INN I FN: Gunhild Stordalen i Rosehagen utenfor FN-hovedkvarteret i New York for å arrangere EAT-seminar under verdensorganisasjonens høynivåuke. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix
INN I FN: Gunhild Stordalen i Rosehagen utenfor FN-hovedkvarteret i New York for å arrangere EAT-seminar under verdensorganisasjonens høynivåuke. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpixVis mer

- I dag føler jeg meg veldig bra

Gunhild Stordalen arrangerer EAT-seminar i FNs hovedkvarter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Gunhild Stordalen er i FNs hovedkvarter i New York for andre år på. Her arrangerer hun et EAT-seminar, under verdensorganisasjonens høynivåuke med blant andre Norges utenriksminister Børge Brende, og en rekke andre ledere og forskere fra alle kanter av verden. Målet er å få verden til å se mat, helse og klima i sammenheng.

- Underernæringsbyrden og nye komplekse utfordringer med overernæring og en epidemi av livsstilssyksommer er svært viktig. Samtidig har matproduksjonen også et miljøaspekt. I dag er matproduksjon den største enkeltstående sektoren for klimagassutslipp, største bidragyteren til tap av biologisk mangfold, avskoging også videre. Med en voksende befolkning klarer vi ikke å fø folk på en tilfredsstillende måte. Vi trenger en ny politikk. Vi trenger samarbeid med næringslivet og å ha forskerne med på laget, sier Stordalen.

Samtidig som hun er engasjert som aldri før, har Stordalen det siste året kjempet sitt livs kamp. I fjor høst ble hun diagnostisert med den svært alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi, og prognosene var dårlige. Etter at hun avsluttet en svært tøff behandling med stamcelletransplantasjon i januar, har kommet seg på beina i ekspressfart.

Kortfattet - Jeg er et eksempel på at det umulige er mulig, sa hun da hun åpnet Eat Stockholm Food Forum 1. juni i år med 500 delegater og talere som USAs tidligere president, Bill Clinton, kronprinsesse Mette-Marit og Norges og Sveriges statsministere.

I Rosehagen utenfor FN-hovedkvarteret blir hun imidlertid kortfattet når Dagbladet spør hvordan det går.

MED STATSRÅD: Gunhild Stordalen sammen med utenriksminister Børge Brende. Han støtter hennes EAT-initiativ. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix
MED STATSRÅD: Gunhild Stordalen sammen med utenriksminister Børge Brende. Han støtter hennes EAT-initiativ. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix Vis mer

- Du har lagt et veldig tøft år bak deg. Hvordan går det med deg nå, og hvordan er det å arrangere et seminar som dette?

- Det er fantastisk å stå i FN ved siden av utenriksministeren i dag og få lov til å arrangere dette seminaret. Takk, sier Stordalen.

- Går det bra med deg personlig?

- Det går veldig bra. I dag føler jeg meg veldig bra, sier Stordalen og avslutter raskt intervjuet.

- Ser sammenheng Før dette rekker både Brende, som står ved siden av Stordalen i den skarpe septembersola, og Stordalen selv å snakke om viktigheten av EAT-seminaret. Det arrangeres samtidig som FN vedtar sine bærekraftsmål, som skal erstatte tusenårsmålene, og være verdensorganisasjonens hovedordnede mål de neste 15 åra.

- Noe av grunnen til at vi har tatt initiativet til dette seminaret, er at de nye bærekraftsmålene ser mat, helse og klima veldig separat fortsatt. Uten at vi ser sammenhengen, kommer det til å være vanskelig om ikke umulig å oppnå bærekraftsmålene innen 15 år, sier Stordalen.

- Hvis verden skal bringes videre, så trenger man ressurser i tillegg til det som kan gjøres gjennom utviklingshjelp og land kan gjøre. Det med privat sektor og at entreprenører tar initiativ, som Stordalen her, er kjempepositivt. Hvor hadde vi stått på helseområdet i dag hvis vi ikke hadde hatt Bill Gates, som har bidratt med tilleggsmidler til vaksinasjon av barn? Vi må tenke nytt og annerledes, legger Brende til.

- Skaper oppmerksomhet Så spør Dagbladet om kritikken mot Stordalen og EAT-initiativet. Skribent og sosiolog Kjetil Rolness og forfatter Kaare M. Bilden er blant dem som tidligere i år kom med hard kritikk fordi de mente at EAT, som i hovedsak er finansiert av Gunhild Stordalens ektemann og hotellkonge, Petter Stordalen, er mest kjendiseri og glamor og bidrar lite reelt sett for å løse verdens problemer.

- Hva tenker du om den kritikken?

- Jeg tenker at når man har store ambisjoner..., begynner Stordalen å svare på Dagbladets spørsmål.

- Jeg har ikke sett den kritikken jeg. Har det vært kritikk? Jeg følger ikke med, bryter Brende inn.

- Du leser de rette avisene, vil jeg si, sier Stordalen og smiler.

- Jeg leser Dagbladet også jeg, sier Brende og ler.

- Når en prøver å forandre noe, er det helt urealistisk at det ikke skal komme kritikk. Jeg vil si at det er bra at vi har klart å skape synlighet og oppmerksomhet rundt dette, og man trenger alle fra forskerverden, til kjendisverden, til næringslivet og politikere og sivilt samfunn for å være med og forandre, sier Stordalen.