Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Charleston

I dag går juryen sammen for å bestemme om Dylann Roof skal få dødsstraff. Han har ikke forsøkt å forsvare seg

Men ville hindre aktoratet i å bruke ord som «ond» og «hat».

KAN FÅ DØDSSTRAFF: Om kun kort tid blir det klart om Dylann Roof får dødsstraff eller livstid i fengsel for drapet på ni mennesker i en kirke i Charleston. Foto: AP Photo / Chuck Burton / NTB scanpix
KAN FÅ DØDSSTRAFF: Om kun kort tid blir det klart om Dylann Roof får dødsstraff eller livstid i fengsel for drapet på ni mennesker i en kirke i Charleston. Foto: AP Photo / Chuck Burton / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni skjøt og drepte Dylann Roof (22) ni afroamerikanere i en kirke i Charleston i Sør-Carolina i USA.

I desember ble han dømt for hatkriminalitet og i forrige uke startet straffeutmålingen mot Roof.

Mandag var påtalemyndigheten, som ber om dødsstraff for drapene, ferdig med sin bevisførsel, skriver nyhetsbyrået AP.

Ingen vitner

Da var det Dylann Roof, som representerer seg selv, sin tur.

Han kalte ikke inn noen vitner, førte ingen bevis og ba på ingen måte om å få slippe dødsstraff.

Han har forsøkt å begrense antallet vitnemål fra aktoratet, men har ikke nådd fram med sine ønsker.

Det eneste Roof la fram mandag var en liste over ord og fraser han ønsket at aktoratet ikke brukte i siitt avslutningsinnlegg.

På listen var ord som «ond», «hat», «Gud» og referanser til ting han selv har skrevet om, som for eksempel Hitler.

- Dette er i påvente av avslutningsinnlegget for å forhindre urettferdige og grunnlivsstridige kommentarer fra regjeringen. Det kan ha en uheldig innvirkning på juryen, skrev Roof.

- Ingenting galt med meg

Tirsdag er det tid for aktoratets avslutningsinnlegg. Hvorvidt Roof vil si noe som helst er det ingen som vet, men trolig vil juryen i løpet av tirsdagen kunne gå sammen for å bestemme om Roof skal få dødsstraff eller ikke.

Roof har på ingen måte argumentert mot at han skal få dødsstraff. Han har i det hele tatt foretatt seg svært lite under straffeutmålingssaken.

Men under hans åpningsinnlegg onsdag i forrige uke, hans første offentlige uttalelse siden angrepet på kirken, forklarte han hvorfor han valgte å forsvare seg selv.

- Jeg velger å representere meg selv for å forhindre at advokatene mine presenterer evalueringen av min mentale helse. Det er ingenting galt med meg psykologisk, sa Roof.

Advokatene som representerte Roof under rettssaken før jul sa at hans strategi beviser at han ikke er egnet til å representere seg selv. Men dommer Richard Gergel var ikke enig i det, og lot Roof representere seg selv.

Ifølge Reuters avslo også Gergel Roofs anmodning om at dommeren, og ikke juryen, skulle bestemme hva slags straff han skal få.

Angrer ikke

Da straffeutmålingssaken startet i forrige uke begynte påtalemyndigheten med høytlesning fra Roofs dagbok.

«Jeg vil gjøre det krystallklart, jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Jeg vil ikke beklage det. Jeg har ikke felt en tåre for de uskyldige menneskene jeg drepte».

En av dem som forklarte seg i retten er Jennifer Pinckney. Mannen hennes, pastor Clementa C. Pickney, ble drept i massakren, mens hun satt i rommet ved siden av sammen med datteren, som hun oppfordret til å være stille.

- Uansett hva som skjer med mamma, må du bli under denne pulten, sa hun til datteren, i det Roof skjøt rundt seg.

Washington Post skriver at Roof ikke viste noen følelser under Pinckneys forklaring, og at han ikke ville stille spørsmål da hun var ferdig.

Roof skal ifølge en romkamerat ha ønsket raseskille i USA og ønsket å starte en borgerkrig. Angrepet skal han ha planlagt i et halvt år.

Juryens avgjørelse må være enstemmig for at Roof skal få døddsstraff. Om de ikke klarer å bli enige blir straffen automatisk satt til livstid i fengsel.

ÅPNET ILD: Ni mennesker er drept etter at en mann åpnet ild under et bønnemøte i en historisk afroamerikanske kirken, i Charleston i South Carolina onsdag kveld. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media