LUKSUSEIENDOMMER: Eiendommen på bildet er bare en av 11 som den mediesky investoren Einar Aas kjøpte mellom 2005 og 2015. Nå risikerer han å miste dem i en personlig konkurs. Foto: Agder Energi/John T. Pedersen/Dagbladet
LUKSUSEIENDOMMER: Eiendommen på bildet er bare en av 11 som den mediesky investoren Einar Aas kjøpte mellom 2005 og 2015. Nå risikerer han å miste dem i en personlig konkurs. Foto: Agder Energi/John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Kraftbørsen Nasdaq vil granske Einar Aas' milliardtap

I dag forhandler Einar Aas med Nasdaq om alternativer til personlig konkurs

Nasdaq skal leie inn eksterne granskere for å undersøke Einar Aas' (47) milliardtap.

Den mediesky kraftinvestoren Einar Aas' har i årevis vært en av landets største skattebetalere med et tresifret antall millioner kroner i inntekt.

Mandag i forrige uke gikk det hele overende, da den nordiske kraftprisen falt kraftig samtidig som de tyske kraftprisene steg.

Aas hadde gamblet på det motsatte. I en pressemelding oppga han å enten stå overfor en personlig konkurs, eller en akkordløsning med sine kreditorer.

Forhandler «akkurat nå»

I formiddag pågikk forhandlingene om dette for fullt.

- Vi har en dialog med Einar Aas akkurat nå, sier Nasdaqs pressetalsmann David Augustsson til Dagbladet i formiddag.

- Når kan dere fremme en begjæring om konkurs?

- Det er en vei å gå, men akkurat nå er det del av en forhandling mellom ham og oss, sier Augustsson.

Da Einar Aas' tap var et faktum i begynnelsen av forrige uke, måtte børsen gå inn med 107 millioner euro (over 1 milliard kroner) fra et eget sikkerhetsfond.

Luksuseiendommer

Pengene som behøves for å fylle opp igjen dette sikkerhetsfondet er nå hentet inn, opplyser Nasdaq i dag.

Både Nasdaq og aktørene som handler på børsen må bidra til å dekke regningen, med enkeltbidrag fra 30000 euro til finske Fortums 192 millioner kroner.

At tapene kan slå ut i økte strømpriser for forbrukerne, har Nasdaqs David Augustsson liten tro på.

- Det er lite sannsynlig. Det finansielle markedet som Nasdaq opererer i har ikke en direktepåvirkning på det fysiske markedet og «spotprisen», sier han til Dagbladet.

Luksuseiendommer

Aas' eget bidrag vil neppe dekke tapene, selv om han i årene 2005-2015 i følge Eiendomsregisteret kjøpte mer enn ti private bolig- og hytte-eiendommer for drøyt 130 millioner kroner.

Eiendommene ligger i Grimstad, Nissedal og i Oslo. Flere av dem er luksuriøse, i en prisklasse opp til 30 millioner kroner.

I tillegg eier Einar Aas et firma med en egenkapital på cirka 200 millioner kroner, som blant annet er engasjert i eiendomsutvikling i Spania via et datterselskap.

Nå risikerer han at alt sammen går tapt i milliardsluket etter hans storstilte gambling på Nasdaqs kraftbørs.

Eksternt firma skal utrede

Selv om råvarebørsen Nasdaq Nordic mener ikke å ha gjort noe feil, tar børsen nå skritt for å finne ut akkurat hva som hendte da investoren Einar Aas (47) i forrige uke skal ha tapt minst 1,3 milliarder kroner.

- Vi kommer til å sette i gang en utredning. Et risikofirma skal hjelpe oss med det, forteller Nasdaqs pressetalsmann David Augustsson.

I tillegg skal både det norske Finanstilsynet og den svenske Finansinspektionen granske.

Augustsson forteller at Nasdaq nå er i dialog med et firma, og håper å skrive kontrakt en av de første dagene.

Firmaet skal blant annet se på om Nasdaqs rutiner fungerte, etter at kritikere har stilt spørsmål blant annet ved at privatpersonen Aas har kunnet bli en så stor aktør.

«Ekstrem situasjon»

I en tekstmelding utdyper Augustsson hva mandatet vil bli.

«Mandatet er å se over de prosedyrer vi har for å garantere at de fungerer så bra som mulig gitt denne ekstreme situasjonen», skriver han der.

- Vi har ikke fastsatt noen sluttid, men det vil ta noen uker, sier Augustsson til Dagbladet.

Han opplyser at børsen har satt i verk flere tiltak, som økte marginkrav for dem som skal handle på børsen.