I dag kan «Hjernen til Bush» bli tiltalt

Karl Rove - også kalt «Hjernen til Bush» - risikerer i dag å bli tiltalt i forbindelse med avsløringen av identiteten til en CIA-agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det vært en hektisk aktivitet i Det hvite hus med å utarbeide beredskapsplaner i tilfelle Rove og visepresident Dick Cheneys stabssjef, I.Lewis «Scooter» Libby, blir tiltalt.

Opptil 10 år

Både Libby og Rove er blitt etterforsket for å ha avslørt at tidligere ambassadør Joseph Wilsons kone, Valerie Plame, var hemmelig agent for CIA.

I USA kan det å avsløre identiteten til en hemmelig agent medføre opptil ti års fengsel.

Det er blitt hevdet at de to nære medarbeiderne til Bush og Cheney avslørte Valerie Plame som hevn for at hennes mann kritiserte Bush for å overdrive trusselen fra Irak før krigen. Han hevdet bl.a. at påstandene om at Saddam Hussein forsøkte å kjøpe uran fra Nigeria for å lage en atombombe, var oppspinn.

Lekkasjer

I forbindelse med etterforskningen har de offentlige anklagerne presset journalister til å avgi vitneprov om sine hemmeligholdte kilder.

De mener å kunne bevise at Karl Rove snakket om Wilsons kone med spaltisten Robert Novak og reporteren Matt Cooper fra Time Magazine før begge avslørte Valerie Plame som CIA-agent. De mener også å kunne bevise at Libby ga opplysninger om Plame både til Cooper og ved tre anledninger til The New York Timesjournalisten Judith Miller, som sonet 85 dager i fengsel fordi hun nektet å avsløre sine kilder.

Avvist

Til å begynne med ble alle anklager om at opplysningene kom fra toppfolk i Det hvite hus kontant avvist, men seinere het det at kildene for den informasjon Rove og Libby hadde formidlet kom fra journalister de hadde snakket med, og ikke fra konfidensielle kilder de hadde tilgang til.

De siste to ukene er det imidlertid kommet fram at Libby fikk informasjonen om Valerie Plame fra visepresident Cheney før han møtte reporterne, og at Rove kan ha fått opplysningene fra Libby.

Velger storjuryen å si ja til tiltale mot de to er Libby trolig verst ute, mens Rove risikerer tiltale for å ha kommet med uriktige opplysninger.

TETT: Karl Rove er en av de mest betrodde rådgiverne til president George W. Bush. Nå risikerer Rove tiltale for å ha kommet med uriktige opplysninger om CIA-agenten Valerie Plame.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer