I dag kommer 30 pluss lengst i nord

Flystripa i Bodø tatt av «solslyng» i natt.

SOMMER I NORD - SORTLAND:  Jarl Noll, Ingar Hansen og Tale Charlotte Bremnes nyter varmen og finværet i Sortland. Foto: Ingar Hansen.
SOMMER I NORD - SORTLAND: Jarl Noll, Ingar Hansen og Tale Charlotte Bremnes nyter varmen og finværet i Sortland. Foto: Ingar Hansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går kveld måtte Bodø Lufthavn stenge for store fly på grunn av «solslyng» på rullebanen, og i dag ligger Finnmark an til å passere 30 plussgrader.

Mens Sør-Norge og Østlandet venter åpne sluser og bøttevis med regn i dag og i morgen, har sommeren slått til for fullt i hele Nord-Norge.

Og det kommer til å forbli sånn i flere dager, ifølge Vervarslinga for Nord-Norge.

29,9 i går - I går kom Drag i Tyssfjord i Nordland opp i 29,9 grader, og i dag tror jeg vi får se 30-tallet. Øst-Finnmark med Tana bru og Pasvik ser ut til å ligge best an. På Tana bru var det 27,7 allerede klokka 10 i formiddag, og det stiger helt fram til 16-tiden, sier seksjonsleder Thomas Olsen ved Vervarslingas kontor i Tromsø.

Send bilde og video !

Send bilder og video på e-post 2400@dagbladet.no eller som MMS til 2400. Bruk #Dagbladet og/eller #dbvær og #Dagbladetvær, så finner vi bildene dine på Instagram og Twitter.

I natt ble det registrert tropenatt ved to målepunkter i de tre nordligste fylkene: Bodø med 20,0 og Gråhaugen på Rebbenesøy i Karlsøy kommune i Troms med 20,8.

Det siste målepunktet ligger i 174 meters høyde, og har aldri tidligere vært oppe i en slik nattemperatur.

Og nettopp Bodø fikk merke uvanlige konsekvenser i går kveld og i natt av varmebølgen.
Kul på rullebanen
Avisa Nordland melder at det siste, fullsatte Norwegian-flyet fra Gardermoen i går kveld måtte innstilles på grunn av en kul på rullebanen, som trolig ble framprovosert på grunn av varmen.

- Det var ved en rutineinspeksjon ved 21.30-tiden i går kveld, da det var 28 grader, at mannskapene fra Luftforsvaret oppdaget at to steinplater på 5 ganger 6 meter hadde «støtt» mot hverandre og hevet seg fire centimeter i skjøten midt på den 2 800 meter lange rullebanen.

SOMMER I NORD - BODØ LUFTHAVN:  Rullebanen måtte stnges i går kveld i natt og repareres for solhevelser i betongdekket. Foto: Espen Gees, Avinor.
SOMMER I NORD - BODØ LUFTHAVN: Rullebanen måtte stnges i går kveld i natt og repareres for solhevelser i betongdekket. Foto: Espen Gees, Avinor. Vis mer

- 737-maskinene til Norwegian trenger 1 600 meter stripe for å lande, og dermed måtte siste flyet kanselleres, opplyser avdelingsleder for kundeservice og operativ drift, Roger Henriksen ved Bodø Lufthavn, til Dagbladet i formiddag.

Widerøes mindre maskiner har greid seg med rullebanen som ikke var berørt.

Reparert i natt
Rullebanen var klar igjen i full lengde før klokka i dag etter mannskap hadde jobbet hele natt med å slipe bort gammel betong og planere ut med hurtigtørkende masse.

- Luftforsvarets folk sier de ikke kan utelukke at bevegelsene i går kveld har med varmen å gjøre. Vi er forøvrig i gang i sommer med utbedre hele det 60 år gamle banedekket med epoxy-belegg, sier Henriksen.

SOMMER I NORD - BODØ:  Emma (4 1/2) nøt alle de 28 gradene på Kistrand utenfor Bodø i går. FOTO. KARINE ØSTTVEIT/DAGBLADET.
SOMMER I NORD - BODØ: Emma (4 1/2) nøt alle de 28 gradene på Kistrand utenfor Bodø i går. FOTO. KARINE ØSTTVEIT/DAGBLADET. Vis mer

I likhet med de aller fleste nordlendinger gleder han seg over superværet.

- Det er andre gang på de 15 årene jeg har bodd i Bodø at det har vært slike sommertemperaturer. Da jeg kjørte på jobb sånn kvart på åtte i dag var det allerede 24 grader. I kveld blir det en dukkert, varsler avdelingslederen ved Bodø Lufthavn.

SOMMER I NORD - TRÆNA:  Slik så det ut på øya Selvær i Træna kommune i Nordland seint i går kveld. I bakgrunnen et av Helgelandskystens velkjente landemerker Trænstaven. Foto: Johnny Eriksen.
SOMMER I NORD - TRÆNA: Slik så det ut på øya Selvær i Træna kommune i Nordland seint i går kveld. I bakgrunnen et av Helgelandskystens velkjente landemerker Trænstaven. Foto: Johnny Eriksen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer