Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag kan det bli lettere å kreve hel stilling

Rigmor Aasruds heltidsbombe om lovfesting blir godt mottatt i LO, AUF og SV. I dag skal saken opp i Ap.

PIKENES JENS? Søndag gikk SVs Inga Marte Thorkildsen ut og mente Jens Stoltenberg kunne bli pikenes Jens, om han gikk for å lovfeste retten til heltid. eEn lov hun mener særlig kvinner i eldreomsorgen vil nyte godt av. Her er statsministeren til stedet under Arbeiderpartiets skolekonferanse i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PIKENES JENS? Søndag gikk SVs Inga Marte Thorkildsen ut og mente Jens Stoltenberg kunne bli pikenes Jens, om han gikk for å lovfeste retten til heltid. eEn lov hun mener særlig kvinner i eldreomsorgen vil nyte godt av. Her er statsministeren til stedet under Arbeiderpartiets skolekonferanse i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kunne Dagbladet fortelle at et internt Ap-utvalg, med Ap-statsråd Rigmor Aasrud i spissen, foreslår at deltidsansatte skal kunne, med en strengere lovtekst enn dagens arbeidsmiljølov, kreve retten til en heltidsjobb når det lyses ut nye eller er ledige stillinger i en bedrift.

Samme dag gikk Inga Marte Thorkildsen ut og sa han vil bli pikenes Jens om han gikk inn for en lovfesting.

Forslaget blir tatt i mot med åpen armer i AUF, LO og SV. Nå venter de bare på Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg.

- Utrolig glad For i dag skal forslagene opp i Aps sentralstyre. Blir det vedtatt der, kan lovfesting av retten til heltid bli en politisk realitet. I helga vedtok SV at også de vil ha et klarere lovverk som gir deltidsansatte fortrinnsrett på ledige jobber.

Forslaget ligger tett opp til det LOs nestleder Gerd Kristiansen forslag om å styrke fortrinnsretten til heltidsstilling.

- Jeg er utrolig glad på vegne av alle de damene som nå får en reell rett til hel stilling, sier Kristiansen til Dagbladet, i en kommentar til Aasrud-utvalget innstilling til Aps sentralstyre.

- Går riktig vei I Ap har det lenge vært strid om man skal lovfeste retten til heltid. LO, AUF og flere i Aps kvinnenettverk har stått steilt på kravet om en lovfesting.

Andre igjen, blant annet i Ap-ledelsen, har ment at det kan være vanskelig gjennomførbart for både arbeidsgiver og ansatte som ønsker deltid.

- Disse tiltakene er jo veldig godt steg på veien i riktig retning. En styrking av fortrinnsretten er kanskje det viktigste tiltaket, så slikt sett er dette et godt tegn, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Men han er opptatt av at Aps landsmøte vedtar klinkende klar politikk på området.

- Vi kommer til å jobbe knallhardt for at den uttalelsen vi skal vedta på landsmøte om heltid blir en tydelig nok marsjordre. Jeg håper at også regjeringa vil følge dette opp slik at det i praksis blir en lovfesting, sier han.

«Pikenes Jens» Også i SV blir forslagene fra Aasrud-utvalget godt mottatt:

- Med vårt klare vedtak og et forhåpentligvis tydelig vedtak på Ap sitt landsmøte, er det bare å sette seg ned og finne en løsning. Også Senterkvinnene er tydelige på dette, så jeg begynner å bli skikkelig optimistisk. Nå må trøkket holdes opp, sier SVs Inga Marte Thorkildsen.

Fornøyd statsråd - Jeg er veldig fornøyd med at vi greid å enes om dette. Vi mener at jo at det ikke bare dreier seg om de som jobber heltid, men også de som ønsker å jobbe deltid i større stillingsbrøker. Det er viktig å få fram. Vi skal tilrettelegge for de som ønsker å jobbe deltid, sier hun til Dagbladet.

- Mener du at dere kommer LO, SV og kvinnebevegelsen i møte på kravet om å lovfeste retten til heltid?
 
- Jeg mener at vi gjennom disse endringene vil styrke retten til heltid og styrke til større stillingsbrøker. Men det skal også være legitimt å jobbe i 80 prosent eller 40 prosent stilling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media