I dag kommer det første fotografiet av et svart hull

Forskere og astronomer kommer trolig til å offentliggjøre det aller første fotografiet som er tatt av et såkalt svart hull i verdensrommet.

SVART HULL: Tidligere har svarte hull bare blitt illustrert med tegninger av hvordan NASA mener de ser ut. Onsdag ble det første faktiske fotografiet av romfenomenet presentert. Video: National Science Foundation Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 15 i dag holdes det seks parallelle pressekonferanser verden over der det er ventet at astrofysikere og astronomieksperter vil presentere de første bildene som teleskopet Event Horizon Telescope (EHT) har tatt.

Se pressekonferansen direkte på Dagbladet TV klokka 15!

Det er ikke avslørt akkurat hva som skal presenteres, men forskerne bak EHT-prosjektet har lovet «banebrytende resultater».

Ettersom hele formålet med EHT er å fotografere svarte hull, regner de fleste med at det er dette som nå skal offentliggjøres.

BRANN: Under oppskytningen av SpaceX Falcon 9, skapte noen flammer og gnister trøbbel for fotografen. Video: NASA Vis mer

Vil ikke bli skuffet

– Jeg kan ikke fortelle noe som helst, egentlig. Men det jeg kan si, er at dette er de første resultatene fra Event Horizon-teleskopet, sier Robert Cumming ved Onsala-observatoriet sør for Göteborg.

– Jeg tror ingen kommer til å bli skuffet, legger han til.

To svarte hull konkurrerer om å ha blitt fotografert. Den klare favoritten er Sagittarius A, det svarte hullet i sentrum av vår egen galakse Melkeveien.

Den andre kandidaten ligger i den elliptiske galaksen kjent som M87.

JUPITER: NASAs romsonde Juno har den siste tiden sirkulert rundt Jupiter og tatt bilder. Nå har forskere satt sammen bildene til en animasjon som for første gang viser planeten i sin helhet, Video: CNN(NASA. Vis mer

Sterk fascinasjon

Av alle krefter eller gjenstander i universet som vi ikke kan se med det blotte øyet, er det få ting som har fascinert og frustrert vitenskapsfolk mer enn svarte hull. Allerede på 1700-tallet begynte astronomer å fundere på hva dette kunne være.

Til tross for navnet, var det faktisk lyset fra dem som førte til at man oppdaget svarte hull. Etter møysommelig og årelang forskning fant astronomene etter hvert ut at de små lyse prikkene som de så på himmelhvelvingen, faktisk var enorme svarte hull omgitt av gass og plasma.

Sluker alt

Gravitasjonen i svarte hull er så ekstremt sterk at den sluker alt på sin vei. Lyset trekkes mot hullet, spises opp og alt blir svart.

Astronomer har lenge drømt om å få se hvordan det ser ut inne i disse hullene som sluker alt i sin nærhet. Nå håper astrofysikerne bak EHT å kunne stille noe av nysgjerrigheten med bildene og annen informasjon som legges fram i dag.

LYD: Dette er den historiske lyden fra Mars, naboplaneten vår som ligger 54 millioner kilometer unna. Video: Nasa TV / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer