- I dag kommer fysikere til å sprette sjampanjen

Har LHC funnet Higgs-partikkelen, eller er naturen rarere enn de trodde?

FUNNET? Det er ventet store nyheter fra CERN og deres jakt på «the goddamn particle» (den forbanna partikkelen) Higgs i dag. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / SCANPIX
FUNNET? Det er ventet store nyheter fra CERN og deres jakt på «the goddamn particle» (den forbanna partikkelen) Higgs i dag. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er den flyktige og sagnomsuste Higgs-partikkelen omsider avkledd og avslørt, eller har fysikere i stedet funnet noe annet sært og uventet blant de minste byggesteinene i naturen. Etter uker med hemmelighold, spekulasjoner og ryktespredning, kommer svaret i dag under ICHEP-konferansen i Australia.

Her kan du følge webcasten direkte fra klokka 09.00. Dagbladet dekker utviklingen fortløpende; trykk F5 for siste versjon.

- Det ser veldig spennende ut. Med de hintene vi så i fjor, og den massen vi nå tror Higgs har, kombinert med ryktene som går, ser det ut som vi har funnet noe som kan være mere revolusjonerende enn Higgs. Dette vil vi få mye bedre tak på i løpet av konferansen i Australia, sier førsteamanuensis og «higgsjeger» Are Raklev ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Det eneste som så langt har vært helt sikkert, er at to uavhengige eksperimenter (CMS og Atlas) ved verdens største partikkelakselerator, Large Hadron Collider (LHC) ved CERN langs den fransk-sveitsiske grensen, skal presentere sine funn i jakta på Higgs-bosonet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer