Valget i Østerrike

I dag kan han gjøre Østerrike unikt i EU-sammenheng

Til daglig går han rundt med stokk og Glock. Nå får Norbert Hofer få sin andre mulighet til å bli Østerrikes president.

KAN BLI PRESIDENT: I dag får Frihetspartiets (FPÖ) representant, Norbert Hofer, sin andre mulighet til å bli det BBC omtaler som EUs første statsleder på ytre høyre fløy. Foto: Xinhua/Qian Yi/NTB Scanpix
KAN BLI PRESIDENT: I dag får Frihetspartiets (FPÖ) representant, Norbert Hofer, sin andre mulighet til å bli det BBC omtaler som EUs første statsleder på ytre høyre fløy. Foto: Xinhua/Qian Yi/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mai tapte Norbert Hofer presidentvalget i Østerrike med 31 000 stemmer. I dag får Frihetspartiets (FPÖ) representant sin andre mulighet til å bli det BBC omtaler som EUs første statsleder på ytre høyre fløy.

Kanalen skriver at meningsmålingene tyder på at det vil bli nok en jevn duell mellom Hofer og De grønnes kandidat Alexander Van der Bellen. Dette i etterkant av en serie opphetede debatter mellom de to.

Der Hofer har kalt sin motstander en tidligere kommunistisk spion grunnet en våpenrapport Van der Bellen tidligere har skrevet, klagde sistnevnte på at Hofer-apparatet hadde stemplet faren hans som en nazist.

- Slutt å forsøk å få sympati på den måten. Det samme har hendt meg, svarte Hofer på den TV-sendte debatten, ifølge BBC.

Tror på Trump-opptur

Den andre duellen mellom de to kommer etter at forrige valg ble erklært ugyldig i juli. Dette grunnet problemer med stemmetellingen.

Siden forrige valg har mye hendt i verden, og ifølge en meningsmåling omtalt av The Guardian, tror over halvparten av alle østerrikere at Donald Trumps seier i USA kan bidra til større oppslutning for Hofer.

Det tror også Hofer selv.

- Med Trumps seier, så er terskelen litt mindre, sier 45-åringen ifølge New York Times om sine muligheter.

MOTSTANDERE AV HOFER: Frihetspartiet og Norbert Hofer har sine motstandere. Her demonstrerer aktivister i Wien i går. Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMAR
MOTSTANDERE AV HOFER: Frihetspartiet og Norbert Hofer har sine motstandere. Her demonstrerer aktivister i Wien i går. Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMAR Vis mer

Avviser anklager om høyreekstremisme

Hofer, som til daglig går rundt med stokk og et østerriksk-produsert håndvåpen av typen Glock, er en populær skikkelse blant deler av Østerrikes befolkning. Hans tydelige standpunkt når det gjelder grensepolitikk og innvandring, har i stor grad bidratt til Frihetspartiets framgang i Østerrike.

Dette på tross av at partiet ble grunnlagt av forhenværende nazister tilbake på 50-tallet. Så sent som på nittitallet hyllet de Adolf Hitlers arbeidspolitikk.

- Jeg ble født i 1971, og hater nasjonalsosialistene som sørget for at millioner ble drept. I dag finnes det ingen høyreekstreme partier i Østerrike. Vårt parti er sentrum-høyre, sier Hofer om anklagene mot partiet, ifølge New York Times.

Andre maler et mørkere bilde. Blant dem er 89 år gamle Oskar Deutsch, en 89 år gammel holocaust-overlever som president for IKG - en organisasjon for jøder i Østerrike.

I et Facebook-innlegg advarte han, ifølge New York Times, nylig mot Hofer og det han kaller en manglende vilje til å sette foten ned for anti-semittiske tendenser.

- Vi trenger ikke en president som direkte eller indirekte forsterker disse tendensene gjennom polariserende kommentarer, skrev Deutsch som representerer rundt 15 000 jøder.

- BER OM HJELP: - Flyktningene er desperate og ber oss om hjelp, sier Dagbladets reporter Oda Leraan Skjetne til DBTVs valgstudio direkte inne fra grensa mellom Serbia og Ungarn. Video: Hans Arne Vedlog / DBTV Vis mer

- Er han en ulv i fåreklær

Da Dagbladet snakket med førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus og Østerrike-ekspert Pål Veiden foran det forrige valget, sa han følgende om Norbert Hofer:

- Han framstår som en snill og tolerant mann, men er han en ulv i fåreklær? Det gjenstår mange spørsmål om hvem han er og hva slags president han vil bli.

Veiden understreket at Østerrike normalt har hatt presidenter fra enten Sosialdemokratene eller Folkepartiet. Derfor vil årets valg uansett være en revolusjon, ifølge førsteamuensisen.

Han mente at flyktningskrisa har hatt mye å si for politikken til Østerrike.

- Flyktningkrisa har hatt mye å si for stemningsskiftet i Østerrike. De gikk fra Merkel-linja til å bli ganske tøffe. Nærmest fra Tyskland-politikk til Ungarn-politikk. Nå kan Frihetspartiet si at landet aldri skulle vært så åpne, snille og naive. De har et poeng når de sier «Hva var det vi sa?». Den sittende regjeringen har håndtert det dårlig. Hofer kan sitte å smile og si at de hadde løst det bedre, sa Pål Veiden til Dagbladet.