I dag kan de ei svenskene skåne, de nordmenn som skal råne

Tradisjon tro har mang en «råner» rullet over grensa og til Strömstad i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 God stemning, sier svensk politi.

- Det er mye drikking, men ikke mye bråk. Stemningen er god, sier politiets pressetalsmann Peter Adlersson til NTB.

På forhånd var det ventet opptil 15.000 nordmenn til Strömstad, og Adlersson sier de fleste av disse er «festglade ungdommer». Mange av dem kom i karakteristiske biler av eldre dato.

MANGE GAMLE BILER:  Mange gamle biler kjører rundt i  Strømstad skjærtorsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MANGE GAMLE BILER: Mange gamle biler kjører rundt i Strømstad skjærtorsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er mange fine biler, og noen stygge biler, sier Adlersson.

Deler av sentrum er avsperret, og mange av rånerne har samlet seg i stedet ved en Statoil-stasjon et lite stykke unna. Antall feststemte nordmenn i byen må minst være flere tusen, ifølge NTBs fotograf på stedet.

Været er fint, og en del lokale svensker har møtt opp for å kikke på de tilreisende nordmennene.

Stanset spritsalg At ungdommer fra norske rånemiljøer besøker Strömstad skjærtorsdag, er etter hvert blitt en godt etablert påsketradisjon. Tidligere har det vært problemer med mye bråk og fyll, men situasjonen skal ha bedret seg etter at Systembolaget i byen for noen år siden fant ut at det var best å holde stengt denne dagen.

PÅ SVERIGEBESØK:  Politisperringer og avstengte sentrumsgater ventet feststemte nordmenn i Strømstad i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ SVERIGEBESØK: Politisperringer og avstengte sentrumsgater ventet feststemte nordmenn i Strømstad i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I år var det som vanlig samling i Rakkestad før rånerne satte kursen mot grensa. Norsk politi hadde møtt opp for å se dem vel av gårde.

- Jeg sto vel opp i femtiden. Først drar vi til Strömstad, så en liten tur til Charlottenberg, og så er det fest i kveld, sa Sindre Halvorsrud til NRK.

Lange køer Vanlige butikker er åpne de fleste steder i Sverige skjærtorsdag, og i tillegg til dem som skal feste, har mange nordmenn krysset grensa for å handle.

På formiddagen hadde det dannet seg lange køer ved Svinesund. Ved grenseovergangen var veien snevret inn til én fil, og mange av bilene ble sjekket av politi og tollvesen.

INNTOK BYEN I DAG:  Et stort antall norske rånere rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INNTOK BYEN I DAG: Et stort antall norske rånere rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Blant svenske politifolk er det populært å jobbe i Strömstad skjærtorsdag, og flere har byttet vakter for å få være til stede, ifølge VG. Mellom 50 og 60 politifolk sørger for ro og orden i byen.

På ettermiddagen meldes det om mange svært berusede unge nordmenn, men ingen alvorlige episoder. I tillegg til rånerne har en del russ tatt turen til Strömstad, hvor høy musikk fra tallrike bilstereoanlegg preger bybildet.

(NTB)

BIL ETTER BIL, MIL ETTER MIL:  Et stort antall norske rånere rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BIL ETTER BIL, MIL ETTER MIL: Et stort antall norske rånere rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
LANGE KØER:  Et stort antall norske rånere rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANGE KØER: Et stort antall norske rånere rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer