I dag kan retten velge president

NEW YORK (Dagbladet): Spenningen er elektrisk i det politiske miljøet i USA før dagens behandling av spørsmålet om håndtellingen av stemmer i Florida skal fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12000 omdiskuterte stemmesedler ble i går sendt fra Florida til USAs høyesterett i Washington D.C. for å være tilgjengelig for retten i saken som kan sette et endelig punktum for det amerikanske presidentvalget.

Kanskje slutt

Stemmene vil bli liggende i beredskap hvis høyesterettsdommerne vil granske stemmesedlene for å se om det er mulig å etablere en klar standard for hvilke prosedyrer som skal følges hvis høyesterett tillater fortsatt håndtelling. Om høyesterett vil se på stemmesedlene, vet ingen.

Partenes advokater leverte kl. 16.00 i går inn sine prosess-skrift til USAs høyesterett, som tar saken opp til behandling kl. 11.00 i dag.

- Hvis ingen stemmer blir talt, er det slutt, sier Al Gores sjefadvokat David Boies.

- Nei, sier Gores sjefobservatør i Florida, tidligere utenriksminister Warren Christopher.

- Denne saken vil være over, men hva som skjer videre vet vi ikke, sier Christopher.

Og begge leirer var i går i full gang med å legge strategier for hva de skal gjøre hvis høyesteretts avgjørelse ikke er så klar at det er kroken på døra for den ene eller andre presidentkandidaten.

Måtte korke champagnen

Al Gore og hans visepresidentkandidat Joe Lieberman åpnet champagneflaskene fredag kveld, og feiret Floridas høyesteretts beslutning om at håndtellingen skulle fullføres.

Slik står det i dag

Etter presidentvalget var avsluttet 7.november sto resultatet slik:

  • Visepresident Al Gore hadde vunnet 20 stater pluss District of Columbia.

Samlet antall stemmer: 50158094.

Antall valgmenn: 267.

  • Guvernør George W. Bush vunnet 29 stater.

Samlet antall stemmer: 49820518.

Antall valgmenn: 246.

  • Begge trenger 270 valgmenn i valgkollegiet for å bli valgt til president 18.desember.
  • Seier i Florida gir Bush til sammen 271 valgmenn.

  • Seier i Florida vil gi Gore til sammen 292 valgmenn.

Feiringen og optimismen tok imidlertid en brå slutt da USAs høyesterett ga George W. Bush medhold i at tellingen skulle stanses.

Umiddelbart etter kjennelsen var Al Gore i telefonisk kontakt med bortimot 40 av sine nærmeste medarbeidere og advokater, for å stake ut veien videre hvis de taper i høyesterett.

- Flott. Gode nyheter, var George W. Bushs reaksjon på kjennelsen, men også han samlet sine nærmeste medarbeidere i går for å bestemme hva de skal gjøre hvis de taper.

George W. Bush lovet, etter Gores seier i Floridas høyesterett, å kjempe for presidentembetet «med alle lovlige midler».

Må skifte side

De fleste observatører anser nå Gores mulighet for å vinne som svært begrenset. Da må en av de konservative høyesterettsdommerne som utgjorde flertallet da de besluttet å stanse tellingen, skifte side.

Det amerikanske folk kan imidlertid få nye overraskelser i dagene som kommer. I de 34 dagene som nå er gått siden valget, har stemningen - og de forskjellige rettsavgjørelser - endret situasjonen nær sagt fra time til time.

<B>TRANG DØR: Ikke akkurat høy dør og vid port da Al Gore og datteren Sarah gikk ut av metodistkirken i går. Veien til Det hvite hus er nå trang for Gore.