Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag må han svare for seg

Kjell Inge Røkke i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag er det ventet at Kjell Inge Røkke (47) skal forklare seg om sin rolle i den pågående korrupsjonssaken mot ham og fire andre i Oslo tingrett

 - Jeg ser fram til å forklare meg, sa en smilende og tilsynelatende avslappet Røkke til presseoppbudet da han ankom retten klokka 08.50..

Påtalemyndigheten mener Røkke har bestukket en offentlig tjenestemann og gitt falsk forklaring til norske sjøfartsmyndigheter.

Røkke blir i så fall den første tiltalte som forsvarer seg i retten. På tirsdag gjorde båtmekler Erik Øye det klart at han ikke vil forklare seg, og i går gjorde Røkkes assistent John Inge Valand det samme.

- Jeg finner det veldig beklagelig. Vi håpet til det siste at han ville forklare seg, fordi han vet hva som foregikk, sa Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs om Valands taushet.

Nekter skyld

Ifølge tiltalen skal Kjell Inge Røkke ha betalt 100 000 kroner til den svenske skipsinspektøren Claes Pallin for båtsertifikater til seg og to medarbeidere, uten å ta eksamen. Røkke skal videre ha gitt falsk forklaring til norske sjøfartsmyndigheter da han konverterte det svenske sertifikatet til et norsk.

Holager Andenæs hevder tvert imot at Røkke avla en helt legitim privatisteksamen på sitt eget kontor på Aker Brygge 21. mai 2001.

SKAL FORKLARE SEG: Kjell Inge Røkke. Foto: Jon Terje H. Hansen
SKAL FORKLARE SEG: Kjell Inge Røkke. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Røkke-leiren har understreket flere ganger at det ikke er straffbart å betale for mye for en tjeneste.

Det er også ventet at Holager Andenæs vil hevde at den svenske inspektøren ikke var offentlig tjenestemann i lovens forstand.

Røkke innrømmet på mandag at han ved to anledninger sto bak roret på luksusbåten «Celina Bella» uten gyldig båtsertifikat - det minst alvorlige tiltalepunktet.

Røkke avviser imidlertid blankt å ha brukt bestikkelser og falsk forklaring for å få papirer på at han kan føre båt over 50 fot.

Hele Norges coronakart