I dag må Støre svare for «flere unøyaktigheter om fakta» i Tschudi-saken

Følg med på hva han sier til Stortinget her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke avga Stortingets kontroll-og konstitusjonskomité sin innstilling i den såkalte Tschudi-saken. I dag klokken 12.00 skal innstillingen debatteres i Stortinget.

Splittet Storting
Innstillingen er splittet, og kritikken fra opposisjonspartiene er svært kvass.

Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet mener «det er klart» at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) burde ha sørget for en ekstern habilitetsvurdering før han ga seks millioner UD-kroner til et nordområdesenter initiert og styrt av ungdoms- og omgangsvennen Felix Tschudi.

KrF nøyer seg med å vise til at «utenriksministeren i noen andre tilfeller der venner var i fokus, har fått sin habilitet vurdert av Justisdepartementets lovavdeling». KrF mener «dette også burde vært gjort i den foreliggende saken», og understreker at «det ville vært en stor fordel».

Daddelvotum
Frp, Høyre og Venstre er ikke mye nådige i sin dom. Der KrF understreker viktigheten av gi «nøyaktig og fyllestgjørende informasjon», viser de øvrige opposisjonspartiene til «flere unøyaktigheter om fakta fra utenriksministerens side», som «kan ha bidratt til å svekke tilliten til forvaltningens upartiskhet». De «konstaterer at redegjørelsen fra utenriksministeren til komiteen på enkelte områder er unøyaktig», og viser særlig til at Støres forklaring om hvem som tok initiativ til å etablere senteret. Den mener de «er direkte feil».

Derfor har de formulert et såkalt «daddelvotum», som er den sterkeste formen for kritikk de kan komme med uten å fremme mistillitsforslag. Her går de inn for at Stortinget uttaler at Støre har opptrådt «kritikkverdig».

 Debatt:  I dag skal kontroll- og konstitusjonskomites innstilling i Tschudi-saken debatteres i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl
Debatt: I dag skal kontroll- og konstitusjonskomites innstilling i Tschudi-saken debatteres i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Regjeringspartiene går på sin side inn for en fullstendig frifinnelse av utenriksministeren.