KAN BLI SNYTT: Favorittene til Nobels fredspris er aktørene bak Irans atomavtale. Det er en avtale USAs president Donald Trump har omtalt som «en katastrofe» og «den verste avtalen som noensinne er fremforhandlet». Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB scanpix
KAN BLI SNYTT: Favorittene til Nobels fredspris er aktørene bak Irans atomavtale. Det er en avtale USAs president Donald Trump har omtalt som «en katastrofe» og «den verste avtalen som noensinne er fremforhandlet». Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB scanpixVis mer

Nobels fredspris 2017

I dag kan Nobelkomiteen komme med stikk til Trump: - Jeg tror han vil se på det som en vits

Trump har omtalt nobelprisfavoritten som en katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 11 annonseres årets vinner av Nobels fredspris.

Flere eksperter peker på aktørene bak Irans atomavtale, som årets favoritter. Enda flere påpeker at en slik tildeling vil kunne provosere USAs president Donald Trump, som gjentatte ganger har skjelt ut avtalen.

- Vil sikkert bli forbanna

Donald Trump har nemlig tidligere kalt atomavtalen for «en katastrofe», «en skam for USA» og «den verste avtalen som noensinne er fremforhandlet».

Under sin aller første tale til FN i september, inkluderte Trump Iran på lista over land han karakteriserte som «kjeltringstater».

- Trump vil sikkert bli forbanna. Det vil være en indirekte kritikk av ham, som med sine uttalelser har svekket avtalen. Jeg går ut i fra at han har rådgivere som mener det er en dårlig ide å trekke seg fra avtalen, sier Asle Sveen, nobelhistoriker.

Likevel tror han de kraftigste reaksjonene vil komme fra Israel og Saudi-Arabia, som begge mener at atomavtalen styrker Iran.

- Hvis prisen går til Iranavtalen kan det bidra i debatten om atomvåpen og Nord-Korea, og det kan kanskje være en inspirasjon for å få i gang dialogen om en avtale med Nord-Korea, sier Sveen og legger til:

- Trump, Israel og Saudi-Arabia har vært de hardeste kritikerne av avtalen.

Atomavtalen mellom Iran på den ene siden og USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland på den andre siden, ble undertegnet i 2015.

Avtalen innebærer internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot at de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.

Intern debatt i Det hvite hus

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, tror ikke Trump egentlig bryr seg om fredsprisen.

- Jeg tviler på at Trump bryr seg så mye om sånne priser med mindre han får de selv, sier Romarheim.

Han understreker at en pris til atomavtalen vil skape intern debatt i Det hvite hus.

- Dette vil spille inn på den interne debatten mellom Trump og noen av statsrådene hans. Forsvarsministeren og utenriksministeren har antydet at avtalen er bedre enn å ikke ha noen avtale, men dette er jo bare én av mange saker hvor Trump og hans ministere har ulikt syn. Uansett, det er vel ingen tvil om hvem som er sjefen, sier Romarheim.

- Vil se på det som en vits

Romarheims kollega, Sven Melby, er enig.

- Det vil nok bli mottatt med et skuldertrekk. Amerikanerne vil nok ha problemer med å forstå meningen med å gi fredsprisen til disse. Det gjelder nok ikke bare Trump og republikanerne, men også en del demokrater, sier Melby.

Han understreker at det hele tida har vært delte meninger om avtalen blant amerikanerne.

- Avtalen er omdiskutert, ikke bare av Trump-administrasjonen. Den amerikanske debatten rundt atomavtalen med Iran er nok påvirket av Israels synspunkter rundt avtalen. En fredspris til de to vil bli omdiskutert, og amerikanerne vil trolig stille seg uforstående til at de skal ha gjort nok til å fortjene denne prisen.

Kommer Trump til å kommentere prisen hvis den går til Iranavtalen?

- Jeg tror han vil se på det som en vits, for å sette det på spissen. Jeg blir ikke overrasket om Trump kommer med en saftig Twitter-melding. Man kan jo tenke seg at han vil si noe slikt som at «dette er symptomatisk for den liberale gjengen i nobelkomiteen».

«Kjeltringstat»

STORMEN: Donald Trump kom med noen korte kommentarer under en fotoseanse militærledere og deres ektefelle i Det hvite hus. Hva det betyr, vil tiden vise. Video: CNN Vis mer

Under en fotoseanse med militærledere og deres ektefeller før en middag i Det hvite hus torsdag, kom imidlertid Trump med en kryptisk kommentar som på ingen måte bidro til å stilne spekulasjonene rundt hvorvidt USA kommer til å trekke seg fra avtalen.

- Dere vet hva dette representerer? Kanskje det er stillheten før stormen, sa Trump.

Da journalistene som var til stede ville vite hva Trump mente «for IS?, for Iran?», svarte han: «Det kan være stillheten, stillheten før stormen».

De kryptiske kommentarene kommer samme dagen som Det hvite hus annonserte at Donald Trump kommer til å kunngjøre sin beslutning om atomavtalen med Iran de kommende dagene.

Washington Post siterer kilder tett på Det hvite hus' Iran-strategi, som sier at Trump mener avtalen ikke er i USAs interesse, og at han vil holde en tale om dette, trolig torsdag 12. oktober.

Trump vil med det sende saken videre til Kongressen.

Det vil i så fall være det første skrittet i en prosess som vil kunne føre til at USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran, noe som igjen kan føre til at atomavtalen som begrenser Irans atomprogram, vil kunne rakne.

- De har ikke levd opp til avtalens ånd. Det iranske regimet støtter terrorisme og eksporterer vold og kaos i hele Midtøsten, sier Trump til nyhetsbyrået AFP.

Flest nominerte noensinne

Årets fredsprisvinner offentliggjøres klokka 11 i dag, og årets kandidatliste, med 318 nominerte, er den lengste noensinne.

Heller ikke PRIOs årlige liste over sannsynlige vinnere har noen gang klart å gjette seg fram til fredsprisvinneren.

Ifølge BBC er det vanskelig å forutse vinneren på grunn av hemmelighetsholdet rundt prisutdelingen. Nominerte kandidater holdes hemmelig i 50 år, men de som er kvalifisert til å nominere kandidater avslører ofte hvem de har nominert.

I år anser avisa menneskerettighetsaktivist, Svetlana Gannusjkina som en god kandidat. Ali Akbar Salehi og Ernest Moniz, som har vært med på å forhandle seg fram til Irans atomavtale, Colombias fredsavtale og Syrias «hvite hjelmer» er også nevnt.