Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag kan det regne aske over Norge

Luftrommet over store deler av Norge er stengt for trafikk.

SLIK VIL ASKEN KOMME: Dette er en prognose for i morgen klokka 12. Den røde streken viser hvor asken vil befinne seg fra bakken og opp til 20 000 fot. Dette er trolig det som daler ned på Norge. Den grønne streken viser området flyene kan ha problemer med å fly; mellom 20 000 og 35 000 fot. Den blå streken, som forbigår Oslo, påvirker et mindre område, fra Fra 35 000 til 55 000 fot. Foto: Met Office
SLIK VIL ASKEN KOMME: Dette er en prognose for i morgen klokka 12. Den røde streken viser hvor asken vil befinne seg fra bakken og opp til 20 000 fot. Dette er trolig det som daler ned på Norge. Den grønne streken viser området flyene kan ha problemer med å fly; mellom 20 000 og 35 000 fot. Den blå streken, som forbigår Oslo, påvirker et mindre område, fra Fra 35 000 til 55 000 fot. Foto: Met Office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Asken fra vulkanutbruddet på Island er i ferd med å nå inn i luftrommet over Norge. I dag, torsdag, kan asken dale ned i store deler av landet.

Derfor ble først luftrommet fra Namsos og nordover stengt for flytrafikk, før Avinor i 2340-tida utvidet stengningsområdet.

Avinor har nå utvidet stengningen av luftrommet til også å inkludere Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet etter vulkanutbruddet på Island, melder NTB.

Luftrommet blir stengt i løpet av natta.
- Jeg kan bekrefte at all lufttrafikk nord for Namsos er stengt, sier Håvard Breivik, sikkerhetssjef ved Avinor på Bodø lufthavn. Han snakket på vegne av sjef for kontrollsystemene, Jens Petter Duestad, som kom til Bodø i dag for å avklare situasjonen.

Kan også ramme sør- Vi får nye oppdateringer hver sjette time, og vurderer situasjonen fortløpende, sier Breivik.

- Askepartiklene i lufta utgjør en trussel. De kan på det verste bli sugd inn i turbinen og ødelegge motoren. En konsekvens av det er at flyets motorer kan stoppe opp. Det nest verste er at flyene må gjennom store vedlikeholdsoperasjoner.

Den norske ambassaden i Reykjavik opplyser at den lokale flytrafikken nordøst og sørøst på Island er stoppet på grunn av vulkanutbruddet.

- Det er stor sannsynlighet for at den i morgen kan komme inn til Oslo og hovedflyplassen, sier statsmeteorolog Rita Moi til Dagbladet.

Prognoser viser at asken vil nå store deler av landet fram til klokka 12 i morgen.

- Jeg vet ikke hvor mye aske som vil komme i de forskjellige nivåene, men vi vil gjøre stadige beregninger, sier Moi.

VULKANUTBRUDD: Røyk og aske velter ut av vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/Scanpix
VULKANUTBRUDD: Røyk og aske velter ut av vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/Scanpix Vis mer

Hun forklarer at det hele skjer ved at vulkanen spruter aske opp i luften - de siste opplysningene gikk på at den sprutet aske 11 kilometer høyt opp i luften. Deretter tar vinden den med seg til Norge.

Påvirker flytrafikken- Dette kan gå utover flytrafikken, sa Moi til Dagbladet tidligere i kveld. Situasjonen overvåkes fra kontrollsentralen. Det midterste nivået er der flyene flyr, men det må så klart gjennom det laveste, sier Moi.

Hun sier at det trolig blir å dale ned på store deler av Norge, og at områder det er meldt nedbør på er særlig utsatt. I dette tilfellet er det røde feltet på kartet svært interessant, ifølge Moi.

Kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS forteller at de følger nøye med på situasjonen og vil forholde seg til de rådene eller påleggene de får.

- Vi forholder oss til dette og operasjonssentralen vår følger de påleggene som kommer fra Avinor. Foreløpig innebærer det at avgangene våre til og fra Nord-Norge innstilles. Det var en til Evenes og en til Bodø som måtte snu, mens en rundtur mellom Oslo og Bodø og en ytterligere rundtur mellom Oslo og Tromsø.

- Når det gjelder frykten for at også Sør-Norge kan rammes, så må man bare håpe på det beste. Vi oppfordrer passasjerene til å følge med i media, i tillegg til at vi blir å sende ut SMS til mange av våre kunder.

Han forteller at mange tusen passasjerer vil bli berørt dersom dette dette vedvarer. SAS har ifølge han rundt 330 flyvninger hver dag i Norge, og mange av dem vil bli berørt.

Norwegian har innstilt fem flyvninger, opplyser de på sine egne sider. De oppfordrer sine passasjerer til å følge med på denne siden.

Avinor følger situasjonen fortløpende og får oppdaterte satellittbilder.

NORGE PÅVIRKES: Rød: Fra bakken til 20 000 fot. Grønn: Fra 20 000 til 35 000 fot. Blå: Fra 35 000 til 55 000 fot.
NORGE PÅVIRKES: Rød: Fra bakken til 20 000 fot. Grønn: Fra 20 000 til 35 000 fot. Blå: Fra 35 000 til 55 000 fot. Vis mer

- Vi får informasjon og følger med på satellittbilder, sier pressesjef Sindre Ånonsen til NTB.

700-800 mennesker evakuertDet nye vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island er det andre i området på under en måned. Alle veier inn til området rundt 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik er stengt etter at smeltevann fra isen skaper akutt flomfare.

- Mellom 700 og 800 mennesker er blitt evakuert fra sine hjem, sa polititalsmannen Baldur Sigurdsson til nyhetsbyrået AFP.

Blant dem som ventet på å bli evakuert onsdag kveld, var generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening (DNT). Sammen med en gruppe på ti fra DNT og Norges ambassadør på Island, Margit F. Tveiten, befant hun seg onsdag på en av hyttene til den islandske turistforeningen.

- Jeg står bare noen kilometer fra utbruddstedet og ser hvit røyk stige opp som fra en trykkoker. Innimellom er det gule svovelskyer som avløses av svart tåke og haglskurer, sa Krohn Devold til NTB tidlig onsdag kveld.

Hun understreker at de ikke er i fare.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!