Helikopterulykka:

- I dag flyr vi ikke

Helikopterselskapet Helitrans setter alle helikoptrene på bakken. I dag fikk de beskjeden om at deres pilot omkom i den tragiske helikopterstyrten i Alta.

NEST SISTE TUR: Kameratene Benjamin Eide (18), Kristian Holmgren (19) og Jens Karlsen (20) var passasjerer på helikopteret bare minutter før ulykken inntraff. Video: Eide/Holmgren/Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seks personer er bekreftet omkommet etter den tragiske helikopterstyrten i Kvenvik-området i Alta.

Det var fem passasjerer og én pilot om bord i helikopteret.

I dag fikk helikopterselskapet Helitrans den triste beskjeden om at deres pilot og ansatte omkom i gårsdagens ulykke. Piloten var en svensk statsborger.

- Det er veldig vondt. Det er ikke så mye annet å si enn at dette er tunge tider, sier Richard A. Simonsen, sjef i Helitrans, til Dagbladet.

Satt på bakken

Selskapet har en flåte på 25 helikoptre, og har rundt 100 ansatte. Rundt halvparten av dem er piloter, ifølge Helitrans-sjefen.

Selskapet er blant Norges største helikopterselskap og har hovedsete på Værnes. I tillegg har de baser i Alta, Tromsø, Narvik, Mo i Rana, Sauda, Stavanger, Kjeller og Ljosland.

Etter gårsdagens dødsulykke, setter de helikoptrene på bakken midlertidig.

- I dag flyr vi ikke, i dag står selskapet på bakken, sier Simonsen til Dagbladet.

Når selskapet igjen skal opp i lufta, vil de fortløpende vurdere, ifølge sjefen.

- Tenker på pårørende

Helitrans-sjefen beskriver nå et selskap som har satt krisestab, med veldig mange involvert.

Simonsen og fire andre personer i selskapet skal i dag reise opp til Alta for å bistå med det de kan.

HELIKOPTERSTYRT: Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta. Det skal ha vært seks personer om bord, og fire er bekreftet døde. Video: Vilde Øines Pedersen. Vis mer

Han forteller at selskapets tanker går til de pårørende.

- Vi tenker veldig på de pårørende. Både til de som var passasjerer i helikopteret, og selvfølgelig også familien og vennene til vår pilot, sier Simonsen.

Bekrefter helikoptertypen

Overfor Dagbladet bekrefter Simonsen at ulykkeshelikopteret var et såkalt H125, som tidligere var kjent som AS350. Det er Airbus som produserer helikoptertypen.

Det aktuelle ulykkeshelikopteret var nytt i juni. Det var ett av to helikoptre Helitrans da fikk overlevert fra Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge.

Helikopteret har en makskapasitet på seks personer, fem passasjerer pluss pilot, ifølge Helitrans-sjefen.

Nå begynner myndighetenes oppgave med å besvare hvordan og hvorfor helikopteret styrtet.

- Vi vil selvfølgelig bistå myndighetene med alt vi kan, sier Simonsen.

Ulykken

Nødetatene fikk først melding om ulykken 17.05 lørdag ettermiddag. Alt tilgjengelig personell og materiell ble raskt satt inn i redningsaksjonen, som ble koordinert av Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Fire av de seks om bord i helikopteret ble i 18.30-tida bekreftet omkomne. Da var én person fløyet til Universitetssykehuset i Nord-Norge, og den siste personen fremdeles savnet.

I 20.40-tida lørdag kveld ble den savnede personene funnet, og deretter bekreftet omkommet. Den skadde omkom på sykehuset, som følge av skadet, ifølge politiet.

Helikopteret brant kraftig etter ulykken, og politiet melder at det derfor kan ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne. Politiet har bedt ID-gruppa til Kripos om bistand.

Tok nest siste tur

Den tragiske ulykka skjedde i forbindelse med festivalen Høstsprell, der festivaldeltakerne kunne få anledning til å fly helikopter.

Bare minutter før dødsulykken satt Jens Karlsen, Kristian Holmgren og Benjamin Hægdahl Eide fra Hammerfest i helikopteret.

Alle de som var i helikopteret neste tur, er nå omkomne.

- Det er helt grusomt å tenke på at det som skjedde, fort kunne ha skjedd oss, sier Jens Karlsen.

Så røyken fra fjellet

Etter at de hadde landet og forlatt helikopteret gikk guttene til campingvogna si, som de har stående på festivalområdet. Der satte de på musikk og snakket om opplevelsen de nettopp hadde delt.

- Rett etter at vi hadde kommet tilbake til vogna fikk jeg en telefon fra noen som hadde hørt om helikopterstyrten, og fryktet at jeg kunne være blant de involverte, sier Karlsen.

- Da gikk vi ut av vogna, og så røyken i fjellveggen. Jeg ble helt kald, fortsetter han.

- Hva sa dere til hverandre?

- Oi, det går ikke an. Hva skjer nå!?, sier Karlsen og forteller at de tre kameratene ble stående og se opp mot røyken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer