VENTER NYTT FORBUD: I dag går president Donald Trumps innreiseforbud ut, men det er ventet å komme en ny versjon innen dagen er omme. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VENTER NYTT FORBUD: I dag går president Donald Trumps innreiseforbud ut, men det er ventet å komme en ny versjon innen dagen er omme. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

I dag går Trumps omstridte innreiseforbud ut. Nå ventes et enda strengere forbud

Kan føye ytterligere elleve land på nei-lista, hvis sikkerhetsdepartementet får det som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går president Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud ut, etter å ha vart i 90 dager.

Det er imidlertid ikke ventet at Trump lar det være med det. Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at det grunn til å vente seg en ny og revidert utgave av innreiseforbudet innen dagen er omme.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Trumps første dager

Noe av det aller første Donald Trump gjorde som USAs president en drøy uke etter at han flyttet inn i Det hvite hus i januar, var å innføre et midlertidig innreiseforbud.

Forbudet nektet personer fra sju hovedsakelig muslimske land innreise til USA, men ble slått ned på i retten.

Deretter kom Trump-administrasjonen med et nytt revidert forbud. Dette forbudet nektet personer fra seks hovedsakelig muslimske land innreise til USA, men ble også slått ned på i retten.

Det var først i juni at Trump-administrasjonens forsøk førte delvis fram. Da tillot USAs høyesterett deler av innreiseforbudet å tre i kraft i 90 dager - i påvente av full behandling.

Det er altså denne versjonen av innreiseforbudet som går ut i dag.

Hevder 17 land kan bli rammet

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet har anbefalt Trump å godkjenne en ny versjon av innreiseforbudet. Det skal være enda mer målrettet i sine restriksjoner, ifølge AP.

DEMONSTRERER: På flyplasser over hele USA har folk demonstrert mot Trumps innreiseforbud fra syv land med muslimske majoriteter. Video: CNN Vis mer

Dagens forbud nekter i utgangspunktet personer fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen innreise til USA. Anbefalingen fra sikkerhetsdepartementet skal imidlertid gå ut på å gi amerikanske myndigheter makten til å nekte borgere av alle land som nekter å dele kritisk informasjon med USA, skriver AP.

Embetsfolk fra sikkerhetsdepartementet har ikke gått ut og sagt hvor mange land det i så fall vil dreie seg om, men det er grunn til å tro at det er flere enn seks.

The Wall Street Journal meldte fredag at sikkerhetsdepartementets anbefaling til Trump, skal være å nekte personer fra ytterligere 11 land innreise til USA. Hvilke land det dreier seg om, er uvisst.

- Bør være mye strengere

Donald Trump selv har tatt til orde for at innreiseforbudet bør favne bredere enn det gjør i dag.

- Innreiseforbudet bør være mye større, strengere og mer spesifikt, men idiotisk nok ville ikke det ha vært politisk korrekt, skrev Trump på Twitter i forrige uke.

Helt siden det første innreiseforbudet ble signert 27. januar i år, har Trump-administrasjonen hevdet at forbudet vil forhindre terror.

Da det første forbudet kom, intervjuet Dagbladet flere skandinaviske forskere som var uenig med Trump.

- Dette forbudet vil skape ytterligere splid og bekrefte forestillinger på både ytre høyre og i jihadistiske miljøer om at det foregår en slags sivilisasjonskrig, sa Anders Romarheim, USA-kjenner og kontraterror-ekspert, ved Institutt for forsvarsstudier.

Han fikk støtte av Skandinavias mest framtredende terrorforsker, Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige.

- Det fantes ingen grunn til å innføre dette forbudet sikkerhetsmessig. Alle som søker asyl i USA som flyktninger må gjennom fire lag med «screening».