<strong>BLODIG:</strong> I tyrefekting drepes oksen etter flere timers pining. Hvis oksen har slåss "bra" og blir hyllet av publikum, kan den bli spart og får da gå tilbake som avlsokse. I morgen kan tradisjonen bli forbudt i Katalonia. Foto: AFP
BLODIG: I tyrefekting drepes oksen etter flere timers pining. Hvis oksen har slåss "bra" og blir hyllet av publikum, kan den bli spart og får da gå tilbake som avlsokse. I morgen kan tradisjonen bli forbudt i Katalonia. Foto: AFP Vis mer

I dag kan tyrefekting bli forbudt i Barcelona

Historisk avstemning i Katalonia kan føre til en slutt på den spanske tradisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag behandler det katalonske parlamentet et forslag om å forby tyrefekting.

Avstemningen er ventet å bli svært jevn og det er umulig å spå utfallet, da flere partier har fristilt politikerne til å stemme etter egen overbevisning.

Går forbudet igjennom er det historisk. Katalonia vil da bli den første spanske delstaten på fastlandet som forbyr den spanske tradisjonen.

- Ikke underholdning Kun Kanariøyene har et forbud i dag, men tyrefekting har aldri vært populært der og da forbudet kom i 1991 hadde det ikke vært tyrefekting der på sju år.

Noe helt annet er det i Barcelona og regionen Katalonia. Tyrefekting står sterkt i befolkningen, men dyrs rettigheter er også i frammarsj.

- Et levende vesens lidelse og død kan ikke bli gjort om til underholdning, sier fagforeningstalsmann Josep Rull til AP.

Rull spår seier for dem som ønsker å forby tyrefektingen.

Hyllet i litteraturen Den spanske tyrefektingen har røtter tilbake til førhistorisk tid, en tid med tilbedelse av okser og ofringer. I moderne tid er den urgamle tradisjonen gjort om til offentlig underholdning, der okser på over 460 kilo pines og dreps gjennom flere timer i kamp mot matadores.

I litteraturen er det en rekke hyllester til tyrefektingen, mest kjent er Ernest Hemingway, som i Death in the Afternoon går gjennom de beste aspektene ved tyrefektingen. Slik han ser det.

- Tyrefekting er den eneste kunsten der kunstneren er i livsfare og der graden av briljans kommer ned til tyrefekterens ære, skrev Hemingway.

Seperatiststemmer Det er sterke seperatiststrømninger i Katalonia. Avstemningen om tyrefekting kan påvirkes av anti-spanske strømninger etter at spansk høyesterett innskrenket Katalonias selvstendighet i en kjennelse for en tid tilbake.

Det katalanske sosialistpartiet hadde opprinnelig planlagt å stemme for å beholde tyrefekting i regionen, men de har nå ombestemt seg.

- Vi stemmer ikke for å beskytte dyr mot mishandling, men for å hindre kulturelle bånd mellom Katalonia og resten av Spania.

Dagbladet følger den historiske avstemningen i dag.

<strong>LIDELSER:</strong> En skadd okse blør og blir "trøstet" av matadoren. Foto: AFP
LIDELSER: En skadd okse blør og blir "trøstet" av matadoren. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer