I dag kan Torstein (33) bli historisk

Han er sjef for 800 mennesker. Nå kan Torstein Lerhol (33) bli ordfører i hjemkommunen, som den første noensinne i Norge med spinal muskelatrofi.

VIL BLI ORDFØRER: Torstein Lerhol (33) fra Vang i Valdres var bare ett år gammel da legene spådde ham et kort liv. Nå kan han bli ordfører. Foto: Svend Aage Madsen / Aller media
VIL BLI ORDFØRER: Torstein Lerhol (33) fra Vang i Valdres var bare ett år gammel da legene spådde ham et kort liv. Nå kan han bli ordfører. Foto: Svend Aage Madsen / Aller mediaVis mer

- Hvis jeg får den tilliten, blir jeg Norges eneste ordfører i rullestol. På et vis er det veldig synd at jeg er den eneste, men det gir meg også muligheten til å være en tydelig stemme nasjonalt, og være med og endre holdninger, sier Torstein Lerhol (33) fra Vang i Valdres.

Han har den alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi, kan ikke sitte oppreist, eller gå, og trenger hjelp fra assistenter til de fleste praktiske gjøremål i løpet av en dag.

I natt - eller mest sannsynlig: I morgen en gang - kan han bli den første personen i Norge med muskelsykdommen som blir ordfører.

- Det har vært en før meg som har vært ordfører og sittet i rullestol, men jeg er selvsagt den første med spinal muskelatrofi som blir ordfører i Norge, sier han.

Han har ingen betenkeligheter med å ta på seg vervet - hvis velgerne gir ham tilliten:

- Jeg har en jobb i dag, hvor jeg er avdelingsleder i et stort firma og er arbeidsgiver for 800 mennesker, så det har jeg ingen betenkeligheter med. Jeg føler meg veldig trygg, sier Lerhol, som altså er avdelingsleder i Stendi, tidligere kalt Aleris.

Gode målinger

I lokalvalg er floraen av meningsmålinger ofte dårligere enn ved stortingsvalg - og det er mer åpent hva som kan skje.

Den siste lokale målingen som Sentio gjorde i august, sparker Lerhol og Senterpartiets vei:

Der ligger Sp an til å bli kommunens soleklart største parti, med 42 prosent av stemmene, etterfulgt av Ap på 32 prosent av stemmene.

- Det er med ærefrykt. Jeg er veldig motivert, og har lyst til å være en tillitsmann for kommunen og bygda mi, sier Lerhol.

Målingen ville gitt Sp sju mandater i kommunestyret, mens Ap ville fått fem.

Skal man tro målinga, ligger Ap til å gå kraftig tilbake sammenliknet med sist valg, Sp ligger relativt stabilt, mens MDG stormer fram fra ett til tre mandater i kommunestyret.

I tillegg kommer Bygdelista i Vang, som har varaordføreren i dag.

De tradisjonelle borgerlige partiene eksisterer ikke i Vang, og verken Høyre, Venstre, KrF eller Frp stiller liste, ifølge pollofpolls.no.

Ikke for enhver pris

Lerhol vil imidlertid ikke låse seg til ordførerklubba, sier partiet skal forhandle med de andre partiene hvis de blir størst, og skryter av sittende Ap-ordfører Vidar Eltun, som ble ordfører i 2011 etter mange år med Sp-herredømme i kommunen.

Han vil heller ikke si noe om hvem Sp foretrekker å samarbeide med, og sier Sp er åpne for å samarbeide med alle.

Han har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på at han stiller til valg som ordfører.

- I vinter, da jeg annonserte mitt kandidatur, var det nok noen som var skeptiske. De lurte på hvordan jeg hadde tenkt å klare det her. Men de er fornuftige folk, og jeg fortalte dem det, og så har det ikke vært flere spørsmål, sier Lerhol, som allerede sitter i kommunestyret, i tillegg til at han er aktiv i fylkespolitikken.