I dag holdes møtene som avgjør Ernas regjeringsframtid

Nå begynner de interne slåsskampene.

MØTER SINE EGNE: I løpet av onsdagen får Erna Solberg (nærmest), Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide et klart bilde av hvordan partifellene deres stiller seg til videre regjeringssamarbeid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTER SINE EGNE: I løpet av onsdagen får Erna Solberg (nærmest), Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide et klart bilde av hvordan partifellene deres stiller seg til videre regjeringssamarbeid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I ettermiddag skal Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) møte sine nærmeste partifeller - for å presentere utfallet av sonderingsmøtene, og for å få vite om kamelene kan svelges.

Som det har framgått av Dagbladets spørreundersøkelser blant de respektive partiers medlemmer:

Partilederne må forvente å møte kritiske spørsmål og hard motstand.

Mest usikker på KrF Spesielt i Venstre og Kristelig Folkeparti sitter det sentrale skikkelser som vil advare mot å bli med på regjeringsdannelse for en hver pris.

Flere partiveteraner i KrF uttrykte allerede før valget, i brevs form, at de var sterke motstandere av å gå inn i et regjeringssamarbeid med Frp. Undersøkelsen Dagbladet presenterer i dag, viser at eksempelvis bistandskutt og liberalisering av alkoholpolitikken neppe kan aksepteres.

- Det partiet det er knyttet mest usikkerhet til nå i det videre samarbeidet, er KrF, sier valgforsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning.

I Venstre har blant annet 90-tallets gallionsfigurer Lars Sponheim og Odd Einar Dørum vært opptatt av å mane til fornuft. Her har det lenge vært kjent at mange i partiet krever garanti mot at det ikke blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen for i det hele tatt å vurdere samarbeid med andre.

Fire alternativer Når Siv Jensen i ettermiddag møter sitt sentralstyre i Frp, vil hun raskt bli målt på hvilken innvandringsinnstrammings-pakke hun kan slå i bordet etter de knapt to ukene med sonderinger. Når Jensen møter sine, har Erna Solberg allerede samlet sin stortingsgruppe i Oslo - for å forklare hva regjeringssamarbeidets største parti sitter igjen med etter at alle forslagene til kompromiss foreligger.

- Det er fire alternativer til hvilken regjering Norge nå kan få. Det er om den skal bestå av fire, tre eller to partier - eller om Høyre skal regjere alene, sier valgforsker Johannes Berg til Dagbladet.

- Det er vrient å si hva som er mest nærliggende, men jeg tror enten de blir enige alle fire - eller så blir det Høyre og Frp.

- Hva slags Norge får vi hvis Krf og Venstre sammen trekker seg ut, og lar H og Frp danne regjering?

- Det vil bli den mest høyreorienterte regjeringen i Norge i nyere tid. Da skulle man tro det blir en regjering som forandrer Norge, som tar oss i en ny retning, både på økonomi, på innvandringspolitikk, kommunesammenslåinger og andre felter. Samtidig trenger også H og Frp støtte fra sentrum for å få flertall. Det vil være en modererende faktor, sier Berg.

Høyre alene Trepartialternativet han ser for seg, oppstår i det øyeblikket KrF trekker seg ut - både av regjeringssamarbeidet, og av sentrumsforlovelsen med V.

- En sånn løsning vil være tyngst å svelge for Venstre. De trenger i tilfelle å få gjennomslag for noe som er viktig for dem - som miljøvern, spår Berg.

På samme måte peker han på at KrF trenger å få oppfylt noen av sine ønsker for at det skal bli en firepartiregjering, for eksempel på bistand eller fattigdomsbekjempelse.

Skal Høyre regjere alene, kan det bli vrient å få støtte fra de tre andre, påpeker Berg.

- Ikke minst hvis dette utfallet skyldes at regjeringsforhandlingene har brutt sammen.