I dag har landet 50 millioner innbyggere - om 700 år vil det ikke være noen igjen

Ifølge Sør-Koreas egne beregninger

KRYMPER: Sør-Korea krymper fort, ifølge egne beregninger. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji
KRYMPER: Sør-Korea krymper fort, ifølge egne beregninger. Foto: REUTERS/Kim Hong-JiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Sør-Korea kan være fortapt, ifølge en ny studie fra forskningstjenesten til landets nasjonalforsamling, melder Washington Post. De anslår nemlig at landet, som i dag har om lag 50 millioner innbygger vil ha null innbyggere i år 2750.

Landets problem er den lave fødselsraten. Sør-koreanske kvinner føder nemlig bare 1,9 barn i gjennomsnitt. 2,1 er anslått som den nødvendige raten for å opprettholde en stabil befolkning, og gjennomsnittet i verden i dag ligger mellom 2,33 og 2,5.

Krymper fort Det oppsiktsvekkende er ikke  at innbyggertallet synker i Sør-Korea, men også hvor fort det går, ifølge anslagene.

I dag har Sør-Korea en større befolkning enn land som Spania, som har drøyt 47 millioner innbyggere. Men bare i løpet av få generasjoner kan Sør-Korea ha krympet til en befolkningstørrelse på nivå med Sveits, som har rundt åtte milloner innbyggere. Ifølge studien vil Sør-Koreas befolkning ha krympet med 40 millioner innen 2136, dersom dagens utvikling fortsetter.

Det er også regionale forskjeller i Sør-Korea. Buzan, som i dag er den nest største byen med 3,6 millioner mennesker, vil ikke ha noen innbyggere igjen i år 2413.

Lite innvandring Sør-Korea er ikke det eneste landet med demografiske utfordringer. En liknende studie i Japan i 2012, viste at landet ville være uten innbyggere om tusen år.

Også land som USA og Tyskland har lave fødselsrater, men begge er blant land som likevel opplever en befolkningsvekst gjennom innvandring. Sør-Korea har på sin side en svært restriktiv innvandringspolitikk.

Også i Norge er fødselsraten lavere enn i Sør-Korea med 1,8, men likevel anslår Statistisk sentralbyrå at befolkningen vil øke fra 5 millioner i dag til 8 millioner i 2100. Dette skyldes økt levealder og innvandring.