I dag går ikke Jan (12) på skolen

Jan (12) er skuffet over Bondeviks famøse lovnad om å fjerne all mobbing i skolene. I dag blir han hjemme for å slippe unna plageåndene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NARVIK/OSLO (Dagbladet): I dag er det to år siden statsminister Kjell Magne Bondevik startet kampanjen manifest mot mobbing . Dagen skal markeres med en stor konferanse i Oslo. Men Jan har ingen grunn til å feire:

-  Jeg har ingen planer om å gå på skolen i dag. I det siste har jeg både blitt sparket og kalt så mye rare ting at jeg heller blir hjemme og finner på noe annet, sier 12-åringen til Dagbladet. På fritida ringes han opp på mobiltelefonen og får tekstmeldinger fra jenter på skolen.

-  De kaller meg sussebassen og tjukken og sier jeg burde melde meg på i «Tjukkholmen». Flere ganger har jeg fått meldinger midt på natta, og det er ikke noe artig, sier Jan.

Uverdig


Dagbladet fortalte om han og foreldrenes kamp mot langvarig mobbing i fjor. Da hadde Jan endelig fått byttet til en skole der ingen av elevene plaget ham og hvor han gledet seg til å gå hver dag.

Dessverre ble det bare med det ene året, ettersom Jan begynte på ungdomsskolen i Narvik i høst.-  Nå er vi tilbake til der vi var før han begynte på Straumsnes skole i fjor. Han blir plaget av et par elever i skoletida, og så er det flere som ringer og håner ham på telefonen. Han føler seg rett og slett uten verdi, sier faren. Bondeviks kampanje har han lite til overs for.

-  Bondevik skulle holdt seg til prestejobben. Mobbing kan ikke avskaffes, og da jeg hørte utspillet for to år siden, holdt jeg på å flire meg i hjel. Han vet ikke hvor skoen trykker, og jeg blir bare enormt skuffet over alle de tomme lovordene, sier han. Han mener det er for mye unnfallenhet i forhold til mobberne, at de slipper for lett unna.

Møtet hjalp ikke


Sønnen Jan er enig:

-  Politikerne sier mye fint, men det skjer ikke så mye. Det er jo ikke sant det han Bondevik sa om at all mobbingen skulle bort innen to år. Det tror jeg aldri han klarer, sier 12-åringen. Han synes også lærerne på skolen burde reagere strengere overfor mobbing.

-  Det hender de prøver å gjøre noe, men det blir som regel mest snakking på skolen også. Jeg hadde et møte med en av elevene som plager meg hvor han lovet å holde seg unna. Det varte i fire dager, så begynte han å slenge dritt og sperre veien og sånne ting igjen, sier han. 12-åringen ønsker ikke å prøve å bytte skole nok en gang.

-  Nei, jeg tror ikke det hjelper. Dessuten er det jo jeg som da blir straffet, sier han. Faren skryter av skolens rektor, og mener at det tross alt skjer en del positive ting ved sønnens nye skole.

-  De holder på med Olweus-programmet, og jeg vet rektoren prøver å få slutt på svineriet. Det er dessverre slik at det negative tar knekken på alt det gode. Alt jeg vet er at sønnen min er snart tretten år, og har krav på en verdig og god skolehverdag.