I dag kan Obama bli rammet av «mellomvalgstraffen»

Upopulær president.

UPOPULÆR: Barack Obama. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB Scanpix
UPOPULÆR: Barack Obama. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser tøft ut for Barack Obama og Demokratene før dagens mellomvalg i USA.

Ifølge New York Times har Republikanerne 69 prosent sjanse til å vinne tilbake flertallet i Senatet. Andre meningsmålinger viser enda større sjanse for republikansk seier. Samtidig ligger de an til å styrke flertallet i Representantenes hus.

Det skjer to år etter at Barack Obama vant presidentvalgkampen med 51 prosent mot Mitt Romneys 47,3. Og samtidig med at tall fra Pew Research viser at flere har et positivt inntrykk av demokratene enn republikanerne på landsbasis. Hvorfor ligger de likevel an til å vinne?

De politiske tallnerdene i nettsteder som Vox og Fivethirtyeight har listet opp noen av årsakene:

«Mellomvalgstraffen» • Mellomvalget passer Republikanerne bedre: Valgoppslutningen er vanligvis lavere enn i presidentvalgene, og valgdeltakelsen går særlig ned blant unge og svarte, som i noe høyere grad stemmer demokratisk. Forskjellen er størst blant de eldste velgerne, hvor republikanerne står særlig sterkt, skriver Fivethirtyeight.

• Presdentslitasje: Som Frp nå opplever her i Norge med voldsomme fall på meningsmålingene: Det er ikke alltid like lett å beholde populariteten når man sitter med ansvaret. Vox kaller det «mellomvalgstraffen» som rammer partiet som til en hver tid har presidenten. Demokratene gjorde det for eksempel veldig bra i mellomvalget i 2006, da George W. Bush var president.

Som Bush i 2006 • Obama er upopulær: Da Barack Obama i sin tid ble president i 2008 var Bush, den sittende presidenten, svært upopulær, og republikanernes presidentkandidat John McCain gjorde alt han kunne for å distansere seg fra ham. Nå opplever Obama noe av det samme. Han har knapt vært ute i felt med demokratiske kandidater, og flere repulikanere har kjørt en valgkamp direkte rettet mot ham. Gjennomsnittsmålingen til Real Clear Politics viser at bare 41,8 prosent nå mener at presidenten gjør en god jobb, på samme nivå som Bush var før mellomvalget i 2006.

• Demokratenes by-problem: Demokratene står tradisjonelt sett sterkest i de mest urbane områdene, mens republikanerne bor noe mer spredt. Det gjør på den ene siden at demokratene «kaster bort» en del stemmer i områder de allerede har vunnet. Samtidig har det enkelte steder blitt tegnet opp valgkretser som skal bidra til å sikre et gitt valgutfall, såkalt gerrymandering.

Republikansk valgseier tirsdag vil trolig gjøre Barack Obamas to siste årene enda vanskeligere.

- Den eneste muligheten jeg har til å få gjort mer med økonomien, er hvis vi får en Kongress som ikke blokkerer, men som samarbeider. Jeg ønsker meg en Kongress som fungerer de to siste årene, sa han da han ble intervjuet av radioprateren Rickey Smiley i helga.