I dag lanseres Openleaks

Wikileaks får konkurranse.

MENER WIKILEAKS IKKE LENGER ER NØYTRALE: Grunnleggerne av Openleaks mener WikiLeaks har forlatt sitt opprinnelige prinsipp om at alt skulle være åpent for alle, og at de velger hvilke dokumenter som skal publiseres. Foto: REUTERS/Pascal Lauener
MENER WIKILEAKS IKKE LENGER ER NØYTRALE: Grunnleggerne av Openleaks mener WikiLeaks har forlatt sitt opprinnelige prinsipp om at alt skulle være åpent for alle, og at de velger hvilke dokumenter som skal publiseres. Foto: REUTERS/Pascal Lauener Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Wikileaks får nå konkurranse fra nyoppstartede Openleaks. Det er to tidligere Wikileaks-aktivister som står bak det nye nettstedet som lanseres i dag, skriver politiken.dk. Siden har vært planlagt og arbeidet med over lang tid.

Wikileaks kan beskrives som en digital postkasse hvor man anonymt kan levere dokumenter man mener bør offentliggjøres for allmennheten.

Openleaks vil i utgangspunktet fungere på samme måte, men her har den som leverer dokumentene mulighet til å bestemme hvem som skal få tilgang til lekkasjen.

- Wikileaks har blitt for sentralisert og fokusert på å promotere sin egen organisasjon og Julian Assange i rollen som leder. De fokuserer kun på store offentliggjørelser, som har høy «publicity value», sier Daniel Domscheit-Berg, medstifter av Openleaks, til den danske avisen Dagbladet Information.

Ekslusiv tilgang Openleaks ønsker altså kun å være et mellomledd mellom kilden og mottakerene av lekkasjen, noe som kan bety at visse medier eller organisasjoner vil få eksklusiv tilgang på utvalgte dokumenter og lekkasjer. Openleaks har i utgangspunktet samme mål og mening som Wikileaks, og støtter deres arbeid.- Ideen er at kontrollen over dokumentene igjen skal havne hos kilden og ikke hos organisasjonen som mottar dem. Vi kanaliserer kun informasjoen fra kilden til organisasjoner etter kildens ønsker, sier Herbert Snorrason, den andre grunnleggeren av Openleaks til Dagbladet Information.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer