Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp kan være på vei ut av regjeringen

I dag kan hun si «morna Erna»

Fremskrittspartiets landsstyre sitter klar ved telefonen fra klokken 12. Flere kilder tror Siv Jensen vil kunne si «morna Erna».

KAN VÆRE PÅ VEI UT: Fremskrittspartiet kan være på vei ut av regjering. Partiets mektige landsstyre er bedt om å holde seg i beredskap i dag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KAN VÆRE PÅ VEI UT: Fremskrittspartiet kan være på vei ut av regjering. Partiets mektige landsstyre er bedt om å holde seg i beredskap i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

At regjeringen mot Fremskrittspartiets vilje hentet hjem en 29 år gammel kvinne som er siktet for å være del av terrororganisasjoner i Syra og hennes to barn, har på ny bragt statsminister Erna Solbergs flertallsregjering i akutt fare.

Det gjorde ikke stemningen bedre at Erna Solberg i sin begrunnelse for hvorfor kvinnen ble hentet hjem, snakket om et dilemma som måtte løses på den «moralsk riktige måten».

- Jeg ville ikke risikere at en syk norsk femåring døde i Syria, sa statsministeren på direktesendt fjernsyn torsdag kveld.

Dagbladet vet at ordene falt mange tungt for brystet i Frp. Blant dem partinestor Carl I. Hagen:

- Det er helt åpenbart at Erna Solberg nedvurderer Fremskrittspartiet moralsk i denne saken. Vi har hele tiden sagt at vi gjerne vil hjelpe barn, det er moren vi ikke vil hjelpe, sa Hagen til Dagbladet før helga.

Også samferdselsminister Jon Georg Dale tok til motmæle.

- Det er ingenting galt med vårt moralske kompass. Tvert imot så står vi opp for frihetsverdiene som dette landet er tuftet på, som ytringsfrihet og bekjempelse av fundamentalisme, sa Dale til TV 2 i helga.

Kravliste

Søndag satt sentrale Frp-ere i lange møter på partikontoret for å diskutere situasjonen. Foruten Siv Jensen og nestlederne Terje Søviknes og Sylvi Listhaug var parlamentarisk leder Hans Andreas Limi og Jon Georg Dale till stede.

Alle var svært ordknappe da møtet var over, og det eneste Jensen ville si, var at hun skulle møte statsministeren i dag.

Frp- lederen sa før helga at en kravliste ville bli presentert for Erna Solberg, men det er usikkert om dette vil være nok for å tilfredsstille dem som mener partiet nå bør ta farvel med regjeringen.

- Det er et spørsmål som vi skal diskutere senere i dag. Jeg kommer ikke inn på verken min egen oppfatning av det eller hva som kommer til å skje, sa Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim da han gjestet NRKs politisk kvarter mandag.

I beredskap

Dagbladet får bekreftet at landsstyret i partiet er bedt om å holde seg i beredskap ved telefonen fra klokken 12 i dag. Der vil partiets øverste organ etter landsmøtet diskutere veien videre.

Hvor vidt statsminister Erna Solberg faktisk vil få kravlista til vurdering eller om hun i det hele tatt ønsker å ta stilling til den, er ennå ikke bekreftet. Fra Statsministerens kontor får Dagbladet fortalt at det ikke vil bli opplyst om, når eller hvor Solberg og Jensen møtes i dag.

Uansett er forventningen klar i de to minste regjeringspartiene KrF og Venstre. De forlanger å bli holdt orientert og tatt med på forhandlingene om nye eventuelle krav fra Frp. Partiene åpner for å stille egne krav i retur.

Dette budskapet sto etter det Dagbladet forstår sentralt da Venstre-leder Trine Skei Grande søndag møtte Erna Solberg i statsministerboligen bak Slottet.

Men foreløpig avventer begge partier utfallet av den interne diskusjonen i Frp og den eventuelle, innledende dialogen mellom Jensen og Solberg.

Siste dråpe

Kontroversene rundt den såkalte IS-kvinnens hjemkomst er den siste i en lang rekke konflikter i regjeringen. Det er bare et snaut halvår siden regjeringen sist vaklet, under bomkrisa.

Da fant partiene sammen med hverandre igjen, men alvoret virker enda tydeligere nå. Og det handler ikke bare om saklig uenighet og tap. Noe av det som provoserer mest i Frp er selve arbeidsmetodikken.

- Kritikken fra Frp går også på Ernas lederstil. Erna sikter mot kompromisser og den gylne middelvei. Frp vil heller synliggjøre blanke seire og tap eller noe grått i midten. Det kan derfor komme krav på prosess og samarbeidsform. Det blir i alle fall et tema for samtalene, sier en sentral Frp-kilde til Dagbladet.

- Trenger innrømmelser

Gjennom helga har flere kilder tydeligere enn før sagt ifra om at de tror Frp forlater regjeringen. Søndag ga fire av Frps fylkesledere uttrykk for at nok er nok overfor Aftenposten. Overfor TV 2 har ni stortingsrepresentanter sagt det samme.

Men det finnes også dem som tror Siv Jensen og Frp jobber med kravlista med håp om at den skal bli innfridd.

- De legger alt i den kurven nå. Jeg er usikker på plan B, men når man hører på retorikken, er det tydelig at de er villige til å gå ut hvis Erna ikke er imøtekommende. Frp mener Erna i sak etter sak har valgt Venstre foran Frp det siste året, og nå trenger Frp innrømmelser, sa en Frp-kilde til Dagbladet før helga.

Etter at Siv Jensen har karakterisert regjeringen som grå og uten retning og prosjekt, og etter at en enstemmig stortingsgruppe nå vil ha innfridd kravene eller gå ut, er «Frexit» et sannsynlig scenario.

Begynte med Venstre

Ifølge Frp-kilden startet frustrasjonen å bygge seg opp i partiet da Venstre kom inn.

-Mange i Frp snakker om et mye vanskeligere forhandlingsklima etter at Venstre kom inn. Venstre er langt verre for Frp enn Ropstads KrF, som er et pragmatisk parti. For Frp virker det som KrF ønsker å få til et samarbeid, mens Venstre gjør hva de kan for å dyrke uenigheter sier kilden.

Da Frp og Høyre styrte, fikk Frp vise fram gjennomslag i regjering selv om noe ble forhandlet bort i Stortinget. Etter at det ble tre- og fire - partier, har resultatet blitt en grå masse, er oppfatningen nå i Frp.

Realpolitisk får ikke Frp større politisk gjennomslag ved å gå ut av regjeringen. Men en fristilling kan også gi Frp mulighet til å spise av Sps og Aps velgere.

Hagens plan

Mangeårig partiformann Carl I. Hagen har flere ganger uttrykt misnøye med måten regjeringen styres på og mener de fire partiene må gis større mulighet til å profilere seg selv.

Allerede i september ba han om klare endringer i arbeidsmetodikken.

- Fortsetter vi som før, uten å endre på noe, så vil Fremskrittspartiet havne på 6 prosent. Høyre vil ende langt under 20-tallet og verken KrF eller Venstre vil bryte sperregrensen, sa Hagen i et intervju med Dagbladet.

Han gjentok budskapet overfor Dagbladet onsdag i forrige uke, da det ble klart at IS-kvinnen trass i Frps iherdige motstand, ble hentet til Norge med sine barn.

- Det er en voksende gruppe i Frp som mener at fordelen ved å være i regjering ikke lenger oppveies av ulempene, sa Hagen.

Han understreket at han selv ikke så langt ikke hadde konkludert på samme måten, men framholdt at endringer må til:

- Det må bli tydeligere for velgerne hvilket parti som vinner og hvilke som taper i en aktuell sak. Da må vi kunne fremme tydeligere vår primærpolitikk og gi uttrykk for uenighet, selv om vi ender opp med å stemme samlet i Stortinget. Går vi til valg i 2021 som «granavoldenpartiet», taper vi, sa Hagen.