Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag kan denne telefon­samtalen forandre verden

Ring, ring. Det er Trump. 

PRESIDENT-TELEFONEN: 18:00 i dag vil USAs president Donald Trump snakke med Russlands president Vladimir Putin (bildet). Her snakker Putin i telefonen mens han flyr et helikopter i Russland. Foto: Reuters//Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/NTB Scanpix
PRESIDENT-TELEFONEN: 18:00 i dag vil USAs president Donald Trump snakke med Russlands president Vladimir Putin (bildet). Her snakker Putin i telefonen mens han flyr et helikopter i Russland. Foto: Reuters//Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når USAs nye president, Donald Trump, tar opp telefonrøret i dag, kan det bli en av årets viktigste telefonsamtaler.

I den andre enden av røret vil Russlands president Vladimir Putin snakke.

Diplomater og politiker fra hele verden vil følge telefonsamtalen med uro, skriver den britiske avisa The Guardian.

Flere frykter at telefonsamtalen vil bety slutten for en vestlig enighet mot Russlands aggresjon mot Ukraina. Blant annet har Fox News meldt at Trump nå vurderer å fjerne sanksjonene mot Russland.

SPØKEFULL: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May holdt for første gang en pressekonferanse i Washington fredag. Trump var i et spøkefullt humør og dro flere vitser, blant annet om sitt eget dårlige forhold til mediene. Video: CNN. Vis mer

- Han er veldig smart

Byråkrater som CNN har vært i kontakt med har derimot forsøkt å dempe forventningen, og ifølge en kilde CNN har snakket med så har Trump for øyeblikket ingen planer om å fjerne sanksjonene.

Trump har flere ganger rost Putin og Russland, og det har blitt påstått at Putin ga orde om cyberangrep mot demokratens presidentkandidat, Hillary Clinton, for å sikre Trump seieren i presidentvalget.

GLAD I PUTIN: Under en utspørring på NBC ble Donald Trump presset på sitt forhold til Russlands president Vladimir Putin. Den russiske presidenten har blant annet klat Trump en «brilliant leder». Trump vil ikke gjøre annet enn å akseptere komplimentet. Video: NBC via CNN Vis mer

Barack Obama utviste 35 russiske diplomater på grunn av hackerangrepene. Trump derimot roste Putins avgjørelse om å ikke utvise amerikanske diplomater som gjengjeldelse.

«Jeg har alltid visst at han er veldig smart», skrev Trump på sin offisielle twitterkonto om den russiske presidenten.

Dagen i dag, vil bli den største dagen for diplomati inntil nå, skriver CNN. Blant samtalepartnerne finner man i tillegg til Putin, Tysklands kansler Angela Merkel og Japans statsminister, Shinzo Abe.

Disse skal Trump ringe

CNN har satt opp en liste over hvem og når Trump skal snakke med verdensledere i dag.

Her er tidspunktene for telefonsamtalene, ifølge CNN. (tidspunktene er forandret til norsk tid):

15:00: Samtale med Japans statsminister, Shinzo Abe.

17:00: Samtale med Tysklands kansler, Angela Merkel.

18:00: Samtale med Russlands president, Vladimir Putin.

20:00: Samtale med Frankrikes president, François Hollande.

23: 00: Samtale med Australias statsminister, Malcolm Turnbull.

Kritiserte Merkel og EU

Det er knyttet spenning til hvordan telefonsamtalen mellom Trump og Angela Merkel vil bli. Senest for en uke siden kritiserte Trump Nato, EU og - Angela Merkel i et stort intervju med den tyske avisa Bild.

Trump kritiserte Merkel på grunn av hennes avgjørelse om å åpne dørene for flyktninger fra krig i Midtøsten.

«Jeg tror hun gjorde en svært katastrofal feil, og det var å ta inn alle disse illegale, å ta inn mennesker uansett hvor de kommer fra. Og ingen vet engang hvor de kommer fra», sa Trump til Bild.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling