I dag kommer streikesvaret fra 90 000 lærere

Klokka 12 i dag blir det klart om over hundre tusen lærere skal ut i streik.

TATT UT I STREIK: Leder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud, har allerede tatt ut sine medlemmer i streik. Hun håper at titusener av medlemmer i Unio-forbundet også slutter seg til streiken. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund
TATT UT I STREIK: Leder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud, har allerede tatt ut sine medlemmer i streik. Hun håper at titusener av medlemmer i Unio-forbundet også slutter seg til streiken. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): Klokka 12 i dag blir det klart om flere titusener av lærere i Utdanningsforbundet går ut i streik fra etter sommerferien.

Uravstemningen er for lengst avsluttet, men resultatet blir først offentliggjort av Riksmekleren i dag. Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund har for lengst tatt ut sine medlemmer i streik og sier hun nå håper at titusener av medlemmer i Unio-forbundet slutter seg til kampen.

På et ekstraordinært styremøte i går vendte lektorlaget enstemmig tommelen ned til den nye arbeidsavtalen.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen i 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

- Avtalen er et uttrykk for mistillit til lærerne og kommer til å skape en rigid arbeidsdag. Så jeg har stemt nei til meklingsresultatet og er klar til å streike, sier lærer Christine Meisterlind ved Sortland videregående skole til NTB.

Over 100 000 Til sammen rundt 94.000 medlemmer i Utdanningsforbundet har stemt i uravstemningen, henholdsvis rundt 60.000 og 16.000 jobber i grunnskolen og videregående skole. 13.400 barnehageansatte og 4.400 ansatte i faglig-administrative støttefunksjoner er ikke omfattet av arbeidstidsavtalen, men skal på samme måte som de andre avgi stemme over hele meklingsresultatet.

Mange lærere har protestert høylytt etter tariffoppgjøret mellom KS og hovedorganisasjonene i mai.

Lektorlaget vil ikke opplyse hvilke skoler som blir rammet, men de lektorene som blir tatt ut i streik er allerede informert. Norsk Lektorlag har totalt 4.019 medlemmer.

De tre forbundene som allerede har bestemt seg for å streike representerer til sammen 18.500 medlemmer. Hvis flertallet i Utdanningsforbundet stemmer nei i uravstemningen og mange nok har deltatt til at den blir bindene, kan konflikten resultere i at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik.

Størst motstand Etter det offentlige ordskiftet å dømme, er motstanden mot arbeidstidsavtalen størst blant lærere på videregående skole, mener Fafo-forsker Bård Jordfald. Han påpeker også at grunnskolelærerne nok allerede har en faktisk arbeidstid som ligner mye den framforhandlede arbeidstidsavtalen.

- Det blir trolig avgjørende hva grunnskolelærerne stemmer. De utgjør det store flertallet av medlemmene i Utdanningsforbundet og er selve grunnfjellet i forbundet, sier Jordfald til NTB.

- Lærerne må uansett ta stilling til hva de kan oppnå med en streik, og om de kan tvinge fram en bedre avtale på den måten. Det er det svært få som tror, sier han.

Også Musikernes Fellesorganisasjon er også ute i streik, etter å ha avvist meklingsresultatet i slutten av mai.

En eventuell streik bryter tidligst ut i neste uke, da et streikeuttak har fire dagers frist. Deretter kommer nok folk flest - og ikke minst elevene - til å merke særdeles lite til den. Skoleferien har begynt, og den varer i nesten to måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer