SISTE SØK: Politiet har søkt etter savnede Per Vålnes en rekke steder. I dag starter de søk i grunnmuren ved Vollan Gjestestue. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SISTE SØK: Politiet har søkt etter savnede Per Vålnes en rekke steder. I dag starter de søk i grunnmuren ved Vollan Gjestestue. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

I dag gjør politiet et siste forsøk på å finne savnede Per Vålnes

Skal bore seg gjennom grunnmuren på Vollan Gjestestue i Balsfjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLLAN GJESTESTUE / OSLO (Dagbladet): I et siste forsøk på å finne savnede, antatt drepte Per Vålnes (50) begynner politiet rundt klokka 10 i dag å bore i golvet på Vollan Gjestestue. Håpet er at boringen skal avdekke liket av tobarnsfaren - som forsvant for snart to år siden.

- Det vi gjør, er at vi borer ned i grunnmuren og bruker kriminalsøkshund som en første indikasjon på om det kan være noe der, forteller Andreas Nilsen, regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord, til Dagbladet.

Han understreker at selv om hunden eventuelt markerer, må de hente ut prøver som skal sendes til analyse.

Ingen resultater Hotellet i Nordkjosbotn i Troms var arbeidsplass for Vålnes' samboer (41) og hennes nye kjæreste (40) fram til de ble pågrepet i fjor. Politiet mener de to hadde god anledning til å skjule liket av Vålnes under golvet i hotellets tilbygg - som var under bygging på det antatte drapstidspunktet.

Det er blitt gjennomført gjentatte store søk etter hundeoppdretteren over store områder i flere kommuner etter at Balsfjord-mannen forsvant sporløst etter feiringen av sin 50-årsdag natt til 27. oktober 2011. Ingen av søkene har gitt resultat.

Politiet håper nå altså at svaret på forsvinningsgåten ligger skjult under sementen på Vollan Gjestestue. Håpet bygger de på resultater etter undersøkelser med georadar - et slags ekkolodd som tegner et kart over grunnen ut fra de ulike jord- og berglagenes forskjellige fysiske egenskaper.

«Avvik» Tirsdag ble det kjent at georadarundersøkelsen har avdekket to områder med «avvik» under hotellgolvet. Disse avvikene kan samsvare med et skjult lik.

BORER I GOLVET: Politiet skal bore to steder i golvet på Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn. - Vi stiller oss til disposisjon, slik at politiet får gjort den jobben de skal, sier eier Håvard Lydersen. Foto: Christian Roth Christensen
BORER I GOLVET: Politiet skal bore to steder i golvet på Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn. - Vi stiller oss til disposisjon, slik at politiet får gjort den jobben de skal, sier eier Håvard Lydersen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det er snakk om to områder i grunnen, et i resepsjonen og et i spisesalen i nybygget. Vi har hele tida vært klare på at vi ville gjøre søk hvis det ble gjort funn med georadaren, sier regionlensmann Nilsen.

Nilsen bekrefter at dette vil være politiets siste søk etter savnede Vålnes, med mindre det dukker opp konkrete opplysninger om hvor han kan være.

- Vi er jo klar over utfordringen med at vi mangler lik, tilståelser og et åsted, sier Nilsen - som understreker at politiet fortsatt mener Vålnes er drept og skjult av de tre siktede - samboeren, hennes kjæreste og en felles bekjent 42-åring. De har alle sittet varetektsfengslet i nærmere et år, og nekter for å ha noe med det antatte drapet å gjøre.

- Lenge i varetekt Politiet regner med å gjøre seg ferdig med søkene i grunnmuren på gjestehuset i løpet av dagen.

- Min klient håper at politiet finner Vålnes på en eller annen måte, fordi han mener det vil svekke mistanken mot ham, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer den siktede 42-åringen, som ikke jobbet ved gjestestua.

Advokat Morten Furuholmen, som representerer den 41 år gamle mannen som er siktet, sier han ikke vil spekulere på om politiet vil finne noe eller ikke.

- Min klient har sittet lenge i varetekt, og har forsøkt å begjære seg løslatt uten hell. Han har hele tida sagt at han ikke har noen befatning med saken, sier han.

SAVNET, ANTATT DREPT: Per Vålnes ble meldt savnet av samboeren 1. desember 2011. Politiet tror samboeren, hennes nye kjæreste og en bekjent av dem har drept ham og skjult liket. Foto: Privat
SAVNET, ANTATT DREPT: Per Vålnes ble meldt savnet av samboeren 1. desember 2011. Politiet tror samboeren, hennes nye kjæreste og en bekjent av dem har drept ham og skjult liket. Foto: Privat Vis mer