Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag kan bli en historisk dag

I dag kan markere den endelige slutten på finanskrisen som flommet utover hele verdensøkonomien i 2008.

ØKONOMI: Sjefskonom Steinar Juel og analytikerne i Nordea Markets tror nedtrappingen av stimulansene i USA vil begynne i dag. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ØKONOMI: Sjefskonom Steinar Juel og analytikerne i Nordea Markets tror nedtrappingen av stimulansene i USA vil begynne i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I dag skal den amerikanske sentralbanken avsløre om den skal starte en nedtrapping av stimulansene på 85 milliarder dollar i måneden, og eventuelt i hvilket omfang og i hvilket tempo. Det skjer kl. 20:00 norsk tid.

- Grunnet en rekke risikofaktorer, som blant annet ny diskusjon om gjeldstaket og ikke minst konflikten i Syria, skal vi ikke utelukke at Fed kan velge å utsette nedtrappingen til slutten av oktober eller desember, sier analytikerne i Nordea Markets i dag.

Samtidig er det andre faktorer, som for eksempel valg av ny sentralbanksjef, som taler for at en nedtrapping bør starte nå.

Nordea tror på nedtrapping - Vi tror på en nedtrapping i månedlige kjøpene på 15 milliarder dollar, og da med hovedvekt på statsobligasjoner fremfor gjeldspapirer med pant i boliglån (MBS). Det er nok litt i overkant av markedsforventningene, skriver Nordea Markets i morgenrapporten.

Ifølge Bloomberg venter 33 av 66 analytikere at nedtrapping blir på fem milliarder eller mindre mens 31 venter 10 milliarder eller mer.

En av utfordringene for sentralbanksjef Ben Bernanke og rentekomiteen, dersom de velger å starte nedtrappingen nå, er at markedsrentene kan stige ytterligere.

Siden begynnelsen av mai har for eksempel 10-årig amerikansk statsrente økt med 125 basispunkter, fra 1,6 prosent til dagens 2,85 prosent.

- For å prøve å hindre en oppgang i markedsrentene vil sannsynligvis Fed gå langt i å prøve å påvirke forventningene i markedet ved å understreke at en renteøkning fortsatt er langt frem i tid.

En historisk dag
- Skulle en nedtrapping i gangsettes i dag, noe vi forventer, vil dette indikere at USA er i ferd med å legge finanskrisen bak seg. Med andre ord ligger det an til å bli en historisk dag for finansmarkedene, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Flere nyheter
Roger Berntsen fikk juling
Den britiske rentedommen er klar
Fersk rentedom fra Sverige

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling