Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag lanseres Openleaks

Wikileaks får konkurranse.

MENER WIKILEAKS IKKE LENGER ER NØYTRALE: Grunnleggerne av Openleaks mener WikiLeaks har forlatt sitt opprinnelige prinsipp om at alt skulle være åpent for alle, og at de velger hvilke dokumenter som skal publiseres. Foto: REUTERS/Pascal Lauener
MENER WIKILEAKS IKKE LENGER ER NØYTRALE: Grunnleggerne av Openleaks mener WikiLeaks har forlatt sitt opprinnelige prinsipp om at alt skulle være åpent for alle, og at de velger hvilke dokumenter som skal publiseres. Foto: REUTERS/Pascal Lauener Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks får nå konkurranse fra nyoppstartede Openleaks. Det er to tidligere Wikileaks-aktivister som står bak det nye nettstedet som lanseres i dag, skriver politiken.dk. Siden har vært planlagt og arbeidet med over lang tid.

Wikileaks kan beskrives som en digital postkasse hvor man anonymt kan levere dokumenter man mener bør offentliggjøres for allmennheten.

Openleaks vil i utgangspunktet fungere på samme måte, men her har den som leverer dokumentene mulighet til å bestemme hvem som skal få tilgang til lekkasjen.

- Wikileaks har blitt for sentralisert og fokusert på å promotere sin egen organisasjon og Julian Assange i rollen som leder. De fokuserer kun på store offentliggjørelser, som har høy «publicity value», sier Daniel Domscheit-Berg, medstifter av Openleaks, til den danske avisen Dagbladet Information.

Ekslusiv tilgang Openleaks ønsker altså kun å være et mellomledd mellom kilden og mottakerene av lekkasjen, noe som kan bety at visse medier eller organisasjoner vil få eksklusiv tilgang på utvalgte dokumenter og lekkasjer. Openleaks har i utgangspunktet samme mål og mening som Wikileaks, og støtter deres arbeid.

- Ideen er at kontrollen over dokumentene igjen skal havne hos kilden og ikke hos organisasjonen som mottar dem. Vi kanaliserer kun informasjoen fra kilden til organisasjoner etter kildens ønsker, sier Herbert Snorrason, den andre grunnleggeren av Openleaks til Dagbladet Information.

OPENLEAKS GRUNNLEGGER: Daniel Domscheit-Berg har sammen med andre Wikileaks-avhoppere lansert nettstedet Openleaks - som har samme formål som Wikileaks. Her poserer han som Wikileaks-talsmannen Daniel Schmitt for nyhetsbyrået AP i Berlin. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Scanpix
OPENLEAKS GRUNNLEGGER: Daniel Domscheit-Berg har sammen med andre Wikileaks-avhoppere lansert nettstedet Openleaks - som har samme formål som Wikileaks. Her poserer han som Wikileaks-talsmannen Daniel Schmitt for nyhetsbyrået AP i Berlin. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Scanpix Vis mer

Snorrason tror imidlertid ikke at konkurransen mellom Wikileaks og Openleaks vil kaste noen av organisasjonene ut av informasjonskampen, men at kanskje Openleaks kan fungere som en hjelpende hånd så vel som en motstander.

Forventer ikke politisk press Grunnleggerne av Openleaks tror heller ikke de kommer til å oppleve det samme politiske presset som Wikileaks nå er under, ettersom de ikke kommer til å stå som ansvarlige for publiseringen av lekkasjene.

- All redaksjonell kontroll og ansvar hviler hos den publiserende organisasjonen. Vi kommer, så langt det er mulig, til å innta en rolle som budbringer mellom kilden og den organisasjonen kilden ønsker å samarbeide med, sier en anonym grunnlegger av Openleaks til den svenske avisen Dagens Nyheter.

FÅR KONKURRANSE: WiliLeaks-sjef Julian Assange får nå konkurranse av nettestedt Openleaks som åpnet i dag, 13 desember. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/File
FÅR KONKURRANSE: WiliLeaks-sjef Julian Assange får nå konkurranse av nettestedt Openleaks som åpnet i dag, 13 desember. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/File Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!