sin egen fetter. Mladic ga sine ordrer og reiste fra stedet til lyden av maskingeværild. Oric fetter ble truffet og Oric lot seg selv falle uten at kulene traff han. Under liket av sin egen fetter ble han liggende og høre serbiske soldater føre nye fanger til massakreplassen.  Til slutt svimte han av.  Han våknet til lyden av arbeidet med gravingen av massegravene. Der han lå, var han sikker på at han skulle bli levende begravd. Men i løpet av natten forsvant de serbiske soldatene. Oric kom seg til slutt ut av likhaugen. - Jeg satte i et hyl og gråten tok meg, sier han om marerittet — som fremdeles rir han, hver eneste natt. I dag fikk Oric oppfylt sitt livs største ønske. Den ansvarlige for drapet på Orics far og søskenbarn er tatt. General Mladic er satt i arresten.

SREBRENICA: 2010 - femten år etter massakren. Fortsatt er mange savnet i massegravene. FOTO: AP Photo/Amel Emric
SREBRENICA: 2010 - femten år etter massakren. Fortsatt er mange savnet i massegravene. FOTO: AP Photo/Amel Emric Vis mer
AP Photo/Amel Emric)
AP Photo/Amel Emric) Vis mer