- I dag gråter jeg av glede

Ingrid Betancourt tatt i mot som en helt i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingrid Betancourt (46) ble tatt i mot som en nasjonalhelt da hun landet på fransk jord i ettermiddag, bare to døgn etter den dramatiske befrielsesaksjonen i den søramerikanske jungelen i Colombia.

Landingen på den militære Villacoublay-flyplassen sørvest for Paris, og velkomsten fra president Nicolas Sarkozy ble sendt direkte på fransk tv.

Den fransk-colombianske politikeren ga et helt annet og sprudlende inntrykk enn de siste bildene av henne fra seks års fangenskap hos FARC-geriljaen.

- Jeg gråt masse i fangenskap av smerte og harme. I dag gråter jeg av glede, sa en overstrømmende glad Betancourt da hun ble tatt i mot ved flytrappa av president Sarkozy og hans kone Carla Bruni-Sarkozy.

Den franske regjeringen hadde satt opp et militærfly for å frakte Betancourt,  barna og flere andre familiemedlemmer til hennes andre hjemland Frankrike.

Datteren Melanie (22) og sønnen Lorenzo (19) er oppvokst og bor i Frankrike. Den franske regjeringen satte opp et fly onsdag for at de kunne treffe sin mor for første gang på over seks år. I dag var de med tilbake til Frankrike.

Hele følget dro rett fra flyplassen til velkomstfest i Elysee-palasset.

På sykehus i morgen

Foto. SCANPIX/REUTERS.
Foto. SCANPIX/REUTERS. Vis mer

Etter festen skal Ingrid Betancourt i følge nyhetsbyrået AFP til en grundig medisinsk sjekk lørdag på en militærsykehus i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun fortalte i dag at hun føler seg i storform. Men i et radiointervju rett etter løslatelsen fortalte hun at hun hadde vært dødssyk i jungelen, og at hun kan takke en av kidnapperne med litt medisinsk erfaring for at hun er i live.

Ifølge AFPs kilder kan Betancourt ha pådratt seg flere sykdommer under den ekstreme fangetilværelsen. Legene skal blant annet sjekke om hun lider av hepatitt (gulsott). 

- Ikke Sarkozys ære 

Tidligere presidentkandidat og sosialistpolitiker Segolene Royal skapte oppstyr i Paris i kveld ved å si at president Nicolas Sarkozy ikke hadde noe å gjøre med frigivelsen av Ingrid Betancourt, skriver NTB-AFP.

Royal ble beskyldt for å «ødelegge festen».

- Nicolas Sarkozy hadde absolutt ingenting å gjøre med frigivelsen, sa Royal.

Hun uttalte samtidig at Sarkozys FARC-forhandlinger har vært «nytteløse» og «ikke ført til noe».

Frankrikes statsminister François Fillon sier Royals uttalelser «mangler verdighet» og mener Royals oppførsel ligner «en liten pike på lekeplassen».

- I dag gråter jeg av glede
30. NOVEMBER 2007: Det siste bildet av Ingrid Betancourt (45) i fangenskap på ukjent sted i jungelen, overlevert fra FARC-geriljaen til regjeringen i Colombia.
26. MARS 2001: Et år før presidentvalgkampen i Colombia og kidnappingen: Ingrid Betancourt (39) lanserer sin selvbiografi "La rage au cæur" (Hjertets raseri) i Paris. Nå er verden klar for andre bind.
ENDELIG: Etter seks år i fangenskap under ekstreme forhold: Ingrid Betancourt på vei ned flytrappa utenfor Paris i ettermiddag for å bli ønsket velkommen av det franske presidentparet.