ERKJENNER: den 57 år gamle politimannen erkjenner at han ga disse tre fangefotoene av de tiltalte i Søndre Land-saken til VG den 24. januar 2008. (Politimannen på hovedbildet har ingenting med lekkasjesaken å gjøre)  Faksimile: VG
ERKJENNER: den 57 år gamle politimannen erkjenner at han ga disse tre fangefotoene av de tiltalte i Søndre Land-saken til VG den 24. januar 2008. (Politimannen på hovedbildet har ingenting med lekkasjesaken å gjøre) Faksimile: VGVis mer

I dag må politimannen (57) forklare seg om VG-lekkasjene

Polititmann (57) stilles for retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIDSVOLL (Dagbladet.no): En 57 år gammel mann fra Hedmark politiditrikt møter i dag i Øvre Romerike tingrett, tiltalt for til sammen 23 punkter om taushetsbrudd.

Han skal ifølge tiltalen fra Spesialenheten for politisaker ha brukt sin tilgang til politiets ettereretningsdatabase INDICIA uten at det forelå tjenestelige behov og i strid med formålet for dette registeret.

 
- Denne saken handler om en offentlig ansatts kontakt med journalister og det vi mener er brudd på taushetsplikt, sier assisterende sjef Johan Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.no.
 
- Ville korrigere misforståelser
Den 57 år gamle politimannen har erkjent en del av de faktiske forholdene, men erkjenner ikke straffskyld.
 
Han sier at han ønsket å korrigere misforståelser.

Tiltalte møtte tydelig nervøs i Øvre Romerike tingrett i morges. Hans forsvarer Jens-Ove Hagen understreket tiltaltes ønske om å ikke bli avfotografert. Politimannen følger nøye med på Spesialenhetens innledningsforedrag og noterer hyppig underveis.
 

Om Spesialenheten tror på denne versjonen av saken, ønsker ikke Welhaven å kommentere overfor Dagbladet.no på nåværende tidspunkt.
 
Avslørt av drapssak-bilder
57-åringen skal ha benyttet politiets eget etterretningsregister til å lekke til en navngitt journalist i VG og en navngitt journalist i Se og Hør en rekke ganger.
 
Saken skal ha sprukket da VG viste politiets egne bilder av de tiltalte i Søndre Land-drapene fra Vollheim gård. Han skal også blant annet ha lekket om Lommemann-saken, Orderud-saken og vegtrafikkforseelser begått av Ari Behn.

En av journalistene som skal ha hatt utstrakt kontakt med politimannen, VG-reporter Øystein Milli, påpeker i dagens VG det han oppfatter som faktiske feil i tiltalen. Der står det at journalisten var i Kongsvinger og fikk overlevert bilder tilknyttet en drapsetterforskning, mens Milli sier han kan dokumentere at han var i Oslo på de nevnte tidspunktene.

I dag vil retten startes med et innledningsforedrag, før de 23 tiltalepunktene vil bli gjennomgått med tiltalte der han må si seg skyldig eller ikke skyldig.
 
Deretter skal 57-åringen forklare seg før Spesialenhetens hovedetterforsker, samt en etterforsker fra Kripos skal komme å forklare seg.
 
Dagbladet.no følger saken i Øvre Romerike tingrett.