Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag kan det bli tog-kaos

Blir det ikke enighet går 101 ansatte i Bane Nor ut i en streik som vil ramme Gjøvikbanen, Kongsvingerbanen og stasjoner i Trøndelag.

MULIG STREIK: Blir det ikke enighet går 101 ansatte i Bane Nor ut i en streik som vil ramme Gjøvikbanen, Kongsvingerbanen og stasjoner i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MULIG STREIK: Blir det ikke enighet går 101 ansatte i Bane Nor ut i en streik som vil ramme Gjøvikbanen, Kongsvingerbanen og stasjoner i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved midnatt gikk fristen for meklingen mellom Norsk Jernbaneforbund, Norsk Lokomotivmannsforbund og Delta ut og tirsdag morgen er det fremdeles fare for streik.

Klokka 5.35 opplyser Bane Nor at meklingen fortsatt pågår. Den nærmer seg dermed seks timer på overtid.

Blir de ikke enig går 101 ansatte i Bane Nor ut i en streik som vil ramme Gjøvikbanen, Kongsvingerbanen og stasjoner i Trøndelag. Det vil i så fall kunne ramme flere tusen reisende, ifølge TV 2-nyhetene.

Fordi meklingen fremdeles pågår går Gjøvikbanen som normalt tidlig tirsdag morgen.

Gjøvikbanen stenges

Gjøvikbanen må stenges helt enkelte dager ved en streik. Også trafikken på Kongsvingerbanen blir berørt enkelte dager, opplyser Bane Nor.

Ved en streik vil også stasjoner i og rundt Trondheim ha redusert bemanning eller være stengt, noe som vil berøre trafikken på Rørosbanen, Dovrebanen og Meråkerbanen.

Også signalberedskapen i Trondheim rammes av en eventuell streik. Det betyr at trafikken blir rammet dersom det oppstår feil som ikke kan rettes på grunn av streiken.

Også godstrafikken vil bli berørt ved en streik.

Overgang fra Jernbaneverket

Etter overgangen fra Jernbaneverket til det nye selskapet Bane Nor 1. januar i fjor, har de ansatte manglet ny tariffavtale. Det ble holdt forhandlinger i fjor, uten at partene klarte å bli enige.

- Arbeidsgiver vil frata de ansatte og de ansattes organisasjoner rett til medbestemmelse i utformingen av lokale arbeidstidsavtaler. Deltas hovedkrav har hele tiden vært at arbeidstid og turnus skal forhandles lokalt. Turnusordningene baserer seg på unntak fra arbeidsmiljølovens hovedregler, og vi mener turnusforhandlingene må foregå nærmest mulig de som utfører oppgavene. Vi har svært lang og god erfaring med å løse dette lokalt, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, første nestleder i Delta og leder i YS Spekter.

Håper på løsning

Delta organiserer signal- og telemontører, togledere og togekspeditører.

Første streikeuttak i Delta omfatter 21 ansatte i Oslo, 10 på Hamar og 2 på Elverum. Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund har i første uttak tatt ut 50 medlemmer i Trondheim, 16 i Oslo og to på Hamar.

- Vi ønsker ikke å kommentere krav eller tilbud nå. Vi forbereder oss til mandagens mekling, og vi håper at vi med meklers hjelp kan finne fram til en løsning som er god både for Bane Nor og de ansatte, sa kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter til NTB i forrige uke.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!