I dag kan han endre Bush’s Irak-strategi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han har forberedt seg i ukesvis, og han har brukt hele helga til å øve.

I dag er dagen da øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak, general David H. Petraeus, skal legge fram den viktige rapporten om situasjonen i landet.

Har styrkeopptrappingen i Irak gitt resultater og hvor mange amerikanske soldater i Irak er det behov for framover? vil Kongressen ha svar på når general Petraeus og USAs ambassadør til Irak, Ryan Crocker, skal gjøre rede for amerikanernes innsats i Irak.

Meningsmåling midt imot

Samtidig med at Petraeus og Crocker havner i kryssilden fra demokratene i Kongressen, har det amerikanske folk gjort det klart hva de mener om Irak-krigen.

Hele 60 prosent av de spurte i undersøkelsen gjennomført for avisen USA Today svarte at USA burde sette opp en tidsplan for tilbaketrekking av styrkene. Og enda viktigere, at de burde holde seg til den tidsplanen uansett hva som skjer i Irak.

En tredjedel av de spurte mener invasjonen var et feilgrep og at amerikanerne vil tape krigen.

Forventningene til hva Petraeus og Crocker vil si er så store at flere amerikanske aviser trekker parallellen til general William Westmorelands rapport om Vietnam-krigen i 1967. Da som nå var det skepsisen mot den amerikanske krigføringen stor.

Flere demokrater ga i går uttrykk for at de tviler på hvor uavhengig rapportene er, og frykter Bush-administrasjonen har utøvd sterk innflytelse på de to herrene.

HVISKET I ØRET: Det er knyttet stor spenning til rapporten general David H. Petraeus skal legge fram for Kongressen i dag. I forkant av rapporten har mange demokrater stilt spørsmål ved hvor uavhengig USAs øverstkommanderende i Irak er. Her er han avbildet sammen med president Bush under hans overraskende besøk i Anbar-provinsen. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
HVISKET I ØRET: Det er knyttet stor spenning til rapporten general David H. Petraeus skal legge fram for Kongressen i dag. I forkant av rapporten har mange demokrater stilt spørsmål ved hvor uavhengig USAs øverstkommanderende i Irak er. Her er han avbildet sammen med president Bush under hans overraskende besøk i Anbar-provinsen. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer

Vil utsette avgjørelsen

Det er ventet at både Petraeus og Crocker vil konkludere med at den eneste måten å forhindre Irak og resten av regionen fra å bli kastet ut i ytterligere kaos er å opprettholde antallet amerikanske soldater i Irak.

Petraeus og Crocker vil hevde at delvis tilbaketrekking av amerikanske styrker vil svekke framgangen som er gjort siden ytterligere 30 000 soldater ble sendt til Irak tidligere i år, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge The New York Times vil Petraeus anbefale at avgjørelsen om å starte en forsiktig tilbaketrekking bør utsettes til mars-april neste år. Det gjør at allerede utålmodige demokrater er i ferd med å miste tålmodigheten med Bush-administrasjonens Irak-strategi.

- Nå ser det ut til at general Petraeus vil be om ytterligere seks måneder. Og det er klart at denne administrasjonen forsøker å utsette avgjørelsen til det den nye presidenten er på plass, sier den demokratiske senatoren Edward Kennedy til CBS.

Under hardt press

Over fire år etter den USA-ledete invasjonen av Saddam-regimet er president George W. Bush under et økende press for å trekke tilbake i hvert fall noen av de 168000 soldatene som er i Irak.

Siden krigen startet er over 3700 amerikanske soldater drept og et sted mellom 70-77 000 sivile irakiske liv har gått tapt, ifølge tall presentert ved utgangen av august.

I dag kan han endre Bush’s Irak-strategi

Torsdag er det ventet at president Bush taler til det amerikanske folk om strategien videre i Irak, og at han skal avgi sin vurdering for Kongressen 15.september.